Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:52, 30 paź 2014

Kasik napisał(a)
Witaj Bożenko. Ja jak zwykle- po dłuższym czasie się melduję. Ale ze mną już tak jest, mało pisze, ale czytam, czytam. Muszę się jakoś zebrać i znaleźć czas na trochę więcej, bo potem zaległości okrutne.

Widzę, że ptaszki całymi gromadami do Ciebie przylatują, a ja się wcale nie dziwię -tylko im pozazdrościć, ze mogą tak bez uprzedzenia.
U nas na razie tylko dziki i sarny na starym sadzie grasują. Musimy płot nowy stawiać, bo boimy się, że sforsują siatkę i rozgoszczą się na naszym tarasie.

Buziaki przesyłamy

Dzików bym nie chciała ale sarenki i owszem. Z mojego lasu wychodza na pola ale to nie jest koło mojego domu , z okien ich nie widzę a tak najłatwiej zrobic zdjęcia. Płot zrobic koniecznosc bo w jedna zimę można stracic ogród jeśli nie znajdą gdzieś indziej pokarmu. Miło ze o mnie pamiętasz . Ja mało bywam na forum , oczy czekają na operacje i muszę oszczędzac je więc tylko u siebie odpisuje i składam rewizyty i to też nie zawsze niestety ale staram sie chociaz tyle byc na forum.Pozdrówka dla Was serdeczne.
Bogdzia 19:57, 30 paź 2014

Ula i Karola , róże to nie moje pieszczoszki w ogrodzie i choc mam sporo ich zdjec to calkowicie nieuporzadkowane i bez podpisów. Przeczytałam wczesniej że chcecie by je pokazac i trochę przejrzałam foldery ale to nie oddaje rzeczywistości , ze zdjęc mozna by pomyślec że mam piękne róze a rzeczywistośc jest całkiem inna , chyba nie ma sensu ich pokazywac.Niektórym wogóle zdjec nie zrobiłam np mam trzy rosa rugosa Hansa, traktuje je jako użytkwe rośliny a nie ozdobne i nie maja ani jednego zdjęcia.Ale jak chcecie to na nudne jesienne wieczory moge wstawiac i róze. Pozdrówka sle serdeczne dla Was.
hanka_andrus 22:18, 30 paź 2014

Bożenko, las za płotem to dobrodziejstwo, ale Twój zeszłego roku poharatany był, teraz musi trochę rany zaleczyć. Myślę, że już w kolejnym sezonie na brak grzybów narzekać nie będziesz.
Tego Tobie życzę.

Mariusz 06:38, 31 paź 2014

Powrócę jeszcze do dyskusji o budkach lęgowych .
U mnie budek chwilowo nie ma, zbyt dużo bezpańskich kotów. Ludzie wyrzucają małe kociaki, bo obok przedszkole, z myślą że ktoś przygarnie. Podobnie podrzucają do arboretum. Szkoda mi ptaków, na razie niech same szukają sobie w ogrodzie bezpieczniejszych miejsc, natomiast jeśli ponownie powieszę budki, to z zabezpieczeniem pnia - forma takiego drucianego kołnierza. Obecnie mam czas, to pomyślę nad tym.
W internecie znalazłem zdjęcia po części dotyczące zabezpieczeń lęgów w budkach.
I jeszcze wzory budek lęgowych, ja osobiście polecam Sokołowskiego http://ptasieogrody.pl/wiki/Typy_budek
Tak wygląda jedna z nich, typowa, z odpowiednim otworem, bez patyczka na przodzie. Dodatkowo otwór można okuć blachą.

Urszulla 07:10, 31 paź 2014

Bogdzia napisał(a)
Ula i Karola , róże to nie moje pieszczoszki w ogrodzie i choc mam sporo ich zdjec to calkowicie nieuporzadkowane i bez podpisów. Przeczytałam wczesniej że chcecie by je pokazac i trochę przejrzałam foldery ale to nie oddaje rzeczywistości , ze zdjęc mozna by pomyślec że mam piękne róze a rzeczywistośc jest całkiem inna , chyba nie ma sensu ich pokazywac.Niektórym wogóle zdjec nie zrobiłam np mam trzy rosa rugosa Hansa, traktuje je jako użytkwe rośliny a nie ozdobne i nie maja ani jednego zdjęcia.Ale jak chcecie to na nudne jesienne wieczory moge wstawiac i róze. Pozdrówka sle serdeczne dla Was.

Jak masz piękne zdjęci to tym bardziej warto będzie zimą je wstawić. A wogóle to ciekawe pojęcie to użytkowe wykorzystanie róż. Ja mam jedną dziką którą trzymam w ryzach bardzo mocno przycinam latem i wiosną, a mam ją tylko ze względu na piękny miodowy zapach w maju. W jej otoczeniu kładę sobie leżaczek i zażywam pierwszych promyków wiosennego słońca, zwłaszcza w niedzielę. Miłego dzionka.
Napia 07:25, 31 paź 2014

300 rododendronów i azalii! I 83 róże z planami na kolejne 5 ! To robi wrażenie! Bogdziu, a jakie róże planujesz na przyszly rok?
Do mnie nie zaglądaj pozdrowienia ślę tylko
Krys 21:02, 31 paź 2014

Bozenko niesamowte nie widziałam u Ciebie tylu róż,pozdrawiam
Bogdzia 21:28, 31 paź 2014

hanka_andrus napisał(a)
Bożenko, las za płotem to dobrodziejstwo, ale Twój zeszłego roku poharatany był, teraz musi trochę rany zaleczyć. Myślę, że już w kolejnym sezonie na brak grzybów narzekać nie będziesz.
Tego Tobie życzę.

To prawda Haniu choc mój las jest jakiś dziwny i nie zawsze sa w nim grzyby nawet jesli są gdzieś indziej a i grzyby nie są typowe dla gatunku , szczególnie podgrzybki są jakies pośrednie miedzy podgrzybkiem a zajączkiem, bardzo smaczne ale jednak inne.Dzięki za śliczne zdjecie.
Bogdzia 21:29, 31 paź 2014

Urszulla napisał(a)

Jak masz piękne zdjęci to tym bardziej warto będzie zimą je wstawić. A wogóle to ciekawe pojęcie to użytkowe wykorzystanie róż. Ja mam jedną dziką którą trzymam w ryzach bardzo mocno przycinam latem i wiosną, a mam ją tylko ze względu na piękny miodowy zapach w maju. W jej otoczeniu kładę sobie leżaczek i zażywam pierwszych promyków wiosennego słońca, zwłaszcza w niedzielę. Miłego dzionka.

Ula wkleje trochę zdjec ale za to chcę zdjęcia Twojej rózy pachnącej miodem, niech ja zobaczę to cudo.
Bogdzia 21:32, 31 paź 2014

Napia napisał(a)
300 rododendronów i azalii! I 83 róże z planami na kolejne 5 ! To robi wrażenie! Bogdziu, a jakie róże planujesz na przyszly rok?
Do mnie nie zaglądaj pozdrowienia ślę tylko

Te które chcę kupic to Dortmund, bardzo mi się spodobały u mojej siostry, na wiosne kupuje choc M dziś spojrzał na mnie jakbym z księzyca spadła jak powiedziałam ze róz dokupię, jednak nie powiedział ,, nie kupuj".