Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

MirellaB 18:32, 04 mar 2016

Zestawienie stipa + rozchodnik w donicy zanotowałam. Ale jak z tym rozchodnikiem po zimie? Przetrwał?
szemusia 18:35, 04 mar 2016

MirellaB napisał(a)

Beatka to ja będę miała tego dziesiątki

Ale Twoja stipa przed pikowaniem się dzieliła?

Śmiem podejrzewać, że nawet setki
Tak, stipa się dzieliła, 2-3 źdźbła już miała. Potem, po pikowaniu trochę stanęła, ale później ruszyła.
MirellaB 18:37, 04 mar 2016

Ja Cię chyba zmęczę tymi moimi pytaniami, ale wiesz zgłębiam temat od a do z

Czy w sezonie stipa w donicy była stercząca czy lekko pokładająca się tak jak na dzisiejszych fotkach?
MirellaB 18:38, 04 mar 2016

szemusia napisał(a)

Śmiem podejrzewać, że nawet setki
Tak, stipa się dzieliła, 2-3 źdźbła już miała. Potem, po pikowaniu trochę stanęła, ale później ruszyła.

Masz rację pewnie setki
No, a moja się nie dzieli to co pikować czy jeszcze czekać?
szemusia 18:40, 04 mar 2016

MirellaB napisał(a)
Zestawienie stipa + rozchodnik w donicy zanotowałam. Ale jak z tym rozchodnikiem po zimie? Przetrwał?

Rozchodnik jest bardzo wytrzymały, bez problemu zimuje nawet w doniczce. Ten, co mam w stipie, już ładnie wypuścił kapustki
Karol99 18:45, 04 mar 2016

Przepiękna stipa. Chyba tez cześć wsadze do donic, bo świetnie się prezentuje.
szemusia 18:50, 04 mar 2016

Mirelka - nie stresuj się, pytaj

Czy w sezonie stipa w donicy była stercząca czy lekko pokładająca się tak jak na dzisiejszych fotkach?

Wszystko zależy od tego na jakim etapie rozwoju jest. Dopóki nie pojawią się kłosy, stipa ładnie stoi na baczność, jest zieloniutka. Po pojawieniu się kłosów z nasionami automatycznie robią się ciężkie (i żółte) i wtedy się przewiesza. A już po deszczu to masakra jakaś. Dlatego te stipy, które przezimowały cięłam latem - bo szybciutko dojrzały i bardzo się pokładały. Po cięciu na nowo wypuściły zielone źdźbła i było ok.

No, a moja się nie dzieli to co pikować czy jeszcze czekać?

Jesli się nie dzieli, to myślę, że musisz poczekać. Ja pikuję, jak ma 2-3 źdźbła. U Iwonki chyba też tak było w instrukcji
szemusia 18:52, 04 mar 2016

Karol99 napisał(a)
Przepiękna stipa. Chyba tez cześć wsadze do donic, bo świetnie się prezentuje.

Z tymi donicami to był zwyczajny przypadek - zostało mi kilka sadzonek, poniewierały się z kąta w kąt i ostatecznie w donicach wylądowały. Świetnie się prezentowały zimą, gdy innych roślin nie ma
Asiuniaa 20:59, 04 mar 2016

szemusia napisał(a)

Asiu, tak, razem ze stipą rośnie rozchodnik. Obie roślinki mają podobne wymagania - wytrzymują długo bez wody i na słońcu

Fajne połączenie . Ja chcę rozplenicę rubrum z surfinią do donic latem a na wiosnę stokrotki
MirellaB 21:14, 04 mar 2016

Beatko to OK prawie wszystko wiem

W donicach zarówno mogę mieć sterczącą jak i przewieszającą się

Tak Iwonka miała w instrukcji jak piszesz z tym podziałem, ale ja może mam taką odmianę, która się nie dzieli? Poczekam jeszcze może do przyszłego weekendu, jak nie będzie się dzieliła to pikuję, bo jest już dość wysoka