Ważne jak drzewo będzie umocowane w glebie, to jest najważniejszy problem a nie gatunek drzewa. Na pewno nie nadaje się magnolia, judaszowiec, katalpa (duże liście i wyłamie się) tulipanowiec (kruchy, wyłamuje się), klon palmowy (nie lubi wietrznych stanowisk). Pozostałe - nie widzę przeciwwskazań poza tym mocowaniem.
Kij na cały przewodnik plus 3 koły i 2 poziomy wiązań taśmą.
Wiesz..czasem to może ktoś potrzebujący się posilić, ja nie wiem czy ludzie głodują, ale pewnie są tacy, co żywią się ze śmietników, oglądałam taki reportaż, jak ugotować obiad z przeterminowanej żywności ze śmietnika. Są w tym specjaliści.
Piszesz że trawy dają cień i są za duże, a drzewo?? czy nie da tego cienia więcej? I czy nie będzie za duże, za duże dużo?? Znajduję tutaj same sprzeczności.
W ogrodzie pokazowym warzywnym zrobię kompost mały, pokazowy, z rysunkiem, instrukcją. Natomiast nasz kompost firmowy ma być z takich betonowych podmurówek od ogrodzenia. Będą ustawione jakoś tam, ale to wie Witek, jeśli chodzi o konstrukcję, ja nie wiem. Jak zrobi to się dowiem.
Natomiast robimy klientom kompostowniki bardzo zmyślne, z drewnianych desek zdejmowanych.
Ja chleba nie jem. Nigdy nie wyrzucałam chleba. Mamy pokrojony chleb mrożony. Gdy ktoś chce zjeść wyjmuje tyle kromek ile zje. Popieram żeby chleba na kompost nie wyrzucać.
Tylko pisałam, że w wytycznych segregacji śmieci, chleb jest jako odpady BIO. U nas w Komorowie ludzie wieszają chleb w reklamówkach na furtkach i ci co mają kury, go zabierają.
Chyba pierwszy raz mam taką kolorową wiosne dzięki 2 kg krokusów i mnóstwa prymul . Do tego wrzośce, wawrzynek, 2 oczary i forsycja - jak na poł. marca to sporo
A co bedzie? No powolutku robi sie altanka SPA - szczegółów nie zdradzam, może do weekendu uda się większość zrobić
Tak, nie trzeba stosować saletry i nawóz wiosenny, TO jedno i to samo, saletra jest jakby na start, żeby trawa ruszyła, ale są przeciwnicy jej stosowania wiosną.
Ja akurat stosowałam u klientów, żeby trawka ładna była. U siebie nieco inaczej robię, posypuję kompostem wygrabiam grubsze kawałki, a kompost wpada pomiędzy źdźbła i ładnie wygląda. Potem dopiero sypiemy nawozy, a nawet ponownie kompost. Mam dużo kompostu.
Proponowałabym ziemię, nawet koniecznie żeby wypełniła luki. Potem możesz naturalne albo chemię. Raz w m-cu do sierpnia.
Fajnie sprawdza się kompost przegrabić jeśli masz.
U mnie latem rosną nieco w cieniu żywopłotu, płotu-siatki oraz bylin wysokich, które latem wyrosną i zacienią. A teraz są na pełnym słońcu i nic im nie jest.