Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie

Selly 11:20, 22 wrz 2014

Ucieszył mnie dzisiejszy poranny deszcz, bo w sobotę przemeblowałam trochę mój ogród, więc dobrze ,że podlało nowo posadzone rośliny.
A to dlatego, że
wiosną zrobiłam sobie taki o projekt :

Szpaler hortensji, bordowych małych krzewuszek i lawenda ( która w międzyczasie jednak się zmieniła w bukszpanowe kulki ) no i skoro nadchodzi jesień , nastał czas na zrealizowanie projektu

Miałam już w tym miejscu część zaplanowanych roślin, ale były też i inne, które musiały się wyprowadzić na inne rabatki.

Zabrałam więc derenie ( 3 sztuki) i zrobiło się miejsce na dalsze działania
Selly 11:25, 22 wrz 2014

W między czasie słońce się przesunęło na niebie, więc zdjęcia robiłam z innych ujęć.

Oczyszczona rabatka gotowa na nowych lokatorów.
Selly 11:33, 22 wrz 2014

Przymiarki ...

Małe hortensje Limeleiht i krzwuszki. Bukszpanowe kulki dojdą ciut później.
Selly 11:36, 22 wrz 2014

No i zasadzone

Sadzonki pochodzą z własnej produkcji. Malusie i ledwo je widać. Żeby ich nie męczyć, część z nich zostawiłam na razie w doniczkach, ale miejscówkę mają już wyznaczoną
Selly 11:43, 22 wrz 2014

No i na koniec refleksja...

Było

Jest

Jest zdecydowanie puściej, ale za to zgodnie z projektem no i w końcu za rok wszystko urośnie - mam nadzieję i wiarę .Zdjęcia zostawiam na pamiątkę , by mieć również dowody
Selly 11:55, 22 wrz 2014

A to hortensje Limeleiht sadzone zeszłej jesieni, które mają z tymi nowymi stworzyć pięęęękny szpaler.

Pewnie już w tym roku byłyby jeszcze większe, ale straciły część pędów, które stały się nowymi sadzonkami

Anias 18:10, 22 wrz 2014

Selly napisał(a)
Sadziłam też wiosną dalie miniaturowe. Kwitną niestrudzenie od maja aż po teraz. Pewnie do przymrozków będą miały nowe kwiaty.

Może jest trochę pracy związanej z daliami , bo trzeba je wykopać, przechować , znów zasadzić i poczekać trochę aż zakwitną, ale odwdzięczają się potem swoim kwieciem z nawiązką. Do tego widzę , że ładnie przyrastają, zatem w przyszłym roku z obecnych 3 szt pewnie będę mieć 6 nowych kszaczków.

Przepraszam ze tak pozno witam sie u Ciebie ale podgladam juz od jakiegos czasu jak dzielnie idziesz do przodu! Zachwycily mnie te male dalie sa przesliczne!
hanka_andrus 18:18, 22 wrz 2014

Dalie, nie dość, że białe, to jeszcze pełne. Warto zachować.
Ewkakonewka 18:57, 22 wrz 2014

Selly napisał(a)

Sadzenie cebul to dla mnie takie antidotum na jesień. Zamiast smucić się, że rośliny zamierają, bo nadchodzi zima , sadzę cebule i skupiam swe myśli już na wiośnie. Dlatego też bardzo lubię tę czynność.

Świetne podejście, faktycznie jak tak na to patrzeć, bo ja jakoś wolę sadzić jak widać od razu
Selly 21:00, 22 wrz 2014

Anias napisał(a)

Przepraszam ze tak pozno witam sie u Ciebie ale podgladam juz od jakiegos czasu jak dzielnie idziesz do przodu! Zachwycily mnie te male dalie sa przesliczne!

Witaj Aniu Ja też podglądam u Ciebie