Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Toszka 20:45, 01 wrz 2014

...w nóżki bym dała albo trzmielinę, albo bergenię... ew. carexy, lub od biedy żurawki - w każdym bądź razie coś zimozielonego, co ożywi to miejsce zimą.
gardney 20:59, 01 wrz 2014

Ja osobiście trzmielinę odradzam w żwirek ma potężne korzenie (ta żółta) i ciężko się jej po czasie pozbyć. To takie moje doświadczenia. bo potem kopać w żwirku ciężko, ja mam taką obwódkę w żwirku i kurcze ciężko to potem ruszyć
Sonka 21:56, 01 wrz 2014

Bergenię i trawy, zależy które lubisz np carex evergold jest ładna zimą, albo tylko jedno z dwóch, bergenia też ładna i mało wymagająca.

Ewa_w_ogrodzie 23:12, 01 wrz 2014

Sonka napisał(a)
Ewa, forsycję bym usunęła stamtąd, pięciorniki sa mało atrakcyjne, choć cięte mają ładny żywozielony kolor. Czy to jest kąt ogrodu?, bo jeśli tak, to Danusia zawsze daje do kąta ładne liściaste drzewo przed iglaki, zależy co lubisz -ambrowiec (jest cudny )klon, tulipanowiec, wisnia, wiąz. Zywotniki
rozstrzel a pomiędzy nie trawy z przodu żurawki.Tyle moich uwag. Forsycja tylko przez chwilę w roku jest ładna, przez resztę nieciekawa i nieporządna.

Dzieki za wszystkie rady pomyślałam o pieciornikach bo mamy dwa żółty i zielony i są cudne kwitną od wiosny, przycinam w kulę i ładnie wyglądają. Forsycja rzeczywiscie bez szalu nie jest to róg a środek płotu pomiędzy nami a budującym się sąsiadem naprzeciwko naszego tarasu. Próbowałam wkomponowac tam drzewo dokladnie wierzbe ale jakos mi nie wyszło.
Malgosik 23:27, 01 wrz 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

Dzieki za wszystkie rady pomyślałam o pieciornikach bo mamy dwa żółty i zielony i są cudne kwitną od wiosny, przycinam w kulę i ładnie wyglądają. Forsycja rzeczywiscie bez szalu nie jest to róg a środek płotu pomiędzy nami a budującym się sąsiadem naprzeciwko naszego tarasu. Próbowałam wkomponowac tam drzewo dokladnie wierzbe ale jakos mi nie wyszło.

Ewa spojrzałabym na tą rabatę bardziej całościowo, to znaczy szerzej, bo wyrwałaś kawałek ogrodu, nawet nie w narożniku tylko w środku, nie wiadomo jak się kończy i zaczyna
Malgosik 23:29, 01 wrz 2014

martika napisał(a)
Mam do zrobienia rabate w rogu, są tam Smaragdy i Nigra. dokupiłam Miskanta Variegatus i Horti Vanilla Frise. Przymiarka jest zrobiona na zdjeciu.
Chce tam jeszcze dosadzic 2 Nigry, w miejscu gdzie koncza sie tuje po obu stronach nigry, ktorą juz mam. Czy to dobry pomysł? I co w mnóżki dac tym horti i miskantom. Generalnie bedzie tam placyk wyzwirowany w kwadracie.

mi się tutaj nie widzą 3 nigry, 1 wystarczy
ale to zależy też od tego jaki masz duży ogród
Monik 10:38, 02 wrz 2014

Gardenarium napisał(a)
Zrób podwyższoną rabatę, szmatę wywal bo zabijasz życie w glebie, i nijak nie pokopiesz na tej szmacie.

1. Berberys Bagatelle lub Admiration 3 szt
2. Hortensja bukietowa 'Vanille Fraise' - 6-7 szt
3. Wierzba do cięcia w łądną kulę lub zamiana na miłorząb Mariken
4. Śliwa wiśniowa 'Nigra'
5. Żółte kule z bukszpanu lub żółty berberys cięty w kulę, albo fioletowe kule z berberysu
6. Miskanty Morning Light 3 szt
7. Carex Ice Dance 3 szt
8. Carex Buchannanii 3 - 5 szt
9. Carez Evergold 7 szt
10-11-12-13. Pola wrzośców i wrzosów po 10-15 szt wg namalowanych kolorów.
Powinny się znacznie różnić kolorem kwiatów, albo kolorem liści.

Zakupy zrobiłam, niestety nie obyo się bez problemów, ponieważ nie wszystko udało mi się kupić: hortensjii mam tylko 4 sztuki, no nic to posadzę i ewentualnie jesczcze dokupię, chociażby na wiosnę; Miskanty Morning Light, Carex Buchannanii, Carez Evergold - brak całkowity, jeszcze podjadę do jednej szkółki, ale to taka mniejsza wiec nie wiem czy tam zakupię. Pani Danusiu czy mogę to zastapic innymi roślinkami?? Jakieś zamienniki? I jesczce mam pytanie co ile sadzić hortensje? Bo pan w szółce mnie zastrzelił pytaniem czy "chcę zeby były oddzielne czy żeby tworzyły żywopłot". Ja planowałam większe odległości, ale tu się zaczęłam zastanawiać.
11:01, 02 wrz 2014
Monik napisał(a)

Zakupy zrobiłam, niestety nie obyo się bez problemów, ponieważ nie wszystko udało mi się kupić: hortensjii mam tylko 4 sztuki, no nic to posadzę i ewentualnie jesczcze dokupię, chociażby na wiosnę; Miskanty Morning Light, Carex Buchannanii, Carez Evergold - brak całkowity, jeszcze podjadę do jednej szkółki, ale to taka mniejsza wiec nie wiem czy tam zakupię. Pani Danusiu czy mogę to zastapic innymi roślinkami?? Jakieś zamienniki? I jesczce mam pytanie co ile sadzić hortensje? Bo pan w szółce mnie zastrzelił pytaniem czy "chcę zeby były oddzielne czy żeby tworzyły żywopłot". Ja planowałam większe odległości, ale tu się zaczęłam zastanawiać.

Monik, ja co prawda nie Danusia , ale powiem Ci - nie podmieniaj roślin! Tu na forum jest dużo osób z Twoich stron - popytaj, gdzie one się zaopatrywały. A jak nie dostaniesz stacjonarnie, to w ostateczności sprawdź allegro. Podmiana to już nie będzie to. Poważnie Ci mówię. Będziesz żałować. Kompozycja Danusi jest spójna kolorem, zapewnia różnorodność form i pięknie będzie wyglądać zimą. Nie zmieniaj.
Monik 11:41, 02 wrz 2014

No właśnie dlatego nawet w szkółkach nie pytałam o zamienniki. Oki będę jesczzce szukać. Chciałabym posadzić to co już mam, ale najlepiej byłoby gdybym miała juz wszystko. Nie mogę się już doczekać.
popcorn 13:22, 02 wrz 2014

MONIK

kurcze zamow te kolejne hortensje w tym samym źródle; ja dokupywałam gdzie indziej i teraz mi kwitną w różnym terminie albo kup ile Ci narysowała Danusia - takich samych, a te 4 które masz posadź gdzie indziej..
ja się wkurzam strasznie, bo mi pół żywopłotu kwitnie wcześniej, a druga połowa 2 tyg póxniej.. brr.