Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:18, 18 lip 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Irenko ale masz piekny ten przetacznik, posadzilam tez rozowy i ciekawe jak sie rozrosnie. Super masz te rabaty a szczegolnie te co najmniej pracy wymagaja, tez do tego zmierzam bo sil coraz mniej. W te suche i sloneczna miejsca to lawenda i trawy, rozchodnik jeszcze. U mnie floksy daja rade na takiej patelni. Bardzo lubie zapach lilii w ogrodzie no i floksow tez Ciekawe jak Ci bedzie rosl ten powojnik Solidarnosc bo u mnie kiepsko Najlepsze sa powojniki z grupy viticella albo dobrze rosnie i kwitnie Ville de Lyon. Pozdrawiam

Przetaczniki są szybkie ale rok temu dopadał je mączniak, w suchym i nasłonecznionym i przewiewnym miejscu, nie
te intensywnie pachnące lilie, to mój nr 1, dlatego dojdą kolejne, cały ogró ma nimi odurzać
floksy też fajne, ale zapach mniej intensywny

powojnik posadzony, zobaczymy, jak z nim będzie....doszło mi nowych powojników sporo, ale zastrajkowały, idą w zieleń, nie w kwiaty, a Veronica Choice w tym roku 1 kwiatek dała, 2 razy był uwiąd pnączy
w zakątku medytacji rosną Rubensy Frank jakiś i ten, bo miało się zgrać z żółcią i niebieskimi dodatkami

Danusiu, powoli zbliżam się do końca zmian, zostały mi kosmetyki w środku rabat, będzie mniej pracy, a to podstawa, sił niestety nie przybywa, a ogród stale wielki, pozdrawiam
Ogród z pompą 13:16, 18 lip 2014

Do góry
ane3ka napisał(a)

W lawendzie gra i buczy

Patrząć z tej perspektywy, to przy ścieżce, za kulkami najbardziej podobałyby mi się miscanty Morning Light. Miskant variegatus pięknie rozjaśniłby to miejsce, ale nie wiem, czy nie będzie "za ciężki", ja go nie mam, więc do końca nie wiem . Niskich roślin zupełnie nie będzie widać od strony trawnika/tarasu - tak mi się wydaje.
Rododendronowy ogród II. 13:14, 18 lip 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Eitaj Bogdziu, przychodze do Ciebie po pomoc bo nie mam mozliwości pooglądania wątku o chorobach rh (jestem na urlopie) i tylko szybko wklejam Ci fotki które przesła mi M z ogrodu o co się dzieje z rodkami po tych deszczach. Jak możesz to prosze zidentyfikuj problem i napisz mi jaki srodek ma M kupić i opryskać.
Pozdrawiam

Kasiu jedyne co mi przychodzi do głowy to to ze może były podlewana gdy jeszcze operowalo słońce i wtedy dostaja takie plamy. Rh trzeba podlewac jak słonko nie swieci , dosc późnym wieczorem lub wczesnie rano. Nic z tym nie rób bo i tak nic nie pomoze , plamy już zostaną , mogą sciemniec i nawet sie troche wykruszyc ale w przyszłym roku wyrosna nowe liście i znów rh będzie ładny.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:12, 18 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
dokladnie tak

Aniu, miłego wypoczynku i słoneczka
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:12, 18 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jesli mogę wtrącić coś, bo rzadko piszę na wątkach w ogóle, ale skoro tak slicznie i nowocześnie wszędzie to wywal doniczkę z lawendą w "skapcaniałej" doniczce, a wstaw kwadratowe, płaskie koryto, z kilkunastoma ślicznymi jednakowymi roślinkami, taką jaką mam przy ławce z tyłu domu i mam w niej świeczki. Ta lawenda gryzie się z całą resztą. Tak będzie doskonale

Jasne , że możesz Dana .... dobrze .... wyrzucę pozdrawiam i dziękuję
Kwiatki i rabatki u Elizy 13:06, 18 lip 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ale zdjęcie czasem byś cykła...to nie zajmuje dużo czasu

Buziaczki

Mówisz i masz
Dla Ciebie moja ulubiona róża NN. Kwitnie całe lato bez przerwy... tylko takie bym chciała

Miejsko & sielsko 13:06, 18 lip 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
`

Znalazłam takie - ale buki tu nie są na pierwszym planie

poproszę ładne foteczki tej rabaty
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:59, 18 lip 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

I widzisz jak tu na chciejstwa nie chorować jak o przetaczniku dumam, że dobrze byłoby go mieć, bo mi do żółto - niebieskiej rabaty potrzebny i Ty go w tak pięknym ujęciu mi pokazujesz, no jak się nie skusić?....ale fakt to już przemyślane będzie...za info o liatrii serdeczne dzięki, będzie na pewno

Przetacznik obowiązkowo, bo taki piękny i kosmiczny, jak obcy
litria i przetacznik i szałwia, idealne do żółtego
ponadto odmiana pysznogłówki Scorpion, ta moja fioletowa

...z chciejstw; dojdą pachnące lilie,tulipany bukietowe, rozmnażanie hortensji, trawy i chyba koniec

fajne też są rozwary, szybko się wysiewają i powstaje wielka kępa...u mnie rosną białe, różowe i niebieskie
juz pełno siewek

a może Perovską też? u mnie z różami, werbenami, budlejami i wilczomleczami...ponadto wcisnęłam tam trawy, judaszowca i hortensje limki
mur tak odbija światło, że nie mogę sensownego zdjęcia zrobić

Ogródek Iwony 12:57, 18 lip 2014

Do góry
Poleciałam dziś do ogródka i poprawiłam linię rabatki zgodnie z sugestią Małgosi. Chwilowo zamiast żurawek posadziłam begonie. Muszę przyznać, że wygląda to znacznie lepiej. Widok z ławeczki też jest fajny, bo na tle żywopłotu z bukszpanu widać różowe begonie. Teraz muszę upolować kulki bukszpanowe. Największą mam posadzoną w innym miejscu, teraz się przyda, bo tam, gdzie jest, jest niepotrzebna
Małgosiu, dziękuję.
Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 12:51, 18 lip 2014

Do góry
Witam serdecznie
W zeszłym roku przyciełam jedną z borówek, szybko zaczęła puszczać nowe pędy ale to co z tego wyrosło zaskoczyło wszystkich
tak wyglądała rok temu

a teraz ????

nowe pędy nie kwitły, mają inny kształt liści, to co się zachowała po cięciu zakwitło.
Co z tym zrobić?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:44, 18 lip 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Irenko dla pocieszenia się wpadłam na Twoje rabatki i zostaję

A ja odpowiem u siebie i lecę do was pokaż miejsce, gdzie chcesz te zmiany robić
to róża dla ciebie, na twój wielki areał, bo nie choruje, pachnie, rośnie szybko, można robić żywopłot i kwitnie na okrągło, nie ma przerwy w kwitnieniu, jak inne
Ogród Danuszy - odsłona 2 12:44, 18 lip 2014

Do góry

te lilie olbrzymie rosna na ponad 2 metry i pachne na cały ogród

Ogród Danuszy - odsłona 2 12:42, 18 lip 2014

Do góry
i resztki kwiatów

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:41, 18 lip 2014

Do góry

pisałaś że ta część ogrodu mało kłopotliwa...rzeczywiście ładnie i prosto skomponowane, a cieszy

Dzięki z trawami nie ma za dużo pracy, rodki w marcu nawóz i oprysk dolistny i potem skubanie z kwiatów, hosty ścinam na jesień, hortensje i róże wiosną i po robocie...no i wisteria cięcie wiosną...no i bukszpany, ale mam wreszcie idealne narzędzie i idzie błyskawicznie
na rabacie z bylinami mam sporo roboty

To coś dla mniebez nakładów pracy
a tak naprawdę to będzie szaleństwo jak buki porosną...mi się też taki tricolor marzy, zakochałam się jak zobaczyłam na żywo u Danusi w Liliowym.

Jeśli chodzi o obrzeża w upale i suszy to mam ten sam problem. Żurawki przypala, a Southern Comfort u mnie lata nie przetrzymają....chyba tylko pozostają trawy brązowe, Mint Mist, lawenda i chyba obwódka trzmielinowa.....czyściec też ale on nie jest aż tak dekoracyjny żeby mógł być wszędzie. Napisz co Ty myślisz o tym...

Moje buki są płaczące, urosną do 2m z czego się cieszę, bo nie chcę sąsiadce widoków na ogród zasłaniać stale wisi w oknie i patrzyi dziwi się, że ja tak mogę od rana do wieczora robić
Moje też przypala, czyli Ulcia, obie musimy przenieść i pomysł z brązowymi turzycami super, u mnie koło żurawek mają się świetnie, nic się nie dzieje, dlatego te chyba posadzę....z trzmieliną też dobry pomysł, muszę wpaść do ciebie i pokaż, które to miejsce...masz olbrzymi ogród, musisz gęsto sadzić, aby jak najmniej plewienia było i koniecznie ukorzeniaj rośliny, za 2 lata powinnaś mieć już na cacy
rok temu miałam w skrzyniach dzwonki, jakieś nasionka się same wysiały i wyrosły sadzonki w kostce, wyciągnęłam większość i dałam do skrzynek...nauka taka płynie, ze można nasiona zostawić w skrzyni i za rok za darmo kwiaty
i zdaje się, ze pełno siewek miskanta ML i rozplenicy mam, ale mus poczekać do porównania z matkami

Ogród Danuszy - odsłona 2 12:39, 18 lip 2014

Do góry
a tu ciekawy krzew ma fajne owoce pewnie nie jadalne czy wiecie może co to?

Ogród Danuszy - odsłona 2 12:37, 18 lip 2014

Do góry
staram się Haniu ale jeszcze tyle do zrobienia...

moja nieznana róża dwukolorowa kupiłam jak zawsze na wiosne ratując zeszłoroczne nie sprzedane egzemplarze

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:27, 18 lip 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ta Leonardo u Ciebie mocno różowa.

Zależy od światła, one są pod murem, a jego biel robi swoje przy okazji focenia
tu o innej godzinie
kupiłam je za 10 zł więc warto

i ta nowa angielka też za 10 bez nazwy, może ktoś ją rozszyfruje, cudna, na początku bardzo blady róż, a potem taka....a obok Chicago...pachnie!!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:23, 18 lip 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ciekawa jestem jak będIe z tą rubrum u Ciebie .. Ja kawałeczek porwałam w Egipcie , ale psttttt,, to był na koniec sierpnia. Przywlokłam ją do domu , i przetrzymalam przez całą zimę, wewnątrz. Była bidna ale wytrzymała.. Latem wysadzona do donicy szalała... Ale zimy na zewnątrz nie przetrzymala

Gierczusiu, ważna wiadomość, w razie co schowam do domku letniego, a potem ją ciut nawozami podpędzę i będzie znowu w gruncie, chyba że będzie zima, jak ostatnio, to bez problemu da radę
u mnie rośnie Lagerstroemia Indica, stale w podobnej fazie, aby zobaczyć jej płonące piękno, musiałby się klimat bardzo ocieplić, ale tak naprawdę powinna paść, a stale odbija mimo zim
taka powinna być
lfficial&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=XvPIU7_hK8fsPNTOgIAM&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1304&bih=667" target="_blank" rel="nofollow">https://www.google.pl/search?q=lagerstroemia+indica&client=firefox-a&hs=Zw6&rls=org.mozillalfficial&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=XvPIU7_hK8fsPNTOgIAM&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1304&bih=667

a u mnie taka

za to inne cieszą, z braku czasu tylko czasami podlewam, aż dziw że takie śliczne są

a tu rzadko podlewam, eksmisję robię żurawkom i coś dołem nowego, nie wymyśliłam jeszcze, bo są tam lawendy, liatrie, dzwonki
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 12:20, 18 lip 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Dobra, no to wybazgroliłam projekt rabaty, tak mniej więcej to czuję... Mam nadzieję, że da się odczytać.
Nie wiem czy nie przekombinowałam z berberysem, ale coś w nogi by się należało. A może coś zupełnie innego?
Może macie jakieś propozycje?
Ten czerwony kolor trzmieliny to oczywiście tylko jesienią, ale tak narysowałam żeby oko pocieszyć

Mnie się podoba
Miejsko & sielsko 12:19, 18 lip 2014

Do góry
[img size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/661528/original.JPG[/
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies