Lało i wracałam późno i nie zrobiłam, nadrobię jutro, jupi...wolne
moje się nie pokładają, nawet te, co niby leżą na bukszpanach, to złudzenie; wycinam wszystkie cienkie i słabe pędy, tnę w wachlarz, nawet po ulewach wszystko na baczność stoi
oczywiście, ze ci dam werbeny, całe mnóstwo, ale dopiero jak ją zmrozi zbieram a sianie doradzam wprost do gruntu i to w maju, połowa lub pod koniec, wszystkie wzejdą i to szybciej, niż te sadzonkowane w domku, to na podstawie własnych doświadczeń, różnych pór i sposobów siania, ten maj najlepiej się sprawdza..rośnie w oczach..
i szerzej wyrka
zakwitł mi ten powojnik Dusches of Edinburg
Jaką ja mam sklerozę, lepiej nie mówić
czytałam w necie, u producentów, oglądałam filmiki instruktażowe, część intuicyjnie wybierałam, wszystkie mi się sprawdziły; zimą jeszcze będę działać z meblami i czeka mnie wymiana płyty, okapu i lodówki, po 17 latach szwankują
lepiej mrówki, jak opuchlaki tego u mnie nie ma, za dużo kretów i ptaków..
wcześniej było z trawami, ciągnę temat dalej
rozplenica rubrum nie podlewana i na totalnej suszy jest cudowna, jak rok temu miałam na kwaśnej ziemi i podlewana, była biedna
w tym zakątku tak pół na pół, ale nie pali i trawa carex elata Aurea ma się bardzo dobrze...wkoło siane goździki, kwiatki za rok
i tu ich chyba 3, bo jest tu sumak Tiger Eyes, donax złoty i tojeść rozesłana złota i moje patyki kwitnące, za rok chyba się okaże, że za gęsto..
Też lubię koła.
Mój m.się ze mnie śmieje jak pokazuję rękami jak maja wyglądać rabaty.
Wtedy mnie przedrzeźnia,zbój...
Tak!Drzewo byłoby super.
Lipa albo buk.
I jeszcze brakuje kameralności więc można trawy posadzić lub coś jeszcze innego.
Spróbuj tak:
I jeszcze mały szczegół techniczny tam gdzie masz miejsce do siedzenia na końcu ogrodu.Murek narysuj poza kołem tak żeby koło było pełne a nie wycięte przez murek.
O rodki dba tylko i wyłącznie mąż, ja tylko kanty i plewienie
tak, w nogach jest turzyca szerokolistna variegata, ale Ania stwierdziła, ze u ciebie Ice Dance? no nie wiem..
koryguje i dobrze, bo wtedy mniej problemów
te rozplenice w tym miejscu radzą sobie super, ale tu stale sucho, więc podlewać trzeba
są tu 2 rodki Alfredy i azalia wielkokwiatowa od Ewy.....no i molinie i hortki i coś tam jeszcze...
tu chyba jest trawa Forest coś tam i też nic mu nie dolega, nigdy nie podlewam tu, bluszcz chroni przed wysychaniem
miskant variegatus rośnie w skrzyni i jakieś inne byliny, a wiosną tulipany, rzadko podlewam
z lewej strony rodków są hakone All Gold, rosną doskonale, zero pracy
wyszło mi półkole żwirkowe pod huśtawką
nie mogę tak głęboko wjeżdżać w studnię, bo chcę mieć równe odległości po obu stronach studni, żeby ona na rabacie też się jakoś prezentowała i ścieżka z desek tam ma być
no i te 2 dziubki chciałam jako lekkie przewężenie zrobić i podkreślenie koła, lubię równe
Rzut wygląda chyba coraz lepiej
Ale ciężkim bym była klientem dla firmy projektowej
Proszę bardzo. Wczoraj robiłam, tylko już zza krat
Dzielżanów właśnie nie widać (a rosną przed jeżówkami), trzeba za nimi coś jasnego mieć, żeby odbijały.
Chyba zamienią się kolorami. Yellowy pójdą do jeżówek, a Redy do rudbekii. Pomyślimy...
Jestem pod wrażeniem i tyle dobrodziejstw jeszcze w zimie wykorzystasz
Przed nami wolne, udanego świętowania, pierogi z borówkami wszyscy chyba uwielbiają
Byłam i widziałam, poproszę nasiona, myślę, że w moich suchych miejscach będzie idealna
obecnie działam tu, posadziłam kupione lawendy, siewki rozplenic, nasiona lawendy i moje siewki lawend...trochę potrwa, za nim będzie jak trzeba, ale nie spieszy mi się
mikruski rozplenic, jeszcze kilka wyciągnę
z tej pięknej trzmieliny robiłam sadzonki, fajnie, ze zaraz potem lało, większe szanse na sukces
o tu
Tak.Ja narysowałam półkole zakańczające ale dalej rabatka byłaby prosta.
Grab może rosnąć w trawniku.Bardzo często tak robię.
Możesz jeszcze zastanowić się nad czymś takim:
Żeby była jasność: zielone to trawniki.
Półkola na trawniku trzeba wtedy zaznaczyć tym samym czym robić będziesz obrzeża rabat np.granitem czy kostką.
Dzięki że zajrzałaś, choć masz swoje sprawy
Tylko za grabem kończy się rabata, a na prawo do niej mam posadzone smaragdy no i frontowa rabata już jest tak jak narysowana. Chyba że to półkole zaznaczyć lekkim murkiem, a potem prosta kreska wzdłuż tuj.
Zachwycające!!!
mam podobny problem, przeniosłam już prawie wszystkie żurawki i daję berberys Bagatelle, wydaje mi się, ze do ciebie też by pasował i może jeszcze coś złotego..tawuła Gold Carpet, te sobie poradzą na suszy
Całkiem dobrze z twoją wyobraźnią
Uważam że koła u ciebie dobrze wyglądają.
Ja tylko wtrącę małe trzy grosze bo nie podoba mi się linia obok tarasu.
Może w ten sposób?
Tutaj skan.
A teraz murki:
Od lewej murek wokół kółka i jeszcze trochę,
potem ekranik z bukszpanu w stronę dziubka
kawałek murka przed różanecznikami (rabata frontowa) z siedziskiem drewnianym
rabata ziołowa przy huśtawce - też murek
ot wyobraźnia mnie poniosła
chyba się nigdy na nic nie zdecyduję
a tutaj zamieszczam poprzedni rzut, czyli wcześniejszą wersję dla porównania
i jak widzicie nowy kształt trawnika na bazie kół?