Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 13:37, 24 sie 2014

Do góry
A to jak zmieniło się moje oczko wodne do tej pory nazywane przez moich bliskich "bajorkiem".

Pierwsze początki to była dziura w ziemi, wydłubana według moich instrukcji ,przez koparkę, która plantowała ogród.

----- 2011 ---

Do "bajorka" regularnie odprowadzana była woda opadowa, w ciągu 2 sezonów zaczęły się pojawiać rośliny wodne tj. tatarak, jaskry, żabienica itp. Zamieszkiwało w nim także kilka dzikich karasi i zaskroniec.

Początki budowy

----- LIPIEC 2012 -----

Niestety ! ... Tutaj też nie uniknąłem błędów.

* Oczko okazało się zbyt płytkie,
* źle wymierzyłem poziomy
* półki były niestabilne, obsypywały się
* i największy - zastosowałem tanią folię z PE (do oczek wodnych), która zaczęła przeciekać po roku czasu.

Zdecydowanie nie polecam tego produktu "folia akwen znanego producenta- MAR...A z Rzeszowa (jest jej dużo na allegro).
Zapewniali mnie w sklepie że to PCV a okazało się tanim PE wytwarzanym z odpadów chyba.

Nastąpiło więc podejście drugie:

* folia PCV gr 1.1 mm
* dobrze wymierzone półki dla roślin
* pogłębione do 1.30 m - tak żeby przezimować moje karpie "coi"
* i jeszcze więcej kamieni

----- LIPIEC 2013 -----

Pierwsi lokatorzy:

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:35, 24 sie 2014

Do góry
Drugie tłoczenie szałwi

i heliotropu

I miskanty zaczynają

I to chyba na tyle
Blaski i cienie nowego życia 13:35, 24 sie 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)

Werbenie patagońskiej potrzebna taka zima jak miniona. Moje porosły w tym roku na 2 metry. Sposób z zimowaniem w doniczce niezawodny w razie "normalnej" zimy, wtedy można na wiosnę zrobić sadzonki, bo łatwo się ukorzeniają i mamy wcześniej kwitnącą werbenę niż ta z siewu.

Ale gdzie te doniczki trzymacie? w garażu czy w gruncie????

Doniczkę z wykopaną i przyciętą mocno werbeną, zimą przechowuję w szklarence przydomowej, gdzie jest bardzo jasno i jest dodatnia temperatura. A Hania trzyma po prostu na parapecie okna, w domu i inne dziewczyny też.
Garaż, albo widna piwnica byłyby dobre, jeżeli jest tam jasnonki i temperatura nie spada poniżej zera. Sadzonki najlepiej uciąć już w lutym.

Możesz spróbować zostawić werbenę na zimę i czymś okryć, może zima będzie podobna do poprzedniej?

To jest zdjęcie mojej werbeny, która przezimowała, niczym nie okryta, spojrzałam na datę zdjęcia - 29 czerwca tego roku. Spróbuję ją mocniej okryć na zimę i zobaczymy co się wydarzy.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:34, 24 sie 2014

Do góry
Ten pan mi się naraża.... macierzanka też.... ogoliłam ją nimal na łyso bo mimo wiosnennego strzyżenia się brzydka zrobiła.... daję im tydzień na przekonanie mnie, ze nie mam ich zamienić żwirkiem...

Wyciełam kwadraty i czekam!!! Nich się sprężą, mają jeszcze 5 dni....
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:33, 24 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Myslałam, źe jak mam glinę i co kilka dni pada to nic mi nie uschnie... Ususzyłam dwa nowe Morning lighty... Zapomnialam podlewać...

A może one po posadzeniu po prostu zaschły... jak z doniczki sadziłąs i dobrze ukorzenione, to zasuszyłaś, jak były z podziału lub przesadzane to .. tak trawy maja, że o tej porze roku po przesadzeniu padają.

Pierwszy raz mam na raz dwa kwitnące lotosy.. dobrze że wyszłam na ogród, bo by mnie tai spektakl ominął.. dzięki Agnieszce wyszłam.. bo normalnie za mokro i zimno by nosa wysuwać dalej niż szyba w oknie. I to chyba koniec lotosów.. za zimne już noce

Znowu na wsi 13:32, 24 sie 2014

Do góry
Zakątek w biało - niebieskiej tonacji

I żurawki. Olbrzymka chyba Southern Comfort w towarzystwie (no właśnie czego?)

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:30, 24 sie 2014

Do góry
Jak ich nie kochać? Nawet gdy przekiwtają?

Znowu na wsi 13:30, 24 sie 2014

Do góry
Jeszcze jedna werbena (rigida?), niska, dorasta do 40 cm max. Przezimowała w postaci podziemnych rozłogów, zakupiona w zeszłym roku w Hortulusie. A już ją chciałam wykopać na wiosnę, myśląc że pewnie nie przeżyła zimy.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:29, 24 sie 2014

Do góry
Anabelle też jak szalona
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:29, 24 sie 2014

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:29, 24 sie 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Aniu sadziłaś Marmalade, czyli te same co Ana.

Meldunek.. po podlaniu Dithane kilka wygląda, że może sie pozbierają, widać nowe przyrosty w środku... niestety pada.. wiec nic więcej dla nich zrobić nie mogę... jak czekać..
Za to odłamałam przyrosty w Delta Dawn.. i zrobiłam sadzonki w szklarnii.. przy brzegu będą miały naturalne podciekanie wody zimą, i może sie korzenią do wiosny... Jak katalpa sie połamała i odsłoniła krajobraz "za".. to idiotycznie zaczęło wyglądać połowa Delta, połowa Sweet.. i pomieszane hosty... będzie przemeblowanie wiosną Stawiam na Delta Dawn,, bo Sweet potem się robią takie klapciuchy.

Z jeżówek nowych .. mam jeszcze nie posadzoną Secret Joy.. wygląda ślicznie.. na razie tkwi w doniczce i czeka co z nią zrobić..

A moja jedna siewka wygląda najlepiej..
6 lipiec

I dziś

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:27, 24 sie 2014

Do góry
zimno pada a oone i tak piękne

a tytaj moje tegoroczne wszystkie się ukorzeniły

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:26, 24 sie 2014

Do góry
Trawki i kiwecie cd

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:25, 24 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Ola nie mam czasu odplewić za płotem...co dwa tygodnie ostre plewienie.... ale jeszcze jesienia bedę dosadzać.... Zatem kamyki czekaja w kolejce na czas włascicielki.. właśnie mijają dwa tygodnie od ostatniego plewenia..
tak wyglada lawenda z kosztrewą ... brr jakie chwasty...

Stwierdziłam, ze kostrzewę posadze jednak w większych odstępach... i mma jeszcze ochotę na jakieś szarości po całości... myślę o santolinie aby zrobić takie szare poduchy.... ma ktoś koncepcję co w takim kolorze mogę znaleźć.... i żałauję że posadziłam zebrinusy... byłby czad z Mornig lightami.... może wymienić?????

Ja bym wymieniła... wyjątkowo nie lubię zebrinusow, są takie "sztywne', Ml są cudne
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:24, 24 sie 2014

Do góry
Rzeczone Morning Light'y

Skoro po przesadzaniu marnie rosną... trzeba je znów przesadzić....
Tylko co w ich miejsce? Chyba tu bedzie odpowiednia rabat dla rodgresji, którą zawsze słońce przypala

i ususzone ML, posadzone tydzień temu... miały być z różowymi zawilcami na innej rabacie....
Podelwam, może odbiją....

Znowu na wsi 13:24, 24 sie 2014

Do góry
Jeżówki

I nadzieja na pierwsze kwitnienie "limlajtki"

W tle jakaś inna hortensja, która idzie w liście i nijak nie chce zakwitnąć. Nazwę zapomniałam, sama nie wiem co mnie w niej urzekło

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:23, 24 sie 2014

Do góry
i ona, tzn zawijasowa bez zawijasa... Zamysł był taki by 'zamknąć' ogród od strony bramy przez bukszpan, z drugiej strony linie dzielące rabate są odzwierciedleniem linii z prawej strony. Poza tym chciałm wykorzystać rośliny które miałam a miałam 4 stożki dwa bukszpanowe i 2 coniki, dokupiłam jednego, miałam 3 kulki (które formowałam na przechowalniku z wrocławskich) reszte kulek dokupiłam, hakone te duże miałam małe dokupiłam
Póki co mi się podoba, jak kamień dojdzie to będzie wylądało lepiej (chyba )

Życie w wiejskim ogrodzie 13:22, 24 sie 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

No co ja już z Tobą mam Hehehe

Oooooo! Piękne!
Dziękuję bardzo!!!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:21, 24 sie 2014

Do góry
Zawilce japońskie. Wiosną dostaną do towarzystwa Morning ligt
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:21, 24 sie 2014

Do góry
Tangerine Dream - trzyma sie u mnie długo .. i rozrosła się w ładną kępę.. dziś wygląda tak.. to jedna sadzonka, z lewej widać inną odmianę.. ale nie wiem jaka.

A to foto z 12 lipca...

Upały i deszcze zniszczyły w tym roku jeżówki przed czasem...

Z pomarańczowych to zdecydowanie najlepiej sie krzewi i rośnie Tangerine

Marmalade zaczynają dużo szybciej, ale też szybciej kończą... i kolor potem mają brudny żółtawy..

Orange Passion nie mam.. zakupiłam supreme cantaloupe... ale mam ją pierwszy rok... i dopiero kwiaty zaczęły sie rozwijać..

Green Jewel - łądnie sie trzyma, ale ona najpóźniej zakwita ze wszystkich jakie mam.. przez co najdłużej kwitnie.. teraz tak wygląda...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies