Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mała Eleczka 13:57, 04 mar 2016

Do góry
bleebla napisał(a)

Myślę, że 4,4 m (ten wymiar na pewno taki) na ok 2 metry. Tuje już posadzone, wiec rostało jakieś 1,5 m z 2m. Nie moge teraz dokładniej sprawdzić.

Jeśli lubi trawy to może 3-4 szt. ML, przed nim Red Baron / Stipa i na brzegu Ice Dance. Rabata przy której praktycznie nie ma co robić
Mała Eleczka 13:39, 04 mar 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
A co lubi kuzynka bo trudno coś radzić
Nie wiem czy dobrze łapię proporcje tego miejsca ale ja bym widziała tak- tuje już są? Przed nimi miskanty ML, 3 kule na pniu np. trzmielinę a jak jest więcej miejsca to może miłorząb mariken, średnie piętro czerwone- berberyski lub red baron, a najniżej hakone

Zdecydownie lubi trawy. Stipa jest chyba jej ulubioną. Na pewno będzie w jej ogrodzie, ale jeszcze nie wiem czy w tym miejscu czy w innym.

CHce jej kilka wizji przedstawić. Dlatego Was poprosiłam o pomoc. Ja mam jakąś tam swoją, nawet kilka, ale może ktoś wpadnie na coś fajnego, co by jej się spodobało.

Myślałam o kulach na pniu z miskantami. Twoja propozycja zdecydowanie do przemyślenia. Dziękuję
U Agi - czyli słońce i piach 11:49, 04 mar 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

Wyszukałam tę Twoją rozplenicę. Pięknie Ci wzeszła
U mnie wyszły 3 nitki, ale raczej to jednak stipa, bo do Twoich ździebełek nie podobna Siałam dokładnie 2 tygodnie temu, a czytam, ze u Ciebie po takim czasie wykiełkowała, więc jeszcze poczekam...
Zakupy sprzętowe pożyteczne niezwykle

Beatko poczekaj jeszcze bo u mnie jeszcze teraz coś wychodzi
Typografia ogrodu 08:01, 04 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
jak tam Twoja stipa?

Rosnie chyba.juz ja odkrylam bo za wysoka na szklarenke bylA.jakos bardzo sie nie orzygladalam ostatnio
Typografia ogrodu 07:31, 04 mar 2016

Do góry
jak tam Twoja stipa?
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 22:30, 03 mar 2016

Do góry
Póki co wysiane mam surfinie, moja mama je lubi to jej wysiałam, ja niekoniecznie cenię te kwiaty. Stipa, dmuszek, aksamitki i coś jeszcze czekają na wolną chwilę
Ogródek Iwony 21:01, 03 mar 2016

Do góry
Ilonko, chciałabym wierzyć, ze mi się na rabatach stipa wysiała, ale na razie nie widziałam, obawiam się, ze niechcący mogę wypielić ją. Dlatego wolę mieć troszkę zapasu

Tereniu, na sobotę planuję zakup gipsu i baloników

Mirelko, macham

Prawie - jak ogród 20:48, 03 mar 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
Mirelka - do donicy stipa nadaje się jak najbardziej Na schodach do tej pory u mnie stoją Wyrosły pięknie, zimą pewnie zmarzły, ale za dekoracje robią do tej pory
Już ciemno, ale jutro jak mi się uda, to CI cykne fotkę jak teraz wyglądają

Posiałaś takie ilości, ze z pewnoscią będziesz miała co sadzić Też myślę, że to taka uniwersalna roślinka. A w dodatku, jak tanio można ją pozyskać Wyobraź sobie, ile musiałabyś zapłacić za tylko część Twojej plantacji...

To jak znajdziesz jutro chwilkę to zrób fotkę

Stipy już trochę mam tej co rośnie, jeszcze mam trzy opakowania do wysiania i myślę, żeby jeszcze z trzy kupić

Nie mam rozeznania i ciągle mi się wydaje, że mam jej mało
Prawie - jak ogród 20:45, 03 mar 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

Kochana Agnieszko, już pozwoliłam sobie u Ciebie troszkę pomyszkować i znalazłem tę rozplenicę. Faktycznie jest zupełnie inna niż stipa. Więc moje 3 ździebełka, to stipa
Ziemię kupiłam do siewu, ale nie przykryłam. Lecę poprawić
Dzięki za rady

Ja miałam przykrytą a teraz odkryłam
Prawie - jak ogród 20:43, 03 mar 2016

Do góry
Mirelka - do donicy stipa nadaje się jak najbardziej Na schodach do tej pory u mnie stoją Wyrosły pięknie, zimą pewnie zmarzły, ale za dekoracje robią do tej pory
Już ciemno, ale jutro jak mi się uda, to CI cykne fotkę jak teraz wyglądają

Posiałaś takie ilości, ze z pewnoscią będziesz miała co sadzić Też myślę, że to taka uniwersalna roślinka. A w dodatku, jak tanio można ją pozyskać Wyobraź sobie, ile musiałabyś zapłacić za tylko część Twojej plantacji...
Prawie - jak ogród 20:38, 03 mar 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

Z prymulkami - prawda w 100%. Przetestowałam, ze w domu, nawet w chłodniejszym pomieszczeniu, szybko przekwitały i brzydły. Natomiast na dworze długo się trzymają, moje mają teraz, mimo tak niskiej temperatury, mnóstwo nowych pąków.

Stipę, Mirelko, możesz spokojnie przycinać. Z moich obserwacji wynika, że nie lubi przesadzania i dzielenia, ale przycięcie jej nie szkodzi Wiosną tnę suche kłosy kilka cm nad ziemią (pod warunkiem, ze przetrwały zimę), a później, gdzieś koło jesieni obcinałam ponownie, bo pod wpływem deszczu ciężkie kłosy się pokładały. Wszystkie ładnie odbiły

Pamiętam jesienne przycięcie Twojej stipy, ale wolałam się upewnić

Beatka, a czy stipę do donicy można dać?

Oj mam wiele planów z nią związanych. Między róże też bym ją chciała

Myślę że stipa to chyba taka uniwersalna jest i wszędzie pasuje. Mam nadzieję, że na stałe zagości w moim ogrodzie
Prawie - jak ogród 20:36, 03 mar 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)

Siałam Hameln. Źdźbła różnią się. Stipa to cieniutka i delikatna. Rozplenica bardziej sztywna i płaskie źdźbła. Różnią się bardzo zobacz u mnie ostatnio wstawiałam zdjęcia.

A i jeszcze ja przykryłam pojemniczek z wysiewem folią nie wiem czy też tak robiłaś? I ziemia do siewu...

Kochana Agnieszko, już pozwoliłam sobie u Ciebie troszkę pomyszkować i znalazłem tę rozplenicę. Faktycznie jest zupełnie inna niż stipa. Więc moje 3 ździebełka, to stipa
Ziemię kupiłam do siewu, ale nie przykryłam. Lecę poprawić
Dzięki za rady
Prawie - jak ogród 20:29, 03 mar 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

O, i następna szczęściara
Aga, jaką masz rozplenicę? Czy źdźbła są podobne do stipy może? Bo mi 3 sztuki się pokazały ale podejrzewam, ze to stipa...

Siałam Hameln. Źdźbła różnią się. Stipa to cieniutka i delikatna. Rozplenica bardziej sztywna i płaskie źdźbła. Różnią się bardzo zobacz u mnie ostatnio wstawiałam zdjęcia.

A i jeszcze ja przykryłam pojemniczek z wysiewem folią nie wiem czy też tak robiłaś? I ziemia do siewu...
Asi ogródek pod świerkami 20:27, 03 mar 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

Pięknie Ci to porosło Moja stipa to jeszcze maleństwo w porównani z Twoją plantacją

Cenne rady Toszki poczytałam, nie miałam pojęcia, ze ten pieniek taki ważny... Człowiek się ciągle czegoś uczy. I ten wywar do zakwaszania mnie zaciekawił, lecę sprawdzić o co dokładniej z nim chodzi.

Ja też nie miałam pojęcia o tym pieńku. Od dziś na nic innego patrzeć nie będę. Co z tego że ładnie mi przyrosła korona w rok jak uschła .
Stipa rośnie jak szalona Twoja też do maja się wyrobi
Asi ogródek pod świerkami 19:40, 03 mar 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Oto moje stipy i krwawnik

Pięknie Ci to porosło Moja stipa to jeszcze maleństwo w porównani z Twoją plantacją

Cenne rady Toszki poczytałam, nie miałam pojęcia, ze ten pieniek taki ważny... Człowiek się ciągle czegoś uczy. I ten wywar do zakwaszania mnie zaciekawił, lecę sprawdzić o co dokładniej z nim chodzi.
Prawie - jak ogród 19:26, 03 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Gdzieś czytałam na wątku, że prymulki w domu rosną kiepsko, lepiej wyglądają na zewnątrz
Chyba coś w tym jest, bo moja w domu taka trochę kiepska.

Beatka czy jeżeli stipa będzie za wysoka to mogę ją przyciąć? Moje iglaki w przedogródku są powolnego wzrostu.
Dziękuję Ci za pomysł z jeżówkami, zanotowałam

Z prymulkami - prawda w 100%. Przetestowałam, ze w domu, nawet w chłodniejszym pomieszczeniu, szybko przekwitały i brzydły. Natomiast na dworze długo się trzymają, moje mają teraz, mimo tak niskiej temperatury, mnóstwo nowych pąków.

Stipę, Mirelko, możesz spokojnie przycinać. Z moich obserwacji wynika, że nie lubi przesadzania i dzielenia, ale przycięcie jej nie szkodzi Wiosną tnę suche kłosy kilka cm nad ziemią (pod warunkiem, ze przetrwały zimę), a później, gdzieś koło jesieni obcinałam ponownie, bo pod wpływem deszczu ciężkie kłosy się pokładały. Wszystkie ładnie odbiły
Ogród z pergolą 18:55, 03 mar 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Liatrę i ja bym sobie strzeliła na rabatę bylinową
Różyczki mam już posadzone więc zobaczę czy wszystkie się przyjmą.

A tak poza tym to wyleczyłam się z zakupów pod wpływem impulsu potem jak z obłędem w oczach latałam z rośliną gdzie by ją tu posadzić.
Powiedziałam sobie STOP. Teraz zamawiam tylko to co wiem gdzie wsadzić.
Jak zostanie mi miejsce to mogę sobie spokojnie w szkółkach porozglądać się za roślinkami Jak miejsce kurczy w ogrodzie to się tak robi z człowiekiem. Dobrze że mam jeszcze ileś tam set metrów do zagospodarowania hahaha

liatrię będę mieć na różance, jeszcze poluję na kocimiętkę i przetacznika. naparstnica, gipsowka i ostróżka już zakupiona do posiania a stipa i rozplenica do pikowania.
ja na szczęście na początku obsadzania dopiero i narazie cieszę się jak głupia gdy mi coś z nasionek wyrasta podoba mi sie to
Prawie - jak ogród 18:54, 03 mar 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

Uwielbiam wiosenne kwiatki w doniczkach Zawsze kupuję prymulki i stokrotki, stoją aż do maja, wtedy wymieniam na pelargonie
Liczę, że przymrozków już większych nie będzie i skończy się moje wieczorne bieganie

Mirelka, myślę, ze podsadzenie stipą to dobry pomysł. Tym bardziej, ze stipy będziesz trochę miała (doczytałam, ze dokupiłaś kolejne paczuszki). Zanim stipa urośnie będzie łyso, ale później taki łan przed cyprysikami zrobi niezły efekt. Ty bardziej, że kłosy później będą żółte, więc będą się wyróżniać na tle iglaków. W środek stipy może jeżówki do nadania koloru?

Gdzieś czytałam na wątku, że prymulki w domu rosną kiepsko, lepiej wyglądają na zewnątrz
Chyba coś w tym jest, bo moja w domu taka trochę kiepska.

Beatka czy jeżeli stipa będzie za wysoka to mogę ją przyciąć? Moje iglaki w przedogródku są powolnego wzrostu.
Dziękuję Ci za pomysł z jeżówkami, zanotowałam
Asi ogródek pod świerkami 16:57, 03 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Stipa śliczna, równa... Pfu...
Krwawnik pięknie wzeszedł. W takim razie mi wzeszły 4 krwawniki. Nie będę miała problemu z pikowaniem

Wzeszły ładnie to fakt - oprócz rozplenicy , zobaczymy jak mi się uda je popikować. Krwawnik jakiś delikatny i wybujały mi się wydaje. Ale jest go sporo.Podzielę się z Tobą
Asi ogródek pod świerkami 16:48, 03 mar 2016

Do góry
Stipa śliczna, równa... Pfu...
Krwawnik pięknie wzeszedł. W takim razie mi wzeszły 4 krwawniki. Nie będę miała problemu z pikowaniem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies