Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z zegarem 08:33, 14 paź 2022

Do góry
Asia, mój neil lucas jest przebarwiony już , on bardzo szybko łapie kolory.

Ale nie jest jakiś jaskrawy, tylko bordowo brązowy.
Szczerze, to nawet nie pamietam, czy był czerwono-pomarańczowy, jak piszą w necie, że tak się przebarwia. W tym roku sporo rzeczy mi umyka .
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:22, 14 paź 2022

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wspaniałe!

Kształt cisa, ławki, zwiewność tej trawy (jaka to trawa, nie wiem) i fioletowe niebieskości astrów dookoła.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:17, 14 paź 2022

Do góry
A tak wyglada jesienią niesprzątany ogrod
Liście liście liście….

Grzebiuszka ziemna 08:09, 14 paź 2022

Do góry
Kordina napisał(a)

Kwitnie druga kępa zimowitów, jakaś inna odmiana, tamte się pokładają, a te bardziej krępe i trzymają pion

Może to krokusy jesienne a nie zimowity
Wilczy ogród 07:39, 14 paź 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

Piękne kreacje, Madziu, wstajesz rano i taka magia, to co stworzyłaś, tak nadzwyczajnie gra ze zjawiskami natury! Gratuluję Ci tego miejsca, zostawiam podziw dla Twej pracy i radość, że możesz się cieszyć efektami
Czerwień u Ciebie zjawiskowa. Foty cykasz piękne i nie powstrzymuj się
Jak Twoje botki ogrodowe? Ja nadal w zachwytach
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:17, 14 paź 2022

Do góry
GrassGarden napisał(a)
Proszę o radę.
Mój trawnik ma 3 lata. Do tej pory tylko nawożony raz na wiosnę. Koszony raz na dwa tygodnie.
Co zrobić aby był piękny i gęsty.Teren lekko pochyły.
Chcę zakupić armator i wertuklator. Ale co najpierw?
Słyszałam też o piaskowaniu.
Teraz po deszczu wygląda jako tako.
Dzięki z góry za wszelkie rady.

Nie piaskowanie i inne zabiegi są najpilniejsze. Tutaj brakuje nawożenia i koszenia raz na tydzień a nie raz na dwa tygodnie. 2 sprawa - podlewanie. Od tego zacznij w przyszłym sezonie.
Teren lekko pochyły powoduje bardziej, że woda spływa i trawnik jeszcze mniej dostaje niż gdyby było równo. Podlewanie częściej ale mniejszymi dawkami, aby nie marnować wody, która ucieknie bezpowrotnie gdzieś w rabatę. Nawożenie raz w miesiącu. PO nawożeniu trzeba podleważ z węża aby granulki rozpuścić.

A na rabacie mata szkółkarska - błąd, rośliny i organizmy glebowe nie są z tego powodu szczęśliwe
W ogródku emerytki 01:59, 14 paź 2022

Do góry
I Truskolas /z okna na lewo/.

W ogródku emerytki 01:53, 14 paź 2022

Do góry
To się jeszcze pochwalę - to zdjęcia Poręby /jest na prawo/ robione z okna aparatem fotograficznym /niestety bezpowrotnie się zepsuł/
Zdjęcia są z 21 października ubiegłego roku, a widok był niesamowity

Ranczo Edy 01:35, 14 paź 2022

Do góry
eda napisał(a)
tulipanowiec już się złoci...

Cudnie się złoci, aż świeci
Bukieciki przefajne zrobiłaś
W ogródku emerytki 01:13, 14 paź 2022

Do góry
gogo napisał(a)
A to widok na moją wieś w Zapadlisku Wierzchosławickim - między Górami Kaczawskimi /za plecami/, a Górami Wałbrzyskimi.
Na zdjęcie załapał się dach mojego domu ten po lewej stronie nad grupą krzewów

Przepiękny widok, uwielbiam takie kręte ścieżki. Grażynko w ogóle Wasze miejsce do życia jest fantastyczne.
Gratulują wytropienia okratka nigdy takiego nie widziałam na własne oczy, ale czytałam o nim. Z okratkiem australijskim podobnie jak z krabem wełnistorękim, byłam w szoku, ze żyje w wodach naszego Zalewu Wiślanego
Ogródek u livii 00:39, 14 paź 2022

Do góry
Dzięki dziewczyny za odwiedziny i miłe słowo :*:*:*

Zastanawia mnie mój ambrowiec, kupiony oczywiście dla pięknych przebarwień jesiennych, gdyż prezentuje się on tak:

To młode drzewko, kupione ok. rok temu jako patyk. Zmarzło w tym roku do kikuta, ale wypuściło sporo młodych gałązek. Chuchane i dmuchane
Ale kupiłam ostatnio (nie dla siebie niestety) inne drzewko i ono wygląda tak:

A tu porównanie liści:

I tak myślę, czy mam na pewno ambrowca?? A jeśli tak to czemu sie nie wybarwia?? Czasem przy jakichś roślinkach czytam, że ładniej się wybarwiają jak mają lekkie niedobory czy to składników pokarmowych czy to wody.. może ma za dobrze?
Albo to skutek przemarznięcia.. bo kształt liści jest podobny do młodych, małych listków na tym nowym egzemplarzu, a takich wielkich w ogóle w tym roku nie wytworzył.
Będę wdzięczna za każdą opinię
Ranczo Edy 23:11, 13 paź 2022

Do góry
kolorowych snów ...

Znowu na wsi 23:09, 13 paź 2022

Do góry
spokojnej nocy Jolcia

Działeczka w dużym mieście 22:47, 13 paź 2022

Do góry
jesienne róże na działeczce - Chopin, Crocus Rose, Larissa, Pashmina
Chopin wyskoczył tak wysoko, że znalazł się wśród słodkich winogron
Wiele róż ma u mnie jeszcze sporo pąków - ciekawe, czy zdążą zakwitnąć

Przerabianie ogródka pod swój gust 22:36, 13 paź 2022

Do góry
Kasiu, zazdroszczę Ci tego etapu, że ogród już żyje swoim życiem, wszystko pięknie rozrośnięte i bujne . Pięknie jest ❤️

Co to za roślinki?

Ps. Przy zakupie moich psiaków też dostawaliśmy tylko metryki. Może co kraj, to obyczaj
Tajemniczy Ogród 22:32, 13 paź 2022

Do góry
Tess napisał(a)

Pozdrowienia przekażę.

Pozdrowię. Przyznam, że dużo (i wyłącznie dobrze) gadałyśmmy z Toszką o Tobie i Twoim ogrodzie. Długo mnie nie było na O. i trafiłam do niego jak już był urządzony.
I mnie kompletnie zauroczył. Oglądałam rabaty fotka po fotce i chłonęłam ten klimat, tę lekkość rabat...
I oczywiście, jak zdzwoniłyśmy się z Toszką, to o niczym innym nie byłam w stanie gadać, tylko piałam zachwyty i ochy i achy.
Toszka z dużym uznaniem opowiadała mi, jak starannie i świadomie dokonywałaś wyboru roślin odpowiednich do Twojego ogrodu.

Ooo, teraz czuję się, jakbyś przypięła mi order na piersi
Muszę jednak z pokorą wyznać - przy tych wyborach i tak popełniłam masę błędów. Ale w sumie, co tam, jakaż to przygoda!

Ogród do odnowy 22:26, 13 paź 2022

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Pięknie tym astrom na tle ciemnej zieleni, tak intensywnie. Pozdrawiam Gosiu
Tajemniczy Ogród 22:18, 13 paź 2022

Do góry
Tess napisał(a)

Każdy ma prawo do własnej opinii. Ja byłam w czerwcu, może w innych porach roku jest ciekawszy. Ogród leśny - żenada. Tabliczka z napisem większa, niż cały ten ogród. Preriowo-bylinowy - sadźcem stoi (Pan z dumą informował, że w każdym dołku trzy sztuki zostały wsadzone). Praktycznie nic tam nie kwitło. Wiata - wcale nie klimatyczna, chyba że wszystko, co drewniane, uznamy za klimatyczne. Trawnik - łąka porównywalna z pastwiskiem. W szklarence - jedynie kilka doniczek z umierającymi roślinami. W ogrodzie ziołowym - zioła rachityczne, jedynie kocimiętka dawała czadu.
Mały, nieciekawy, zaniedbany i przereklamowany.
Byłam z mężem, którego "starym wyjadaczem ogrodowym" nazwać się nijak nie da - był chyba bardziej rozczarowany, niż ja.

I to pokazuje, jak różny możemy mieć odbiór tego samego zjawiska, prawda? Myślę, że duże znaczenie ma jednak pora roku.
U mnie nadal październik Więc będę przynudzać październikowo

Tajemniczy Ogród 22:16, 13 paź 2022

Do góry
anuska2507 napisał(a)

A czy Twoje Diamanty mają same z siebie takie sztywne pędy? Może podczas testowania zauważyłaś jakąś zależność pokroju od ilości światła? Moje 3 szt. w półcieniu kwitną, ale wydają mi się za niskie, jak na trzyletnie krzewy, i rozkładają się na boki.

Z moich obserwacji wynika, że one muszą rosnąć w pełnym słońcu, żeby gwiazdorzyć, po prostu Nie napiszę, ile wydałam sadzonek , które posadziłam w cieniu, zachwycona tą odmianą
W słońcu ona się naturalnie pięknie rozkłada, nigdy nie leży, nawet po ulewnych deszczach, zachowuje ładny pokrój. Nie podpieram jej niczym.

Ogród w Klein Kottorz 22:10, 13 paź 2022

Do góry
Danusiu, musiałam sporo nadrobić, ale się udało
Piękna jesień zawitała do Ciebie, czas traw i przebarwień liści, jest pięknie ❤️

Kodo wygląda na niewinnego słodziaka, ale czytam, że jest trochę niesforny . Daj znać, jak pójdzie szkolenie

A co to za trawka? Sporobolus?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies