Cudnie ! Ja też gazetami i kartonami walczę z chwastami, trochę jednak wyłażą i niezbyt to ładnie wygląda, czasami wiatr je spod ściętej trawy wywieje i latają mi po ogrodzie...
Hej, już szykuję się do przebudowy ogródka, wszystko narysowałam, zbieram oferty cenowe. Mam pytanko techniczne. Z czego robiłaś te tarasiki (donice), czy to jakiś kamień? Ja ze względów finansowych zastanawiam się nad palisadami łupanymi antyacyt (beton) układanymi poziomo. Czy z perspektywy czasu dalej zrobiłabyś je na 5 "kamieni", czy trochę niższe (ja zastanawiam się czy 3 czy 4), i pytanie najistotniejesze dla mnie dziś, czy pod tymi tarasami (donicami) masz podmurówkę, czy po prostu układane na ziemi, albo wkopane na jakąś głębokość?
Zdjęcia przedstawiają ogród widziany z piętra. Nasza działka jest w kształcie trapezu. Po lewej stronie bok jest dłuższy, po prawej krótszy. Działka ma spadek. Przy domu jest wyżej, na końcu działki niżej. Ziemia to glina, bardzo twarda. Posadzenie w niej roślin sprawia bardzo dużo trudności. Wierzchnią warstwę wymieszaliśmy z piaskiem używając glebogryzarki (takiej mniejszej niż używa Danusia). Mąż ją prowadził, a maszyna podskakiwała na 30-40cm w górę. Żeby wykopać dół pod większą roślinę używaliśmy nawet wiertarek! Na tę mieszankę gliny z piaskiem nawieźliśmy dobrej ziemi, ale warstwa ta ma jakieś 10 cm.
Dom to bliźniak na osiedlu takich samych bliźniaków.
Za naszym ogrodem są bloki. Trawa jest trochę przesuszona ze względu na te upały, które były u nas przez ostatni miesiąc. Podlewanie nie poprawia jej stanu.
Hortensja i trzcinnik Overdam Fajnie to wygląda wiosną, gdy hortensji nie widać (na płot nie patrzeć!)
Trzcinniki Karl Forester, jeżówki, rozchodniki i jakieś kule zimozielone
Bardzo ładna bylina, kupiłam w ubiegłym roku na targu,kwitnie do przymrozków, ale nie wiem jak się nazywa
wdzięczna roślina jednoroczna, duże bordowe liście, bardzo dekoracyjna
Kotka mojej mamy, - uratowana. Kilka lat temu, przyszła pod blok,z drutem na koniuszku ogonka i sznurkiem przy szyi.Chyba ją ktoś wieszał,bo do dziś ma skrzywiony łepek i nie miauczy. Jest mądra i kochana. Zimą u mamy w domu, a latem na działce.
i rzut tu
rh,głogowniki, trawy imperata Red Baron i Carex elata Aurea...ta ostatnia w lekkim zacienieniu ma się wg mnie lepiej
na wprost, te rodki u mnie 2 lata, niesamowicie urosły, ciasno się robi
nasiało się mnóstwo orlików, chyba eksmituję, ale gdzie?
i w różne strony
tam gdzie wysokie drzewa, trawy nie ma, susza, ale pokropiło i może ruszy, jak skończę z chwastami, dam nawóz
trawy pokochałam niesamowicie, ale nie wszystkie, hakone i miskant Ml bardzo i moją też, choć ją przypala w te upały;
no i czekam, jak buki trikolor jeszcze większe będą i nutkajskie cyprysy