Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na glinie 13:43, 06 sie 2014

Do góry
I jeszcze jedna sprawa.
Myślę, że mój żwirek jest zbyt szary. Słupki niby szare, ale jednak wpadające w beż. Spójrzcie, czyż nie razi po oczach? Dopiero w zestawieniu z kostką brukową to zauważyłam. Wszystko wokół jest bardziej beżowe, stonowane. Mogę go jeszcze nadebrać z wierzchu i dać na dno wokół warzywnika który dopiero powstanie. A na wierzch bardziej beżowy żwirek.
Co Wy na to?

i nie wiem jak poukładać kamienie, ale wydaje mi się że wśród sosenek i lawend byłoby im dobrze
tylko znowu ten szary żwirek się odznacza:
Ogród pod bukami 13:37, 06 sie 2014

Do góry
MamaMagda napisał(a)
dostalam żurawkowego oczopląsu
kupilam 9 Berry Smooth ale kusily mnie krwisto czerwone Fire Alarm
sami zobaczcie

gdzie jest taki niesamowity wybór ?? rabatka nowa bardzo fajna, wszystko do siebie pasuje
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:34, 06 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Wsadziłam do reklamówki i szybka jazda do domu..... a upał był straszny, w aucie jak w piecu...... nie było szans na nic innego jak jazda na sygnale do oczka..

Jak potfory Fiordy dostają sałatę to i lilie zaczęły przyrastać Zaryzykowałam...

Dzięki Rysiowi moje lilie nawet w ilości szczątkowej były w kałuży...

Teraz faktycznie piękne sa.Nie widzę takiej bardzo ciemnej.To różowe to gaura, u mnie zmarzła albo wygniła.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:33, 06 sie 2014

Do góry
Coś innego... dla przełamania monotonii..

Wyleciało z głowy... a nie mam już czasu na szukani nazwy... łagodna zima i przetrwała
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:31, 06 sie 2014

Do góry
Hot Papaya.. kwitną zawsze jako pierwsze.... ogniste kolory.. jak ich nie kochać???

jeżówka Secret Affair

jeżówka Secret Glow

Na rabacie jest ich tu więcej odmian.... ale fotek więcej brak... i część nazw nn

Widać różnice w wysokosci poszczególnych odmian

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 13:28, 06 sie 2014

Do góry
Chodzi lisek w koło domu...

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:22, 06 sie 2014

Do góry
I Merinque... zapalikowane..

Pink Poodle... te prawie same stoją.. wyjątkowo sztywna odmiana.

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:19, 06 sie 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Anka Ty szalony człowieku . Mówiłas że kupiłas lilię a nie lilię wodna, w zyciu bym nie przypuszczała ze w sierpniu kupisz kwitnąca llie wodną. Jak ja dotargałas do jeziorka??? Powiedziałam ze nie ma lilii bo myślałam o lilii ogrodowej do ziemii. Tą widziałam ale w życiu nie pomyślałam ze o nia chodzi. Wyobrażacie sobie Ankę targająca kwitnącą wielką lilię?????Ja az takiej wyobraźni nie miałam.Buziaki szlona dziewczyno.

Wsadziłam do reklamówki i szybka jazda do domu..... a upał był straszny, w aucie jak w piecu...... nie było szans na nic innego jak jazda na sygnale do oczka..

Jak potfory Fiordy dostają sałatę to i lilie zaczęły przyrastać Zaryzykowałam...

Dzięki Rysiowi moje lilie nawet w ilości szczątkowej były w kałuży...

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 13:18, 06 sie 2014

Do góry
ale masz cudną małą ogrodniczkę! daje radę z tą konewką

co robisz z trawą pod trampoliną? podlewasz ją czy przestawiasz trampolinę?
My w ubiegłym tygodniu kupiliśmy i boję się, że będę miała suchy placek w ogrodzie ;/

Karolinek napisał(a)
Otóż to! Dobrze że porządnie je opalikowaliśmy!

A tak wygląda obecnie dość cieniste miejsce blisko domu z cisami i bukszpanami sadzonymi tej wiosny.

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:16, 06 sie 2014

Do góry
jeżówka Butterfly Kisses - dopiero sie rozwija

jeżówka Coconout Lime, też dopiero zaczynają

Merinque.. piękna, jak ja mogłam w zeszłym roku mówić, że ona brzydka jest...

I moja ulubienica jeżówka Piccolino
Ogród, który ciągle zmieniam 13:16, 06 sie 2014

Do góry
cudne masz te limki! w tym roku chyba rok limkowy bo u mnie też dorodne!
a co to się różowi tam tym drugim zdjęciu? Pięknie wygląda na tej rabacie!

Jag_58 napisał(a)
widoczek

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:08, 06 sie 2014

Do góry
I zapomniana dzidzia z jeżówka nn i hortką....
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:07, 06 sie 2014

Do góry
Jeżówka purpurowa Magnus

Jeżówki z lobelią

I jeżówki purpurowe Magus i ALba

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 13:00, 06 sie 2014

Do góry
Otóż to! Dobrze że porządnie je opalikowaliśmy!

A tak wygląda obecnie dość cieniste miejsce blisko domu z cisami i bukszpanami sadzonymi tej wiosny.

Żywopłotki cisowe. 12:59, 06 sie 2014

Do góry
Anabell napisał(a)
To druga część powstała w tym roku. Mam nowy szpadelek do kancików tylko czasu brakuje.

Drugi koniec ogrodu. Mnożarka ma być zasłonięta wiatą, a pod nią domek narzędziowy.

Jednoroczne sadziłam kolejno, paletkami jak leciało bez planowania, by tylko chwasty nie głuszyły.

Roboty masz mnóstwo, ale widać, że dużo czasu spędzasz w ogrodzie bardzo podoba mi się ten szpalerek ( żywopłot) hortensjowy masa kolorów, lato w pełni, po prostu pięknie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:57, 06 sie 2014

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

Wpadam z rewizytą, nasz tytuł ciagle aktualny, kochamy ten nasz gród i nienawidzimy czasami. Przejrzałam trochę twojego ogrodu, piękny, gratuluję konsekwencji.

Od razu mam pytanie, czemu tojeść wyrzucasz, czy rzeczywiście to niewypał i czemu wygląda inaczej niż moja - inna odmiana może? A ja myślałam czy nie posadzić więcej, ładnie na żółto kwitnie. A oto moja

Gosia zajęta, a mi sie zluzowało, wiec odpowiem.

U Ciebie jest tojeść kropkowana... bardzo inwazyjna, trudna do wytępienia. Jest ładna, ale powinna być trzymana w ryzach czyli ograniczniku. Zagłuszy Ci wszystkie rośliny w koło.. po 2 latach będziesz mieć tu tylko tojeść. Twoja kwitnie w czerwcu/lipcu. Po przekwitnięciu jest brzydka.
U Gosi jest tojeść orszelinowata.. kwitnie później.. lipiec/sierpień.. ładnie sie przebarwia na jesień. I kwitnie na biało. Jest też dość inwazyjna, ale łatwa do usunięcia, bo rozrasta sie płytko.
Dziewczyny dobrze radzą... jak już trochę podrośnie to pouszczykuj czubki, rozkrzewi sie i tak nie wybuja. Ja tak nigdy nei robiłam, ale to może być dobry pomysł. Tak się robi z wieloma bylinami... Ja w tym roku nie pouszczykiwałam floksów i płaczę z tego powodu, bo mi szybko przekwita i ma mało kwiatów
Sporo bylin przycinam po kwitnieniu, potem mam ładne zgrabne kępki z ozdobnych liści, a nie wyłysiałe pokładające sie badyle. Ścinam zawsze przywrotnika, kokorycz pogiętą, niektóre bodziszki, dzwonki skupione, brzydkie kępy orlików, dzwonek poszarskiego.. czyścća. Tego nei masz, ale może komuś ta informacja sie przyda.

O trawie napisałam u siebie, str. 2738.. pamiętałąm o pytanie, tylko czasu było brak.
Ogródeczek 12:57, 06 sie 2014

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
Takie tam

po długiej nieobecności u Ciebie nadrabiam wątek stronka po stronce czy te iglaki będą u Ciebie zimowały w donicach ? Pozdrawiam!
Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:55, 06 sie 2014

Do góry
Na liściach mojego zawilca pojawiły się takie przebarwienia, czy to choroba, czy jakiś pasożyt ?
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:40, 06 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)

co to za panienka ta głupia?

Aniu- wiem że masz młyn- jak się zluzuje to napisz mi o co chodziło z tym kanckowaniem krawęzników jak u ciebie?

ps. trzymam mocno kciuki aby się poukładało tuliskam pyskulkę

Nie wiem jak nazywa sie ta roślina w dzbanku...

Kancikowanie krawężników.. odpowiadam, a potem polecę z jeżówkami, a potem do innych zajęć..

Trawa ma to do siebie, że lubi rosnąć...w szerz.. i jak natrafi na krawężnik czy takie płyty w trawniku jak u ciebie, to z czasem wejdzie na te krawężniki. I je będzie zarastać, by sie ładnie odcinały prostokątne płyty, to trzeba będzie odcinać darń na równi z krawędzią płyt. Ja to robię u siebie 2 razy do roku, a nie jestem pedantka. No i przycinać wąsy w trawie, bo trawa nawet jak sie jeździ po górze płyt, to i tak lubi sie zawsze położyć w tym miejscu.. taka złośliwa bestyja. Znając twoją pedantyczność, zarośnięte płyty będą cie wnerwiać.. i słusznie, bo akurat to w ogrodzie mnie zawsze drażni. I jak mam tylko czas to walczę z wąsami i zarastającą trawą. I nie ma znaczenia, czy płyty na betonie czy na piasku... trawa i tak będzie na nie wskakiwać.. dlatego wolę bez betonu bo łatwo sie przycina krawędzie kancikorobem i jest pięknie..
A ja dziś zauważyłam, że mam taki piękny element architektoniczny w ogrodzie, jak były ulewy to na szybko podwiązywałam w deszczu co sie da, czym sie da i do czego sie da... byle najwięcej od uratowania...

Dzidzia została sie piękna
Ogród, który ciągle zmieniam 12:30, 06 sie 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
zaskroniec w stawie w roli głównej poluje na żabkę

limki wymagały podpór po deszczu

ponownie zakwitła krzewuszka ,pare kwiatków ,ale zawsze coś

za to wrzosy zapowiadają jesień

też już na targu u nas widziałam w sprzedaży wrzosy lubię je bardzo, choć jak piszesz to nieuchronna zapowiedź jesieni :/ jakoś szybko w tym roku zakwitają, a może mi się wydaje ? Pozdrówka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies