Sebek - z Twoich ust komplement...to wielki komplement
Basiu -
kupiłam na ryneczku... bez nazwy... ma bordowe liście
Muszę sfotografować Twoje-moje skrętniki..bo już dużo przekwitło, a szaleją na maksa
Julka -
Oj nie da sie opisać co tu mam.... bo sama już nie pamiętam...
Jest sporo jeżówek.. część do wysadzenia i uporządkowania...
najniżej są Pikollino, białe to Merinque, powyżej różowe to Pink Poodle, ale sa tam też inne różowe... żółte to Secret Glow, ale jest też kilka różwych Secret Affair. Niebieskie trawy to kostrzewy, brązowa niestety nazwy nie pamiętam, ale są 2 rodzaje. Trzmieliny na kiju mi tu nie pasują do końca, ale to akcent na zimę i po zimie.. z trawami zapełniają rabatę. Mam tu sporo piwonii... lilie, krwawnika kichawca, różnej maści cebule, wiąż w otoczeniu host, żurawki, azalie, brunery, rozchodniki, trawy ML, odętkę, tojeść orszelinowatą, liliowce, astry, przetacznika, carexy lurida Aurea, hosty, naparstnice, jezyczke, floksy, 5 rodzajów hortensji, krwawniki, orliki, Penstemon Husker Red, rozplenice, perowskia, pysznogłówki, zawilce... prościej napisać czego tu nie mam
Marmoladki zachorowaly. Nie wylaza same z ziemi, trzymaja sie mocno, ale padly. To juz ktorys raz mam problem z zurawkami, chyba nie bede ich odbudowywac... Co z tego, ze ladne, jak tylko mam z nimi klopoty
I druga czesc kolejowej, sosenki na jesieni dostaja eksmisje.
Danusiu wrzeciono mówisz, też na początku o tym myślałam.
Szpiczasta góra i kulista podstawa jednak nie tak szeroka jak w ostrosłupie o podstawie koła, dobrze zrozumiałam?
Od czego zacząć?
I jeszcze trochę zdjęć różnych :
guzikowiec
kosmos- mój ulubiony
perovskia
Niestety tutaj miejsce z włókniną i w dodatku nie przycięte rośliny- no ale trudno
Jak widzicie, mam dużo iglaków i pracuję nad tym, żeby je trochę "schować". Są nieocenione, bo budują ogród zimą, ale brakuje mi kwitnących roślin, które próbuję przemycić. Może się uda. Trawy mnie kuszą i mam już ich trochę więcej niż np. 2 lata temu.
Tutaj chakone u dołu, a nazwę tej drugiej zapomniałam:
Moim zdaniem dobrze będzie skrócić nieco ten ogród i przesłonić częściowo żeby był ciekawszy.
W projekcie który przedstawiłaś od domu widać wszystko jak na dłoni a w ogrodzie nie o to chodzi.
Dlatego narysowałam na środku taki jęzor który należałoby obsadzić wyższymi roślinami np.drzewami (tulipanowiec itp.)
Oprócz tego przedstawiłam linię rabat wg.własnego pomysłu.
Przede wszystkim rabaty należy uprościć.Nie robić tak wielu zakoli z którymi potem nie wiadomo co zrobić.
Grab "Pendula" można okolić kostką w taki sposób jak zaproponowałam.
Jeszcze trochę i pompa będzie zasłonięta. Kamienia we wsi w sklepie brak. Czekam już drugi miesiąc i tylko taką ściankę zbudowałam. Były jeszcze dwa cisy kupione w markecie, ale padły i czekam na jesień, żeby przesadzić zapasowe z innego miejsca:
Prawie dokończona rabata. Jeszcze tu gdzie są postawione paliki będę sadziła chyba wiśnię Umbra culifera ale na razie nie mam kasy. I ewentualnie w pierwszym rzędzie pomiędzy Carexy- bergenię sercowata ale ją też muszę kupić.