Dzięki Jola
Mam nadzieję, że kolejne roczki będą , choć przyznam, że bycie na forum (a zwłaszcza aktywne) trochę zabiera czasu
Pozdrawiam Cię serdecznie i cieplutko
przyszłam zawiadomić że odgapiam od ciebie lilie ( choć zapach lilii u Małej Mi czuje do dziś)) ale widok twoich w zeszłym roku doprowadził ostatecznie do tego że zrobiliśmy z T listę chciejstw ....bo T do lilii bardziej ciapnie niż ja ))
O, jak miło Na urodzinki się załapałam
Życzę zatem kolejnych roczków, jak najmniej plag ogrodowych i najwięcej radości z niego
A lilie z bajorka pierwszorzędne!! Pozdrawiam Małgosia
Pati ostatnio dość często jestem w marketach budowlanych typu Casto..., LM i tam kupiłam było dużo cebulek kwiatowych m.in mieczyki, lilie, dalie i właśnie frezje. Byly też kłącza jeżówek i host, ale tego nie kupiłam
Co do widoków, jako wspomnienie pamiętam, kiedy byliśmy oglądać działkę pod zakup, była mgła i nic nie było widać, a decyzję trzeba było szybko klepnąć
New Down to dwa krzaki, jeden po każdej ze stron na pergoli, wiem, że śmieciuch, ale jak zakwitnie to daje czadu
Nasz ogród ma 28 arów z domem, długi prostokąt i każdy kawałeczek mam już zagospodarowany i obsadzony, trawnik ograniczyłam do max na korzyść rabat
...lotosy planuję mieć razem ze Sylwią i teraz z Tobą...zobaczymy, której się uda
Ogrodów nie da się porównać, nasze oczka nie są niestety doskonałe, ale fajnie, że są, u mnie inne i Ciebie inne, za mamy wspólnie życie szuwarkowe...trochę kolekcjonuję rośliny, ale już dużo mniej, a nowinki zawsze kuszą
Zdjęć teraz będaę więcej robić, bo robiłam ogólne ale to za mało jak na pokaz. No właśnie mam Promanal i pryskałam drzewka owocowe w fazie pękania pąków, a co jeszcze tym pryskacie, Aniu które rośliny ty pryskasz? A lilie czym chronić?
Marzenko nie chcę kłamać...ale najdroższe peonie - coś koło 12zł, rozplenica ~8zł, lilie ~ 11zł i 8zł, frezje~6zł, łubin, iryski ~3zł a begonia ~6 zł.... Mniej więcej
Mój wątek kończy dzisiaj rok! Ależ zleciało
Krótka statystyka: 788 postów i 28009 odsłon Dziękuję wszystkim zaglądającym a już szczególnie tym, którzy pozostawiają nawet niewielki ślad po swoich odwiedzinach. Jest to bardzo miłe i... często dodaje sił W podzięce skromne lilie z mojego bajorka
W zeszłym roku się skusiłam na większe zakupy w torebeczkach. Jarzmianki porażka- wykiełkował jeden listek, lilie- sporo pomyłek kolorystycznych, z 3 dalii tylko jedna miała właściwe oznaczenie, ale była tak udana, że złość na kolor tych pomylonych mi przeszła. Dziełżan w ogóle nie wylazł z ziemi. W tym roku odpuściłam sobie zachciewajki. Nabyłam tylko 3 dalie. Może uda się trafić choć 33%. Te paczuszki niby nie drogie, ale przy kasie wychodziło kilkadziesiąt złotych. Po ochłonięciu, w domu, doszłam do wniosku, że miałabym kilka wypasionych sadzonek.
Ale z nałogiem trudno walczyć.
PS. Ładne te zwiastuny wiosny.
Agata to jest magnolia ale nie znam nazwy. Była przesadzana i trochę nie za bardzo kwitnie, bo magnolii się nie przesadza chyba z dużą karpą, bo ma bardzo delikatne korzenie, jak się połamią to potem magnolia musi odchorować. Ma bardzo piękne liście, ale też muszę ją od grzyba pryskać i pomaga, jakbym nie pryskała to czepia się szara pleśń.
Mam jeszcze jedną różową, ale taka pyciunka mała, nie mam ręki do magnolii. Inna sprawa piękne drzewo ale tydzień kwitnie i potem tylko liście, więc nie specjalnie przepadam za nimi.
Z wiosennych krzaków lubię rododendrony i azalie kwitną dosyć długo.
Agatko odnośnie roślin w oczku koło oczka, na pewno mam krwawnicę, tojeść wysoka i rozesłaną, niezapominajki, kaczeńce, wszelkiego rodzaju siny, tataraki, lilie wodne. Mam piękną ciborę wysoką na 1,5 m teraz przechowują ją w domu, pałkę wodną, jeszcze muszę dokupić kilka roślin mam gdzieś zapisane.
Nie wiem czy pisałam będę w tym roku sadziła lotosy już mam nasiona muszę posadzić w wodzie.
Żebym ja to wiedziała, że będę na ogrodowisku to bym porobiła zdjęcia więc trzeba czekać do lata.
Mam zamiar w tym roku porobić pływające donice, mam doniczki ażurowe do tulipanów, styropian do środka i w to wsadzę tojeść płożącą bardzo ładnie wygląda taki wieniec na wodzie.
Bo moje oczko to od rana do godz. 15 całe w słońcu i muszę zrobić zacienienie.
ojojojoj już ocmokuje Peonia przepiękna cała biała, moja jakieś różowe ma w środku a ta taka czysta biel lilie jak słoneczka cieplutkie i masz sasankę - super Ja w tym roku muszę zakupić bo śliczna jest wiosną
Róże najczęściej moją miłość odwzajemniają, powojniki dopiero w niedawno kwitną jako tako ( a wiosną muszę je przesadzać, czy przeżyją???), lilie...ciągle mi ich mało Zapraszam, zaglądaj