Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój kawałek planety 22:18, 23 sie 2014

Do góry
co do elewacji dom wygląda tak (tylko nie wspominaj nic o moich sraczkowatych oknach (przepraszam posiadaczy
miałam wkleić zdjęcia po 15 jak będzie taras i schody ale znalazłam takie gdzie nie ma jeszcze bajzlu bo jeszcze nie mieszkaliśmy
na pewno będzie łatwiej wybrać elementy do ogrodu widząc dom

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:15, 23 sie 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
I na koniec melduję że w koncu mam zadaszony szałasik

Dach tak jak marzyłam jest przejrzysty (choć ma odcien dymiony), pięknie widać korony drzew i nie powoduje odczucia nory. Zrezygnowałam jednak z poliwęglanów z powodu za wysokich kosztów. Zobaczymy jak więc będzie z trwałością. Prezentuje sie tak:

Tu widac jak robi sie fajna zielona ściana z winobluszczu )przeplatany jest bluszczem)

U nas taki daszek wytrzymał 4 lata, potem zniszczyło je gradobicie. Powstały dziury wielkości jabłek
Ale mimo wszystko z takiego zadaszenia byliśmy bardzo zadowoleni. Deszcz mógł padać, a my na tarasie sobie siedzieliśmy
Miejsko & sielsko 22:14, 23 sie 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)

Ewcia myślisz, że jeszcze można roślinki ciachać ?
co to za zielone listki na pierwszym planie?

Madziu,
Doświadczenie mam znikome…

Czytałam jedynie… że należy ciąć (formować, przycinać) w takich terminach aby pędy zdążyły zdrewnieć aby zimą nie przymarzły.
Więc myślę, że śmiało można… jednak podpytaj doświadczonych.

Pytasz o barwinek?

Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji 22:10, 23 sie 2014

Do góry
Przedogródek maleńkiego ogrodu .

Wejście na nasza posesję .

Na samej górze jest brama i bramka przedogródek jest ciągłością ogrodu a tak bym chciała mieć przedogródek z przodu domu a z tyłu domu ogród .

Najbardziej wam zazdroszczę takich równych dużych działeczek u nas malutka i wąska dlatego też wszystko praktycznie jest tylko z jednej strony
Moja codzienność - ogród Oli 22:04, 23 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

W południe zwalili mi się niezapowiedziani goście...plany były ambitne ale nie wszystko zrobiłam z wiadomych względów

Olcia Ty nas już jedynie zadziwisz jak nic nie zrobisz!

Bo, że idealnie, że gustownie, że pięknie to mało aby Ciebie w głos zachwalać
Miejsko & sielsko 22:01, 23 sie 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

zgłaszam się dla Ciebie zdjęcia moicj bukszpanów

Ewcia myślisz, że jeszcze można roślinki ciachać ?
co to za zielone listki na pierwszym planie?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:01, 23 sie 2014

Do góry
Boćku piękne trawiaste rabaty Kolejowa urodziwa.
Mam pytanie do tego zdjęcia. Jaka turzyca rośnie przed Red Baronem?
Serdecznie

Rododendronowy ogród II. 22:01, 23 sie 2014

Do góry
Dziękuję wszystkim za wpisy i dobre słowa . Zostawiam kwiatki rh Baden Baden który teraz kwitnie. Jutro postaram się do Was wejsc ale dopiero wieczorem bo w dzień spotkanie z Krys i Nikitą. Miłej niedzieli.

Nowy trawnik - filc i inne problemy po założeniu 21:57, 23 sie 2014

Do góry
Blanka28 napisał(a)
Witam

Mam następujący problem...

3miesiące temu zakładałam nowy trawnik, wszystko że tak powiem zgodnie ze sztuką..
Trawnik wzrósł przepiękny, gęsty i soczysty. Wymagał strzyżenia 2x w tygodniu, bardzo szybko rósł. Po 3-cim koszeniu zasiliłam go hydrocomplexem. Dalej wszystko było ok. Około miesiąc temu zaczęły się placki i atak chwastów. W pierwszej chwili pomyślałam, że został przyduszony resztkami z koszenia (kosiarka mimo kosza "wypluwała" trawiaste "błoto" - trawnik był bardzo soczysty - i mimo mojego zbierania resztek po każdym koszeniu, coś zostawało na podłożu)

Przesyłam foty z dziś (na jednej widoczna granica starego i nowego trawnika) + jedno słabej jakości sprzed kilku tygodni kiedy trawnik robił furorę..

Czy ktoś może mi pomóc?
Co tu się stało?

/quote]
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:51, 23 sie 2014

Do góry
Pierwszy etap rabaty spiralisowej zakończony Wszystkie tuje już posadzone, może jeszcze zdążę w tym sezonie posadzić coś w plecach Hakuro; myślałam o przełamaniu kolorów i wymyśliłam, że bordo będzie tu idealne. Chciałabym kolumnowe berberysy red torch albo red pillar. Nie zależy mi na ścianie, wystarczy 10 sztuk co 50 cm. Wiem, że ta rabata wyszła totalnie symetrycznie, ale jakoś tak mi tu pasuje. Po zewnętrznych stronach wierzb zostało mi jeszcze miejsce na coś żółtego/jasnozielonego - tu gdzie stoją doniczki z derenieniami (sybirica). Rabata jeszcze nie wyciachana do końca - za wierzbami trzeba będzie wyrównać.

80 cm w tył za rabatą będzie ogrodzenie - dzisiaj jeszcze sznurek

I na pierwszym planie ambrowiec - rośnie w rogu działki od frontu
Oj za daleko się oddaliłam, kotka biegnie, żeby się nie zgubić

Wiem, że wierzby niezbyt polecane, ale to mokra część działki - potrzebowałam czegoś na osuszenie terenu i chyba Hakuro zdały egzamin, dobrze rosną - znaczy mają co pić Były już trzy razy strzyżone, a teraz znowu takie rozczochrane.

Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 21:50, 23 sie 2014

Do góry

He, to niesamowite, ze kiedyś tego nie widziałam, a teraz różnorodność odmian zywotnikow tak bije po oczach
Cóż, sprzedający działkę widać wsadził co miał. Ja im dawałam papu i urosły. No i teraz widać jak sa rożne... Taki bedzie nasz znak rozpoznawczy Jutro za to - jeśli pogoda pozwoli - ciucham im grzywki
A, drzewka na rabacie to dwie jablonki
Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:46, 23 sie 2014

Do góry

Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 21:42, 23 sie 2014

Do góry

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:41, 23 sie 2014

Do góry
Witaj spowrotem cała i zdrowa Hanuś

Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:40, 23 sie 2014

Do góry
Wracając ,do domu wstąpiliśmy do Goczałkowic,na wrzosy i trawy.

Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 21:39, 23 sie 2014

Do góry
Dobra, pokażę Wam co wymędrkowałam ostatnimi czasy - dziś wkopane...
Jeśli w kadrze pojawi sie jakiś kawałek folii lub wystającej siatki - należy to pominąć milczeniem. My, jak zwykle - wszystko od d... strony - jak już mamy trawnik, to teraz zakładamy wariaty do podlewania )

Nasza różanka... Róże były wkopane wcześniej już sobie kwitły, a teraz dopiero zawiązują nowe paki i ich nieco nie widać. Ale cieszę sie, bo znakiem tego - przyjęły sie. ))

Co tam nawtykalam?
Oprócz bukszpanu i wspomnianych wcześniej róż, rośnie sobie:
Rozchodnik okazały Matrona (kocham, kocham, kocham - pszczoły tez hehe )
Rozplenica japońska Hameln
Szałwia omszona Merleau Blue
Jeżówka Meringue (kojarzy mi sie z merenge, a to dobre wspomnienia sa )
Bergenia Pink Dragonfly
Kosaciec niski Little Shadow
Mini tataraki oraz zdobyczne nie wiadomo skąd trzy inne roślinki.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:37, 23 sie 2014

Do góry
Wracając ze Skalnego miasta,wstąpiliśmy do Radkowa i do szkółki Tomka .Kupiłam kilka traw.Mam tylko 3 zdjęcia,bo mi bateria padła.Ślicznie tam.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:32, 23 sie 2014

Do góry
I na koniec melduję że w koncu mam zadaszony szałasik

Dach tak jak marzyłam jest przejrzysty (choć ma odcien dymiony), pięknie widać korony drzew i nie powoduje odczucia nory. Zrezygnowałam jednak z poliwęglanów z powodu za wysokich kosztów. Zobaczymy jak więc będzie z trwałością. Prezentuje sie tak:

Tu widac jak robi sie fajna zielona ściana z winobluszczu )przeplatany jest bluszczem)

Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:32, 23 sie 2014

Do góry

Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:29, 23 sie 2014

Do góry
Skalne miasto.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies