Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:16, 27 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Myśli, ze jak skończę, to będę odpoczywać ;0
Nie umiem tak nic nie robiąc

Ale skoro tak masz z ogrodem to chyba ze wszystkim w życiu?
Ogródek Iwony II 22:59, 27 paź 2016

Do góry
bdan napisał(a)
Iwonko u Ciebie wszytko jeszcze w bujnym rozkwicie, pięknie kolorowo, aż nie chce się wierzyć, że za chwile może to być przykryte białą kołderką. Ale oczywiście żyjemy nadzieją, że dopiero na święta śnieg się pojawi

Danusiu, aura wczoraj rano mnie zaskoczyła ...
Musiało być nocą poniżej zera. Kiedy wyjrzałam przez okno, wszędzie bielił mróz, o ósmej rano było 0 stopni. Jednego dnia forsycja i klon Odessanum straciły liście.
Za to klon przy tarasie "Princeton Gold" cudnie się teraz przebarwił:

Ogród z pergolą 22:47, 27 paź 2016

Do góry
Nadrobiłam, zgubiłam się w koncepcjach, ...
ile osób, tyle pomysłów ...

Ania, cisy na różance rozumiem posadzone w docelowych miejscach?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:37, 27 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A on jeszcze tego nie wie?

Myśli, ze jak skończę, to będę odpoczywać ;0
Nie umiem tak nic nie robiąc
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:59, 27 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
O matko ...
E-Mowi chyba tego nie powiem

A on jeszcze tego nie wie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:55, 27 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Amelia, daj znać, kiedy. Będę podglądać
To moje ulubione ogrody. I jeszcze kilka innych oczywiście

Ależ mi milo Iwonko)))
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:53, 27 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ha, ha, ha
Nooo, ekran oplułam
Asia ma rację ...
Ja się boję, że jak już wszystko zrobię, nie będę umiała odpoczywać. Ty Renia też tak masz?

Raczej tak ... chociaż jak już osiągnę to COŚ to jestem spokojna, nie szukam innych rozwiązań tylko ciesze się tym i dbam by cieszyło jak najdłużej Ale chyba jestem baaaaardzo wymagająca i długo szukam tego CZEGOŚ ... myślę jednak, że nastąpi niedługo taki czas, że będę odpoczywać ogrodowo a jak będzie mnie nosić to przerzuce się na podróże ... to jest dopiero adrenalina i pokarm dla duszy)))))
Ogródek Iwony II 11:47, 27 paź 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Iwonko, niektórych rabat w ogóle nie mogę poznać, tak jakbym nigdy nie była u Ciebie. Chyba sporo poprzerabiałaś latem ? Pięknie masz
Pod Rh ja bym posadziła coś co łatwo da się potem przesadzić. Bo Rh za chwilę się rozrosną i wszystko zagłuszą. Natomiast miskanty mogą się same zbyt rozrosnąć i zagłuszyć Rh.
To prawda. Iwka taką rewolucję u siebie zrobiła, że sama ma pewnie problemy do siebie trafić Wiosną będzie zaskoczona czyj to ogrod
ren133 napisał(a)

Zamyśliłam się nad swoim życiem)))
Gdy czytam tego typu wypowiedzi, jak u Iwki, to również zamyślam się nad swoim życiem. Coś kurcze nie tak i zgrzyta, ale za cholerę nie mogę wyłapać co...Na szczęście przyjdzie wiosna i zapomnę o tego typu zmartwieniach.
Iwk4 napisał(a)
Kochani, dziękuję, ze zaglądacie.
Dziś nie bardzo mam czas na forum, odszukałam tylko rady Toszki dotyczące sadzenia czosnków ozdobnych:
wg tych rad:

Toszka:
"Wykorzystujemy doniczki co najmniej 15cm średnicy. Kompost i w to jedna cebula. Dołujesz. W doniczki wkładam tylko Globmastery, Gladiatory i Giganteum. Gdybym miała Mont Blanc też bym dała w donicę. Ważne aby doniczkę dać poniżej poziomu ziemi. Wyściółkować grubo kompostem.
Małymi się nie przejmuję, bo tanie."

"Ważne by nie była to mała doniczka."

"Na dno doniczki daję ok 5-6cm kompostu. Na to cebulka (wrzesień/październik) i obsypuję kompostem. Lekko przygniatam lub stukam doniczką by się wypełniły wszystkie przestrzenie. Doniczkę wsadzam tak by cebula była ok 20-25cm pod ziemią. "

"...sadzisz w doniczkach min. 15cm średnicy po jednej cebuli.
Primo - one żarłoczne i nie potrzebna im konkurencja (korzonki mają spore i duzo);
secundo - jak dasz gęsto to liście będą się kisić na sobie, bo przecież mają duże liście. A jak mało liści to i kwitnienie słabe."

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=326#post_0

Ja czosnki posadziłam rok temu do małych doniczek. Nie doczytałam, jakie mają być duże... Korzenie się rozrosły, miały za sucho i 3 padły, zanim wypuściły kwiat. Szybko je wykopałam i wsadziłam bez doniczek do ziemi.
W tych małych doniczkach miały za sucho...
We wrześniu je odszukałam. Dwie cebulki podzieliły się, jedna nie...

Z tymi doniczkami można czosnki zostawić ze dwa sezony... Potem wykopuje się we wrześniu, wymienia kompost, oddziela się cebule i sadzi na nowo w październiku...

Mam to zapisane i co? I tak zrobiłam po swojemu. Tyle, że dbałam, żeby w miarę głęboko cebulki umiejscowić żeby się nie pokładały, ale w praktyce sie okaze. W przyszlym roku, gdy będę miała już własną przekompostowaną ziemię, obiecałam sobie, że duzę cebulę posadzę jak Toszka przykazała.
Ogródek Iwony II 11:25, 27 paź 2016

Do góry
Czy można zaspać na 9.00 do pracy?
Mi się udało
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:32, 27 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ale czad
Gosiu, dla mnie też starczy kilka nasionek tego cuda?
Czy aminek jest jednoroczny?

Jednoroczny. Z tendencją do wiecznego przebywania w ogrodzie
Starczy
Ogródek Iwony II 00:35, 27 paź 2016

Do góry
Rano mroziło. Ta noc też nie zapowiada się przyjemna. Brrr.
Drzewa gubiá liście w ekspresowym tempie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:33, 27 paź 2016

Do góry
O matko ...
E-Mowi chyba tego nie powiem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:04, 27 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ha, ha, ha
Nooo, ekran oplułam
Asia ma rację ...
Ja się boję, że jak już wszystko zrobię, nie będę umiała odpoczywać. Ty Renia też tak masz?

Jak juz wszystko zrobicie to bedziecie zmieniac bo życ bez tej roboty nie potraficie.Ja tak mam.
Ogród z pergolą 23:43, 26 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ja jestem raczej mistrz sieci pajeczych

To teraz wiem, gdzie mi się sznurek zapodział
Ogród z pergolą 23:42, 26 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
tak? Tak właśnie u siebie robiłaś? ;p

Ania, ja tak robiłam
Jaksadziłam przy tarasie klona, to nawet sprawdzałam, jak daleko i jakie wysokie musi być drzewo, by dało za kilka lat cień latem

A tulipanowca - łaziliśmy po ogrodzie, ustawialiśmy i tak wyszło, ze tam, gdzie jest, to najlepsze miejsce i ładny widok na niego z wielu stron
Było tez miejsce w teorii, gdzie planowałam drzewo, w realu okazało się to miejsce niewypałem
Ogród z pergolą 23:38, 26 paź 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ja patrząc z tarasu dałabym po lewej przy ścieżce i po prawej przy pergoli.

To była moja pierwsza myśl. Widzę, ze zapalnowałaś już tam na prawo drzewko
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:23, 26 paź 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
I oznajmiam,że na bieżąco jestem pół twojego ogrodu Reniu do siebie bym przeniosła, a drugie pół od Joli

Amelia, daj znać, kiedy. Będę podglądać
To moje ulubione ogrody. I jeszcze kilka innych oczywiście
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:16, 26 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
weź Ty kobieto w końcu usiądź w tym wgłębniku i korzystaj z niego to Ci głupoty przejdą nic nie brakuje.chyba że Ciebie właśnie Odpoczywajacej

Ha, ha, ha
Nooo, ekran oplułam
Asia ma rację ...
Tu ma być ogród :) 22:28, 26 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U mnie stipa nie zaprezentowapa się ładnie. Rok temu zachwycała, a teraz słabo urosła...
Wrzosowisko super

Dziś u mnie przymroziło. Klon i forsycja straciły wszystkie liście jednego dnia ...

Czeka się na te przebarwione drzewa, a potem jeden przymrozek i pozamiatane.
U mnie najmniej było 0 C, ale to już też ostatnie dni jak liście są na drzewach, deszcz i wiatr sprawiły, że część już opadła.
Ogród z pergolą 21:56, 26 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
....Potem ustawiasz donice z drzewkami. I patrzysz z najważniejszych punktów widokowych: z salonu, tarasu, z altany i innych wasnych punktów. Wtedy można znaleźć najlepsze miejsce. Drzewo to narzędzie. Ma coś zasłonić, dodać tajemniczości ... Sprawić, że wzbudzi ciekawość na to, co jest dalej za drzewem.
Nie projektuje się drzew na płasko...

o wlasnie...to samo sobie pomyslalam, ze te projekty wszystkie sliczne ale i tak trzeba stanac na tarasie, popatrzec, przymierzyc.... i wtedy dopiero podjac decyzje...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies