Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Znowu na wsi 19:56, 09 cze 2016

Do góry
Ewa 777 dziękuję za zdjęcie, jaka niespodzianka. Mnie się bardzo u was podobało, zaciszny dojrzały ogród. Piękne kompozycje, bonzaj oczywiście wpadł mi w oko. Cieszę się że prezent się podoba. Załuję że nie mogłam dłużej pogadać na stojąco - bolą mnie stawy. Spotkanie tak mi się spodobało że chyba wproszę się do Iwony. Toż to sama przyjemność rozmawiać o tym co nas interesuje, w pięknym otoczeniu wśród gustownych rabat.

Kasiu ja też często się zastanawiam który to już sezon w tym miejscu. Fakt, wszystko się porozrastało i robi się coraz gęściej. Brakuje mi szczelniejszych osłon po bokach dających intymność (pomimo tego że sąsiedzi są wspaniali). Miałam ostatnio okazję porównać z ogrodem Ewy.
Szczerze współczuję sytuacji z kotami. Przechodziłam to samo w poprzednim miejscu i ich szczerze nienawidziłam. Zostawiały mi takie same pamiątki jak u ciebie. Najgorsze jest to że kot wszędzie wlezie i właściwie nie ma dla niego przeszkody.
Pytasz o zapach szałwii czy kocimiętki? Za zapachem tej drugiej nie przepadam, ale jakoś rzadko go czuję. Głównie przy obcinaniu pędów. Natomiast szałwia? Zdecydowanie sympatyczniejszy niż zapach u kocimiętki.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:12, 09 cze 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Piękne zestawienie maczka z szałwią Wysiewałaś nasionka maczka i same żółte kwitną? Jaką ziemię masz, że tak ładnie rosną?

uff.....

U mnie niezmiennie glina Sąsiedztwo zapewnia mu kocimiętka, a nie szałwia.)
W czasie zakładania południowej rabaty w 2013 potrzebowałam czegoś, co wypełni wszechobecną pustkę. Na tej fotce maczki są tą lekko żółtawą plamą w oddali. Od tego czasu wysiewają się same.

Znowu na wsi 17:24, 09 cze 2016

Do góry
Jeszcze mniej przyjemna dygresja w temacie pobocznym
Zapomniałam dodać, że moja kocimiętka poszła za płot... Jej siewki dostałam od Danusi, chyba była nawet z Anglii i miała nie wabić kotów. Pięknie co roku rosła, zachwycała kolorem i nawet zapachem... Jednak koty wciąż tam grasowały.
Co więcej chciałam mieć dużo traw w ogródku, ale mocno się teraz zastanawiam, bo u mnie dzikie koty we wszystkich trawach robią sobie kuwetę, czego mam dosłownie dość.... Trawy to jednak wydatek...
A przy okazji zapytam czy Twoja szałwia ma przyjemny zapach?... czy tylko u mnie należy ją podziwiać z odległości )
W małym ogrodzie Doni 17:03, 09 cze 2016

Do góry
Dzisiaj troszkę porobiłam w ogrodzie bo od dłuższego czasu nie było kiedy
hosty w tym roku mam wreszcie w miarę przyzwoite bo poprzednie lata marne były jakieś

Co prawda na razie mam tylko 4 gatunki ale zawsze coś

I szałwia omoszna a w tyle załapały się doniczki z petuniami

Szałwię mam jeszcze różową ale nie jest tak efektowna jak ta niebieska

I rozchodniki mają kwiatki nawet nie wiedziałam że kwitną

Małymi kroczkami do celu... 15:27, 09 cze 2016

Do góry
Biała szałwia, liatra, lilia ( od Kamilki) i takie tam inne kwiecia

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 14:54, 09 cze 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
nie wiem co to za szałwia - lekarska albo muszkatołowa? innych nie znam
miałam podobną ale wielkie i geste toto urosło, nie zachwycało mnie i wywaliłam.

Powiem Ci ze od początku te dwie szałwie rozważałam ale już zglupialam, jeszcze w jednej szkółce usłyszałam że może to dziewanna :/
Mały ogród Kasi 14:29, 09 cze 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)

i szałwia"giganteum"

KAsia
Nie znam tej szałwii (chodzi mi o tą różowa) A pasowałaby mi kolorystycznie i takiej wyższej właśnie potrzebuję
Fajne jest to połączenie różu z fioletem
Moje małe królestwo 14:18, 09 cze 2016

Do góry
cdn

ostróżka

szałwia na niej zawsze praca wre bzycząco na niej

dostałam ostatnio w prezencie 3 rodki i 2 hortki
rodki nie wiem w jakim kolorze muszę im miejscówkę przygotować

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:39, 09 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Marzenko Tu jest szałwia Caradonna?

Doczytałam, że tak i że ciąć nisko trzeba po przekwitnięciu
Pozdrawiam

PS Cuuuudne masz te róże
Mały ogród Kasi 13:24, 09 cze 2016

Do góry
Agcia napisał(a)

Co to ? jakaś ostróżka?
Te szałwia gigant jest przeeeeepiękna.. uwielbiam te przerwy między płatkami-jak w Caradonnie. I kontrast z łodygą wtedy widać. Ona za cały efekt robi.
Róże z pojedynczymi kwiatami to moja aktualna miłość
A statyw choć ma poziomice to i tak na nierównym podłożu trzeba ciągle regulować. Tylko na specjalne wyjścia zabieram bo mnie denerwuje.

Agata
to właśnie jest zagadka ten kwiatek niebieski prawdziwie.Bo nie wiem, co to Kupowałam jako ostróżkę. Wczoraj. Za to wiedziałam, że Ty pierwsza o niego zapytasz ha ha

róż pustaczków niedługo będzie multum u mnie jak tylko przedpłocie zakwitnie
Mały ogród Kasi 13:20, 09 cze 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)

Co to ? jakaś ostróżka?
Te szałwia gigant jest przeeeeepiękna.. uwielbiam te przerwy między płatkami-jak w Caradonnie. I kontrast z łodygą wtedy widać. Ona za cały efekt robi.
Róże z pojedynczymi kwiatami to moja aktualna miłość
A statyw choć ma poziomice to i tak na nierównym podłożu trzeba ciągle regulować. Tylko na specjalne wyjścia zabieram bo mnie denerwuje.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 13:05, 09 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Nadrobiłam u Ciebie zaległości. Szałwia absolutnie piękna. Jak dla mnie to i jedna i druga. Staw z kwitnącymi liliami masz zachwycający, od razu chciałoby się mieć stawik też u siebie. Ale na szczęście nie mam miejsca. Czy dążysz do utworzenia liliowych kół olimplijskich na stawie?. I nowy klon też bardzo urodziwy, to już chyba kolejny u Ciebie do kolekcji?

Suszy współczuję. Miejmy nadzieję, że spadnie wreszcie trochę deszczu.

Jeszcze przesadzę białą która dusi się w trzcinie i będą koła olimpijskie

Klon jest ostatnim brakującym na tej rabacie. Posadziłem w tamtym roku śliwę wiśniową ale zupełnie nie pasowała. Teraz jest 5 klonów razem.

To już 3 suchy rok. Ziemia na polu już popękała
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 12:31, 09 cze 2016

Do góry
nie wiem co to za szałwia - lekarska albo muszkatołowa? innych nie znam
miałam podobną ale wielkie i geste toto urosło, nie zachwycało mnie i wywaliłam.
Mały ogród Kasi 12:22, 09 cze 2016

Do góry
insze zakątki. Poziomu to ja utrzymać na tym statywie nie umiem...

i szałwia"giganteum"

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 12:21, 09 cze 2016

Do góry
Nadrobiłam u Ciebie zaległości. Szałwia absolutnie piękna. Jak dla mnie to i jedna i druga. Staw z kwitnącymi liliami masz zachwycający, od razu chciałoby się mieć stawik też u siebie. Ale na szczęście nie mam miejsca. Czy dążysz do utworzenia liliowych kół olimplijskich na stawie?. I nowy klon też bardzo urodziwy, to już chyba kolejny u Ciebie do kolekcji?

Suszy współczuję. Miejmy nadzieję, że spadnie wreszcie trochę deszczu.
Mały ogród Kasi 12:04, 09 cze 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
to też, ta wielka, tak? Kupiona w casto jako szałwia różowa...Jakiś gigant rośnie

No jest wysokaśna, ale piękna i w dobrym miejscu posadzona.
Mały ogród Kasi 11:33, 09 cze 2016

Do góry
to też, ta wielka, tak? Kupiona w casto jako szałwia różowa...Jakiś gigant rośnie
Mały ogród Kasi 11:31, 09 cze 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
To jest szałwia omszona Blau Konigin. Rośnie zdecydowanie niższa, ładny nasycony fiolet

Ale ja mówię o tym wysokim od strony płotu. To szałwia??????
Mały ogród Kasi 11:25, 09 cze 2016

Do góry
To jest szałwia omszona Blau Konigin. Rośnie zdecydowanie niższa, ładny nasycony fiolet
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 10:02, 09 cze 2016

Do góry
To może jest szałwia tyle że nie omszona/omszała ale taka zwykła lekarska.
U siebie wstawiłam moje niskie szałwie Dep Blue, mam i drugie - wyższe ale tez szałwie omszałe, podobne do Dep Blue tyle że wyższe troche.
Pozdrawiam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies