Ja się do projektowania nie nadaję, mogę napisać co mi nie pasuje.
Do wrzosowiska nie pasuje takie sadzenie pod linijkę, bo wygląda na sztuczne.
Zasłoniłabym czymś siatkę i widok na drogę.
Brakuje czerwonego koloru który spójnie połączy czerwone buki, miskanty i da "życie" we wrzosach, bo same białe jest mdłe.
Te tujki "mopy" jakoś mi tu nie pasują, może zamień je z berberysami i ułóż bardziej luźno, nie tak w rządku. Ja bym już tu widziała bardziej niskie sosny np Winter Gold i pionowe akcenty z berberysu np Orange rocket. Fajnie by wyglądały trawy, nadadzą lekkości rabacie. Mogą być jakieś brązowe, Praire pomarańczowe.. nazwy traw mam na innym kompie i teraz nie podpowiem. Nawet stipa super wygląda. Słaba do zimowania, ale czasami sie udaje.
Wrzosy mam wrażenie, że są zdecydowanie za gęsto. wrzosy rosną całkiem spore, tak co 30 cm jest już na gęsto, ale też zalezy od odmiany. Zróżnicuj je trochę bo dwie odmiany białe się zlewają. Daj coś może bordowego?? Nawiąże do buków. Różowego tu nie widzę. Wrzośce jak najbardziej, ale posadż niskie odmiany, bo cześć wrzosów masz tez w niskiej odmianie, a wrzośce potrafią urosnąć wysoko nawet przycinane.
I znów mi skasowało moje pisanie... muszę uciekać.
Acha jak wrzosy to może jake azalie np azalia japońska kermesina alba lub Maruschka ? Maruschka pięknie przebarwia się na jesień i zimę, by pasowała. Albo różanecznik niski zwarty np różanecznik cunningham white?
Te mopy mi tu nie pasują i już.. sorki.. nie to chciałaś usłyszeć
Witam wszystkich!
Mam kłopot z cyprysiakami. Sadzone były 3 lata temu. Niektóre są bardzo ładne, duże i zdrowe. Nistety w przeciągu ok. pół roku wypadły mi 3 sztuki, a teraz czwarta choruje (zdjęcie). Po wcześniejszych rozmowach z Panem w szkółce, miejsce po usuniętych drzewkach zlałam bioseptem, oraz potaktowałam również nim drzewka znajdujęce się w okolicy. Niestety jak widać na załączonych zdjęciach lecą kolejne.
Dodam, że drzewka mają podlewanie kropelkowe, nie maja maty szmaty, a wyściółkę maja z kory.
Prosze o pomoc. Strasznie mi ich szkoda, bo są już takie duże.
Pozdrawiam
Agata
Musze jeszcze dokupić róż - sa niesamowite Daruję im nawet te kolce
I pieknotka dla Agani - tu zblizenie - rabaty koło starej altany. Pięknotka jest pod ozdobną bordową wiśnią, miedzy wysokoimi astrami a białym dereniem. Pewnie późną jesienia i zima będzie bardziej widoczna, ale chciałam by miała osłoniete miejsce
A co to za trawy po prawej stronie? Ja bym właśnie trawy posadzila przed thuje. Miskanty gracki bądź ML, a przed miśki hortki co Ty na to? Ale ja się nie znam edit: hahahaha, właśnie napisalam to co Ty
Przed serby też daj trawy
sporo od tego czasu dosadziłam i wszystko bardzo się rozrosło
są i miskanty i bukszpany, roplenice i trawy i chyba nawet nie za bardzo jest gdzie co dosadzać mąż się śmieje, że jest tego za dużo nawet, a poza tym z boku domu mam puszczone dreny i kable i trochę jestem tym ograniczona ;-(
a to dopiero pierwszy rok tej rabary w przyszłym gdy się jeszcze rozrośnie będzie tego więcej, więc czekam do przyszłego roku, gdzie coś wypadnie czy będą placki wolne to na pewno dosadzę
tu zaplanowane nasadzenia cebulek
tu z boku z większych roślin jest magnolia, żarnowiec i rozplenica, jest też bukszpan i różaneczniki, więc chyba na razie pass
ale tu za domem pomyślę o miskancie morning light, bo tego nie mam a fajnie by tu pasował i o trzmielinie na pniu - może przy bukszpanach, bo rzeczywiście nie mam tu z tyłu żadnych wyższych roślin. Ależ jesteście pomocni
a tu z drugiej strony przed domem - tu nie sadziłam żadnych cebulek, bo tu mam wielki problem z kretami i co kilka dni rabata jest szczegółowo przekopana
dziękuję za pomysły,
teraz chyba wszystko wygląda lepiej?
miłego dnia
sylwia
No i polatałam z kulkami
Ale chyba wena twórcza mi się za szybko skończyła ,jakoś nic sensownego nie wymyśliłam .
Ale nie sadziłam jeszcze cebulowych ,ani nie wysypałam korą ,poczekam na wasze opinie .
Posadziłam miedzy kulki Careksy i przy żywopłociku żurawki ...ale jakoś mi to nie pasi.
Może lepiej by było jak by przy kulkach z przody były tylko careksy a z tyłu żurawka ?
Trzeba się u nas narobić
.........mam nadzieje, że Azaliowa, będzie w końcu tak perfekcyjnie wyglądała jak Twoja....do mnie bardziej pasuje staranność
Buziaczki