Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:01, 14 sie 2014

Do góry
Hakone, tatarak cynamonowy ruszyły i pożerają mi bukszpany i sadoznego latem klona orange dream

i moje ulubione trzmielinki w buchanani. Ciekawe czy za rok buchanani ukryje całkowicie pnie trzmilin i bedą kulki brązowych obłokach
Co się stało kwiatom ... 21:00, 14 sie 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)

Mirelko, to mile, ale to kawal drogi, roslina moze ucierpiec... znajde ja tutaj, napewno, wystarczy dobrze sie rozejrzec
I tak bedzie ,, Twoja´´

p.s podziwiam fotki...i piekno...

Kasiu, bardzo chcę się podzielić, nic mu nie będzie.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:59, 14 sie 2014

Do góry
Obiecałam fotki stipy po oskubaniu Już nie lezy po deszczach i liczę, ze się zazieleni
Moje zmagania ogrodowe 20:58, 14 sie 2014

Do góry

vanilka

matrona

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:58, 14 sie 2014

Do góry
Ciociu Gosiu - chwała że sie nic nie stało.. to tak jak z drzewem czy autem.. grunt że ludzie cali.... ale niestety idiotów nie brakuje.. i niestety moje grono przyjaciół się zmniejszyło z takiego powodu..

Gierczusia - w Rzeszowie już wielokrotnie były trąby.... powietrzne.. niestety katalpa to kruche drzewo.. tak jak i akacja .. za to korzeń w akacji wcale kruchy nie był..... i nie był mały... masakraaaaa ...

Margarete - udanego urlopu... bez takich niemiłych przygód..

Kasial - jak katalpa się nie przyjmie... to ..... posadzę nową.. tylko wyżej szczepioną by nie kosić na kolanach

Aneta - kompozycja mimo woli Szkoda, że opuchlaki też lubią tę kompozycję czyli rozchodnika

Łukasz 2013 - liczę na to.. a jak nie to za 6 lat znów będę taką mieć

Trawy maja sie dobrze Miły widok...

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:58, 14 sie 2014

Do góry
William Szekspir kwitnie, W ciągu dwóch dni po deszczach jego liście zaatakowała czarna plamistość... bede musiąła go oskubać. Ale kocham tę róże i licze, ze za rok będzie wielka!
Wiem, że wiele osób narzeka na jego wraziwosć na choroby ale ja będę o niego waczyć. Ten rok jest wyjątkow wredny dla moich róż i nowych grabów.. za dużo wody...
Moje zmagania ogrodowe 20:56, 14 sie 2014

Do góry
siewka nn

Dark Knight

miś polarny

Munstead Dark Red

Ogródek Iwony 20:56, 14 sie 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Dziękuję Iwonko za odwiedziny
W końcu doczekałaś się porządnego deszczu, a to dla roślin najlepsze.
U nas pada codziennie, lało całą noc a dzisiaj pochmurno i bardzo wietrznie.
Nowych zakupów jestem bardzo ciekawa.
pozdrawiam

Joasiu, u nas dziś też było pochmurno. Wykorzystałam ten fakt i to, ze całą noc padało i dokończyłam moje dwie rabatki. Poprzesadzałam trochę, trochę dosadziłam, zabrakło mi tylko kory.
A to moje zakupy:
2 trawki miskant morning light

Róża Bonica

3 trzykrotki, które urzekły mojego e-Musia i wołały do niego: kup mnie, zabierz mnie stąd :

Najlepsze było to, że trzykrotki nie znałam wcześniej. Spodobała mi się i była niebieska. Wybraliśmy te, które miały dużo rozkwitłych kwiatków. Zapakowaliśmy do samochodu, przywieźliśmy do domu ... otwieram samochód, a na trzykrotkach nie ma żadnego rozkwitłego kwiatka. Szybko poleciałam do Internetu i sprawdzam, co to za cudo dziwne. Okazało się, że trzykrotka Andersona (pod taką nazwą kupiliśmy ) ma kwiaty jednodniowe. Zakwitają rano, by wieczorem się zamknąć Kolejnego dnia rozkwitły następne kwiatki. I tak do jesieni Będą pasować do moich żółtych róż.
Moje zmagania ogrodowe 20:54, 14 sie 2014

Do góry
oba rozchodniki (ten z pierwszego zdjęcia czerwony i ten z drugiego zdjęcia kupione jako Red Cauli u innych sprzedawców, któryś ewidentnie się pomylił

ulubiony Mr Goodbud (widać tez jak hortka Hayes położyła się po deszczu - mimo podpory )

choć sam kwiat ma ładny

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:51, 14 sie 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Madżenno, R. de Rhest - zawsze możesz ją krócej ciąć, nie traci nic na kwitnieniu i urodzie, i kształcie. Utrzymanie jej na wysokości 70 cm nie jest trudne. Mam ją już 4 lata i to 5 krzaczków. Cudowna róża i moja naj!

Dzisiaj się nią zachwycałam i nawet ją wąchała. Pachni etak jak dzikie róże, wspomnienie z dzieciństwa. Czytałam, ze histroyczne tnie się poodbni ejak austinki latem, wisoną nie... bałam się, ze nie utrzymam w ryzach. Skoro jednak mozna to 1 m będzie optymalna, bo sesleria rośnie spora i na razie ją mi przesłania
Pszczelarnia 20:50, 14 sie 2014

Do góry
Ewo dołączam z gratulacjami
i życzę Tobie ciekawych dalszych aranżacji ogrodu
a ja będę wpadać i podglądać

Moje zmagania ogrodowe 20:50, 14 sie 2014

Do góry
Moja nowa miłość - klon shirashawy aureum. Wcześniej rosła tu hortka Pinky Winky, ale jej kwiaty mnie rozczarowały i tak długo wstrzymywałam się z przesadzeniem jej w inne miejsce. Teraz z tarasu podziwiam limkę i klonika

chocolade drop

chyba zwykły herbscoś tam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:48, 14 sie 2014

Do góry
Welka napisał(a)
Madżenko, pamiętasz może jak nazywają się Twoje tulipany, które miałaś wsadzone w berberysach Bagatelle (chyba u Ciebie były wsadzone jakieś ciemne/bordowe)?
Buziaki

Ciemne to queen of the night z biedronki (ciut jasniejsze niż oryginalne), różowe to peach bloosom
Moje zmagania ogrodowe 20:47, 14 sie 2014

Do góry
Limka

Moja bajka 20:46, 14 sie 2014

Do góry
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:44, 14 sie 2014

Do góry
Irenka - hasło z bunkrami dobre... ale prawda taka, że trzeba budować solidnie.... a teraz idziemy w cenę a nie jakość.. i jest coś za coś...
Katalpy nigdy nie cięłam, w tym roku myśleliśmy aby to zrobić i z braku koncepcji...daliśmy jeszcze jej ten rok by rosła swobodnie. Wymagała juz ciecia.... ale nie tak radykalnego, że 2/3 drzewa ubyło... i raczej myśleliśmy o skróceniu końcówek... Los podjął za nas decyzję.... tak ma być....
Kucharką nigdy nie będę.... bo dbam o zmysły smakowe gości
Świadomie wycięłam akację... już w zeszłym roku chciałam... pasował mi tam klon shirasawanum Aureum. Teraz posadziłam to co zbywa..czyli ketmię z pomiędzy cycków wydarłam (cycki jak mówi mąż nadają sie tylko na operację plastyczną) i hortensję Hayes Starburst.. to jej już druga przeprowadzka w tym roku. Jakoś nie mogę trafić z miejscem by wyglądała, albo ten typ tak ma. Jak za rok się nie poprawi to wyrzucam.. na razie jest beznadziejna..
Tak było

Tak jest.. foto już w deszczu

Dla przeciwników zmiany uzasadnienie:
- co roku ją tnę prawie na łyso, bo inaczej byłaby do nieba, po ścięciu straszy, a nie zdobi, i coraz mniej sił na szarpanie się w ogrodzie z cieciem... a tu trzeba ją zawsze piła jechać. .
- zasłania mi perukowca który już zdziczał bez dostępu światła... wyciełąm najdłuższe byle jakie gałęzie... o wysokosci chyba 4-5 metrów do poziomu 2,5m, wiosną cięcie radykalne by się zagęścił
- jesienią sypie takie ilosci liści, drobnych i trudnych do posprzątania.. w dodatku z kolcami.. gałęzie też kolczaste..grrr.. do ciurkadełka też sypie i kamienie paskudne..
- cieniuje berberysy admiration.. i zamiast czerwone są zielone

Więcej powodów jest praktycznych... ale są i to dużo.. ketmia jest szczepiona na pniu, będę z niej robić kulkę, a hortensja jest niska, to niech siedzi przy ziemi..

Z rozpędu wykopałam trawę Karl Foerster.. nie konweniowała mi ... to jej drugie miejsce.. i dalej nie pasuje. Miałam wsadzić pomiędzy cycki.. oczywiście nie moje Jednak jak potem ja wykopać by odmłodzić, i mi zarośnie tuje i będą potem łyse... i ciąć nie ma jak... względy praktyczne powiedziały mi nie... rozsuwać cyców mi się już nie chce... Trawa poszła na tymczasówkę za RH ALfred... jak znajdę jej lokum to przekopię.. a może te cyce przesunąć???? Czekam na dobre rady...

Ogród w skali mikro cz.II 20:44, 14 sie 2014

Do góry
Ela, to ja Ci jeszcze namieszam w tych jeżówkach. Przedstawiam Ci Hot Papaje

Ogród tworzony z pasją 20:42, 14 sie 2014

Do góry
Nowe zdjecia z kwitnącymi roślinami.
Hortensja

Dereń

Akacja

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:42, 14 sie 2014

Do góry
modrzew japoński Stiff Weeper podciągany na maxa w górę

i krzewuszka

jedynie ciemnolistne żurawki zniosły słońce i żar pozostałe ewakuowałem w stanie agonalnym do cienia
Ogród w Jaszczowie 20:40, 14 sie 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies