Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku Martki 19:31, 18 paź 2022

Do góry
W ogrodzie październikowym nic spektakularnego, głównie toczą się ... żmudne prace porządkowe. Likwidacja stosików donic z CO (odebrał je dziś sąsiad ogrodnik), ogarnianie kącika wstydu, usuwanie przekwitłych cynii i kosmosów z rabat, porządkowanie tarasów, mycie oranżerii, mycie i chowanie donic oraz ... wypalanie chwastów z kostki. Podpatrzyłam ten sposób w ogrodzie botanicznym w Helsinkach i okazał się ... lekiem na moją niemoc. Tu praca wre.

Uzupełniam też zaniedbanie, jakim jest brak kwiatów w domu, na pierwszy ogień poszła strelicja i paprotnik szczecinkozębny. Dostaną dwa różne stanowiska. Znalazłam do nich "donice idealne", ostatnie egzemplarze, z przeceny, gdzieś na najwyższej półce - to mnie uratowało

Zachwycam się oczywiście różami.

Oraz dumam, kto mógł być taki żarłoczny, gdzieś podziała się jedna czwarta kapusty - czy był tu zając?

Ogród bez reguł 19:21, 18 paź 2022

Do góry
galgAsia napisał(a)
Czy tyle będzie dobrze?

Haaa ale słodziaki kiciaki
chusty przepiękne nie mogę się zdecydować która bardziej mi się podobaaaaa
W ogródku Martki 19:20, 18 paź 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 19:16, 18 paź 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 19:12, 18 paź 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 19:03, 18 paź 2022

Do góry
Jesienne klony palmowe

Ogród w Klein Kottorz 18:53, 18 paź 2022

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 18:37, 18 paź 2022

Do góry
Inne ogrodowe widoczki

Ogród w Klein Kottorz 18:28, 18 paź 2022

Do góry
Czego ta pani ode mnie chce

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:28, 18 paź 2022

Do góry
Brzozy Doorenbos się złocą... Uwielbiam

Doczekałam się przebarwienia w tym roku
bo w zeszłym roku liście opadły zanim się przebarwiły, pewnie przez suszę.

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:13, 18 paź 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)

Monia ta mgiełka jakby zatrzymanego w powietrzu śniegu, to co to? Gaura, czy jeszcze co innego?

Widoki cudne Te skrzyneczki cebulowych robią wrażenie!!
Znowu na wsi 17:47, 18 paź 2022

Do góry
Jeżeli masz na myśli ostatnie zdjęcie z poprzedniej strony to nieco się w tej okolicy zmieniło - rosła kalina angielska, którą wycięłam i posadziłam dęba błotnego, kulistą formę. Będzie nią w przyszłości bo na razie to ledwie kuleczka jest . Zdjęcie robiłam z tarasu, w kierunku szopki stojącej w przeciwległym kącie ogrodu. Obok siedział mój piesek więc trochę musiałam lawirować .

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:39, 18 paź 2022

Do góry
Tynk prawie wszedzie, 1 sciana zostala.

Grzebiuszka ziemna 17:38, 18 paź 2022

Do góry
I teraz widać dlaczego szamańska pergola znalezione rogi w borach przez pradziadka moich synów, mają ze 100 lat, poza rogami renifera z prawej przywiezione przez kolegę, użyłam do umocowania opaski zaciskowe. Umieściłam nieduże lustro, korzeń w kształcie ptaszka, i szkło optyczne ze starego powiększalnika, coś na kształt zero waste :

Dentysta potrzebny od zaraz!

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:38, 18 paź 2022

Do góry
Dach na wiacie

Grzebiuszka ziemna 17:27, 18 paź 2022

Do góry
A teraz zaprezentuję ukończoną (no wreszcie!) i własnoręcznie wykonaną pergolę szamana, na końcu okaże się skąd nazwa:
najpierw oczywiście pomiary i dostosowania belek do metalowych kotw, a wszystko w najtańszym tartaku, potem trochę oszlifowałam te bardziej chropowate boki i impregnowanie i malowanie (3 warstwy lakierobejcy):

potem wbiłam w ziemię 4 kotwy, starając się utrzymać poziom, ale wyszło "trochę krzywo, trochę prosto, ale łostro" (musiałam przyciąć co nieco boki ławeczki) i moja niezastąpiona drabinka, ma na kolana takie 2 wgłębienia, niedużą półeczkę na narzędzia, śruby i z boku magnes np na młotek, śrubokręt:

tu widać zakręcony rogalik i poprowadzone obrzeża:

i nasadzenia po prawej i lewej stronie (wszystko podpisane i naniesiona nazwy na papier w dodatku ) po lewej klematis Błękitny Anioł a po prawej róża pnąca Pirouette i inne:

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:19, 18 paź 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Mam problem z rozszyfrowaniem tej srebrzysto-zielonej krzewinki, ani bluszcz ani trzmielina, co to?
Poproszę o uświadomienie
Bylinowa łąka 16:30, 18 paź 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Oj a ja jeszcze dostaną sadzonkę mocno podzieliłam ... Jeszcze ciepła ziemia, może się uda...
Palczatkę nabyłam w piątek i posadziłam w łące.

No ja też przecież eksperymentalnie jedną molinię podzieliłam. I jestem ciekawa efektów eksperymentu. Kiedyś po wykopkach pod szambo przesadzałam rośliny chyba w grudniu i wszystkie przeżyły.
A jaką palczatkę? Wysoka czy niską? Ja się tylko obawiam, że u mnie za ciężka, mokra glina, żeby palczatka dała radę. Gaura mi nie przetrwała zimy.

Pszczelarnia napisał(a)
Ta kalina japońska jest piękna i bardzo bardzo się komponuje. A hortensje nabiorą masy.

Kaliny to moje ulubione krzewy. Hortensje też lubię, a z tych większość własnoręcznie rozmnożyłam.

Magara napisał(a)
Gosia, Ty chyba bardzo dużo w tym sezonie ogrodowo-działkowo zdziałałaś Takie mam wrażenie
Miskant memory - kolejny rok mija kiedy sobie mówię, że muszę o nim pamiętać i znaleźć dla niego miejsce

Daga nie tak dużo jak bym chciała, bo pogoda nie bardzo chciała współpracować. Ale masz rację trochę się udało - nie ma to jak zaległy urlop.
Memory rośnie duży i na wysokość i na szerokość, ale te jego srebrzyste pióropusze w słońcu są piękne. Na wiosnę będę ukopywać sadzonki dla mamy i się zastanawiam czy u siebie nie posadzić go pod brzozami.
A jeszcze muszę przygotować miejsce na te rozmnażane trawki, irysy, naparstnice i to co wzejdzie z moich wysiewów zimowych w zadołowanych doniczkach. O dziwo w jednej doniczce już coś wzeszło - nie wiem co, bo to zbierane nasionka - przekonam się co to, jeśli przetrwają zimę.

Monia81 napisał(a)
Podziałałaś Gosiu ostro kuszą mnie te przegorzany, masz je z nasionek czy sadzonki kupowałaś?raz kupiłam sadzonki, ale chyba im coś u mnie nie spasowało bo po zimie się nie pokazały...

Monia ja mam z siewu. Przegorzan łatwo wschodzi, jak dla mnie to pancerna roślina. Nawet pod orzechem rośnie. Nawet chyba woli troszkę cienia niż taką pełną patelnię. Jest wtedy dorodniejszy. Spróbuj jeszcze raz - a jak chcesz to na wiosnę mogę ci wysłać siewki.
A może wypróbuj siew zimowy. Teraz go posiej - w razie braku efektu tracisz kasę tylko na nasiona. Tak przecież rozmnaża się w naturze. Na zdjęciu są przesadzane na wiosnę siewki.
Nie da się go przesadzać jak jest duży, bo ma palowy korzeń.

Ptasi gaj 14:57, 18 paź 2022

Do góry
Ela, odcinasz kupony teraz ze swoich pomysłów nasadzeń. Super
Pięknie, kolorowo u ciebie.

A u mnie wielkie cięcie. Karczuję derenie rozłogowe, które zasłaniały głogi i nie widać było jak kwitną. Poza tym rozłogowe to straszna zaraza do utrzymania w jakim takim porządku. Nie wiem jeszcze co w ich miejsce posadzę.
Pozbyłam się ogromnej jabłoni, z której tylko zgniłe jabłka spadały, a liście zasypywały rośliny. Azalie biedne pod nią były. Padły mi kosówki, które zacieniała. Nawet bergenie kulawo rosły przez te gnijące, nie do wybrania liście. Teraz mam dziurę widokową do załatania i muszę poszukać 2 kolumnowych, kolorowych drzewek. Muszą być spore i w takiej cenie by mi dziury nie wybiło w kieszeni, bo w tym roku poszalałam z zakupami.

Przepiękny masz ten dąb przebarwiony na czerwono, tylko ile lat musiałabym czekać, żeby było widać takie drzewo

U mnie pięknie przebarwiają się 2 dwie odmiany winobluszczu, jedna na złoty kolor, a druga na oranżowo. Trzmieliny oskrzydlone już zgubiły liście, ale wcześniej dały koncert czerwienią. Teraz zaczyna błyszczeć kalina amerykańska, wyzłacają się oczar i graby w żywopłocie. Wreszcie przebarwiają się palczatki Hallego, Gerarda i miotlaste.
Róże nadal kwitną

A... i tyle mam jeszcze do posadzenia kilka krzewów, byliny trochę traw i paprocie. W sumie ze 30 różnych odmian roślin po 3-6 sztuk z każdej. I cieszę się i martwię jak ja to dam radę zrobić.
Grzebiuszka ziemna 14:35, 18 paź 2022

Do góry
Dzięki Aniu i Grażynko
Jolu - dziękuję również, grzybobranie udane w miarę po drodze na łące trafiliśmy na takie olbrzymy, więc mówię do meża - bierzemy 3 i jedziemy z powrotem

Nie rozszyfrowałam ich nazwy, takie olbrzymy widziałam po raz pierwszy. No może poza czasznicą olbrzymią,również znalezioną w borach, miała z pół metra w przekroju, śnieżno biała i jadalna młoda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies