Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Anity 08:04, 21 lip 2014

Do góry
Alinka

Chopin- najpiękniejszy zapach
Ogródek Anity 08:02, 21 lip 2014

Do góry
Larissa

Pastella
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 07:59, 21 lip 2014

Do góry
Tu pare fotek z konca czerwca - moja Pomponella

Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 07:29, 21 lip 2014

Do góry
Konary mają zły kąt, zbyt ostry, powodem jest złe prowadzenie drzewka, w przyszłości pod ciężarem owoców mogą się wyłamywać. Jeśli dasz radę, przygnij je bardziej poziomo, a drzewko przytnij mniej więcej tak, z tym, że ja poczekałabym do wiosny (marzec). Teraz bym spróbowała obciążyć konary sznurkiem i obciążnikami i je odgięła.

Prawy konar może być jeszcze krócej.

Letnie cięcie służy głównie przerzedzaniu, wycinaniu nadmiernej ilości "wilków", ale w sumie jak chcesz to przytnij jak radzi Sebek. Chyba w tym akurat przypadku nie ma to aż takiego znaczenia.

Kwiatowy ogródek Monteverde 07:08, 21 lip 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Ogórki i fasolka

lawenda i Chopin

Rhapsody in Blue i Incrediball

czy ta fasolka to juz ? bo u mnie podobnej wielkosci i nie wiem czy juz zbierac

i piekne polaczenia lawendy z Chopinem

musze dokupic wiecej hortensji..
Ogrodnik Mimo Woli cd 01:30, 21 lip 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
Aniu nadrobiłam zaległości,
radośniej na serduchu mi się zrobiło,
po takich fajnych wpisach i pochwałach u Ciebie ...

jakoś ciężko mi ostatnio,
mam wielkiego doła chyba dopadła mnie ogrodowa depresja

buziaczki za jeżówki

U mnie też dołowato, ale takie życie.. trza iść na przód.. nie mam kiedy zajechać po róże.. jestem bez szans w najbliższym czasie.... sorki, że masz kłopot.. a fotka śliczna, moje motylki nie chciały rozłożyć skrzydeł Ale też nie miałam czasu na bieganie za nimi..
Ogród z pompą 01:12, 21 lip 2014

Do góry
ane3ka napisał(a)
Miały być zdjęcia z góry, ale wczoraj już nie dałam rady.
Nie znoszę robić takich zdjęć, bo są one obnażające. Widać wszystkie dziury. Z poziomu dżdżownicy wszystko wygląda lepiej

Pisząc o zaułku za rabatą żwirową, mam na myśli to miejsce. Bezpośrednio za brzozą i kosaćcami. Miejsce jest niewidoczne ani z podjazdu, ani jak widać, nawet z góry. Widać je dopiero pod pewnym kątem z tarasu.
Patrząc od lewej widać kawalątek migdałka, pod nim jałowce Blue Star oraz sosny Varella. Mikroskopijne kreseczki za sosnami to trzy trzęślice modre Variegata. Do tego momentu miejsce jest jeszcze widoczne z podjazdu. Następuje rząd pseudo-żurawek a potem tawułą Grefsheim, lampy kulki itd.

Jedna z propozycji - posadzenie miskanta o białym zabarwieniu. No takie fajne miejsce na niego to za kosaćcami. Wystawałaby sobie kępa znad kosaćców. Tylko czy razem nie będą się gryzły?
Przyznam się, że moim marzeniem jest miskant Cabaret. Czy on by tu pasował.

Tam gdzie żurawki pasuje mi coś, matematyczno-fizycznie ujmując, o pokroju sinusoidalnym Czyli przy tujach wznoszącego się ku górze, przy ścieżce opadającego w dół. Wszelkie krzaczory zagłuszą to miejsce.
Jessssu jak mi chodzą po głowie te róże okrywowe...!

Na lewo od żurawek jest tak

Trochę mi tak tam dziurawo, w szczególności z lewej strony pod migdałkiem i pomiędzy RH a limką. Właśnie pomiędzy RH a limką chciałam wsadzić M. Cabaret. Tu następuje głębokie HMMMMM.

Mi też czegoś brakuje pomiędzy rh, a limką... cabaret byłby fajny, ale tak bardziej z tyłu... bo pomiędzy będzie im ciasno ..

Zamiast żurawek dałabym róże okrywowe.. byłoby weselej... białe by nie gryzły i dalej byłaby tonacja spokojna .. do kulek róże pasują.. Przekwitnie tawuła i już jest tylko zielono.. a tak byłoby ciekawiej...
Warelki bym pociągnęła jeszcze w stronę hortki....
Ale to ja bym tak zrobiła.... ale Ty tu rządzisz.. A ja tak rzuciła mtylko jednym okiem.. bez doktoryzowania sie
Mój 4 arowy azyl... 01:12, 21 lip 2014

Do góry
Ten wściekły upał powoduje to, że na działkę jedziemy późno i właściwie tylko podlewaniem się zajmujemy niemal do zmierzchu.
Odętka wirginijska

zawilec japoński

ożanka

hortensja z patyka
Mój 4 arowy azyl... 00:53, 21 lip 2014

Do góry
Agato, sprawdziłam - lilie Rosella's Dream nie pachną
Mój wymarzony ogród 00:36, 21 lip 2014

Do góry
Toszka napisał(a)

Madziu, ja bym ten fragment zagospodarowała... przede wszystkim - albo rząd kul, albo szpaler rozplenicy
a w trefnym kwadracie od ściany: wysokie miskanty ew. do pnącza które rośnie dosadzić powojnik, a niżej łąkę bylin i traw - piwonie, szałwie, czyściec wełnisty, krwawniki, jeżówki, mikołajki, ostróżki, werbena i wszystko w stipie. Kolory pastelowe, kobiece - niebieski (w odcieniach), srebrny, biały, róż (w odcieniach)

Opcja z tymi kulkami mi się podoba, ale jeszcze by należało je tam powtórzyć gdzieś. I tak myślałam sobie żeby zrobić takie rozrzucone kulki w kwadracie, podsypane szarym albo białym żwirkiem. Tylko stipy, jeżówki to już do żwirku pasować nie będą tzn chyba nie będą. Opcja zwężenia tego kwadratu jest wskazana. Ale przedłużenie w opcji nr 1 - do końca donicy.

Rozumiem, że winogron tam chcecie zostawić? Winogrona są pyyyycha!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:27, 21 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Teraz nadszedl czas hortensji ogrodowych
I mimo, że dociera do nich zachodnie słońce po godz 17 to potrafi im przypalić liście...

Moje serducho się cieszy gdy mogę oglądać Twoje piękne kwiaty,post wypośrodkowany bo wszystkie fotki ładne nie wiadomo, którą wybraćpozdrówkaaha Danusi refleksja nad praca ogrodnika super fajnano ale jak ma się takie sąsiadki
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:27, 21 lip 2014

Do góry
Aniu nadrobiłam zaległości,
radośniej na serduchu mi się zrobiło,
po takich fajnych wpisach i pochwałach u Ciebie ...

jakoś ciężko mi ostatnio,
mam wielkiego doła chyba dopadła mnie ogrodowa depresja

buziaczki za jeżówki

Miejsko & sielsko 00:26, 21 lip 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
leniwie... Mocne espresso z ciastem z malinami i czarną porzeczką

Pyszności i fajne widoki! Tam to chyba podwójne espresso się zmieści Rozumiem, że lawenda została ścięta!

PS. podeślij mi placka kurierem, ładnie plosimmmm
Ogród na glinie 00:25, 21 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

ale jesienią miłorząb i funkie robią się żółte, hortensja różowa i wygląda to tak, już chyba nie jest tak ładnie (może jednak zrezygnować z tej hortensji) + brązowy miskant graziella:

Ja oddaję głos to taki zestawik. Te hosty to chyba takie żółte robią się dopiero po przymrozkach, prawda?

Kolorki wiosenne też mi się bardzo podobają. Jeszcze może dodałabym do tego białych tulipanów. Ten fiolet tulipów i RH wg mnie jest ok, a i róż będzie się komponował fajnie. To wszystko na więcej niż 1 rabatkę, prawda? Czy wszystko przed dom? i czy robisz też coś z rabatką gdzie masz choinkę?
Wizytówka - Ogród cichy i przytulny 00:19, 21 lip 2014

Do góry
I doszliśmy do zimy, która niekoniecznie musi być smutna

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:18, 21 lip 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Danusia.. pierwsi lokatorzy zasiedlili domek

Aniu, niesamowite i potwierdza to moją tezę, że wolą dziury w drewnie niż rurki bambusowe
Wizytówka - Ogród cichy i przytulny 00:16, 21 lip 2014

Do góry
Jesień eksplozja kolorów. Pora jeszcze ciepłych dni, chłodniejszych nocy, pięknego niebieskiego nieba

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 00:13, 21 lip 2014

Do góry
Sadzenie warzyw w rabatkach jest w modzie moje drogie Sama na własne oczy tego weekendu to zobaczyłam i się z Wami podzielę

a tutaj koperek rządzi

Miasto modowe zwiedzaliśmy trochę z innej strony, tej zielonej Bardzo mile mnie zaskoczyło bo od tej strony go nie znałam.

aaa i był też hotel-gigant dla owadów

Kwiatowy ogródek Monteverde 00:04, 21 lip 2014

Do góry
Trochę dzisiejszych róż
Aachener Dom (Meilland)

Papageno (Macgoofy)

Kronprincess Mary

Mt Shasta
Sir Lancelot lub Samaritan(Harverag)

New Dawn na trzepaku

Ogród cichy i przytulny 00:02, 21 lip 2014

Do góry
Dla mnie Asiu na tych zdjęciach z lotu ptaka widać przede wszystkim to co napisałaś u mnie - "...rabaty właśnie stworzą te zakamarki i nadadzą tej tajemniczości...". Z góry ścieżki wyglądają na niemal proste. Dzięki wspaniale dobranym nasadzeniom stworzyłaś Asiu Magiczny Ogród.
Ta fotka berdzo mi się podoba.

Wspaniale obrazuje, że nie tylko ścieżki tworzą labirynt, ale nawet trawnik utkany jest tak, żeby zastanawiać się co kryje się dalej. Właśnie ta tajemniczość, swoista nieprzewidywalność, ale jednocześnie prostota i elegancja- to jest to co tak bardzo urzeka mnie w twoim ogrodzie.
Mam nadzieję, że choć namiastkę takiego klimatu uda mi się kiedyś stworzyć u siebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies