Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

anbu 09:53, 22 lut 2017

Dzięki dziewczyny
Jamroczek 10:02, 22 lut 2017

zoja napisał(a)

Asiu
u mnie były rozplenice i miskanty - kłącza

Dzieki, to jednak mus się wybrać
Asia
sylwia_slomc... 10:28, 22 lut 2017

Muszę na swoje rozchodniki okiem rzucić, ale to dopiero w piątekWcześniej czasu brak
Na sobotę ładną pogodę zapowiadają jeśli będzie jest szansa, że rabaty ogarnę....albo choć zacznę
AnnaCh 10:51, 22 lut 2017

Ania, ja wiedziałam, że to bombka, bo mi jednej na klonie brakowało

Zoja, Kamila, wiosna

Ania, hosty, kłącza Wybrałam takie już kiełkujące, żeby mieć pewność, że są ok Dziś wsadzę do doniczek i będę hartować, za dnia na zewnątrz, na noc jakby mróz zapowiadali będę chować

Asiu, kłącza, u mnie były miscanty Zerbinusy, rozplenice, jakieś proso, konwalnik, nie pamiętam

Amelka, pewnie, że fajnie Naoglądałam się u innych wychodzących cebulowych i przykro mi było, że u mnie nic, a tu niespodzianka

Sylwia, leciutko się pokazują W sobotę ma być ładnie, ale zimno
Toszka 11:32, 22 lut 2017

Mam bardzo złe doświadczenia z kłączami z kapersów. Uważam, że na takie miskanty i trawy to szkoda pieniędzy. Lepiej kupić w doniczce.

Hosty to zazwyczaj jeden marny kieł i taka hosta potem zbiera się min. 2 sezony, bo korzenie zazwyczaj przesuszone i sfatygowane.

Nie straszę... dzielę się tylko swoimi przykrymi doswiadczeniami
AnnaCh 11:52, 22 lut 2017

Iwonka, traw nie kupowałam, ale widziałam, że niektóe puszczały już. Hosty kupiłam, były po dwie sztuki, czyli dwa kły Nie były drogie, więc strata niewielka, a odmian sporo. Zamin znajdą u mnie miejsce, bo tam gdzie mają być na razie jest bajzlownik, to trochę się rozrosną, mam nadzieję
Toszka 12:19, 22 lut 2017

Pisałam źle o kapersach, bo swego czasu sama kupowałam (właśnie hosty m.in) i długo to odchorowywały, niektóre zanikły, a bardzo często odmiana nie zgadzała się ze stanem faktycznym. A np. zamiast ciemierników wyrosły mi peonie...

Problem polega też na tym, ze kłącza zanim trafią na sklepowe półki tygodniami leżą w chłodniach, korzenie są przesuszone i często w natłoku paczek uszkodzone.
W kwestii host jest jeszcze ryzyko niewiadomego pochodzenia i przywleczenia sobie do ogrodu wirusa HVX. Lepiej kupić doniczki u sprawdzonego, "czystego" hodowcy funkii.
Iwk4 13:00, 22 lut 2017

Rok temu trawy były pomylone. Dziewczyny narzekały. Ale spragnieni wiosny przy okazji bułeczek kupią i to
frezja 16:47, 22 lut 2017

AnnaCh napisał(a)
Ania, ja wiedziałam, że to bombka, bo mi jednej na klonie brakowało

Myślałam,że sklonowana )
Gruszka_na_w... 16:58, 22 lut 2017

W zeszłym roku się skusiłam na większe zakupy w torebeczkach. Jarzmianki porażka- wykiełkował jeden listek, lilie- sporo pomyłek kolorystycznych, z 3 dalii tylko jedna miała właściwe oznaczenie, ale była tak udana, że złość na kolor tych pomylonych mi przeszła. Dziełżan w ogóle nie wylazł z ziemi. W tym roku odpuściłam sobie zachciewajki. Nabyłam tylko 3 dalie. Może uda się trafić choć 33%. Te paczuszki niby nie drogie, ale przy kasie wychodziło kilkadziesiąt złotych. Po ochłonięciu, w domu, doszłam do wniosku, że miałabym kilka wypasionych sadzonek.
Ale z nałogiem trudno walczyć.
PS. Ładne te zwiastuny wiosny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies