Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkujący ogród Magdy 14:52, 03 lip 2014

Do góry
A tak wygląda w całości, choć ciężko to ująć na jednym zdjęciu, bo rabata ma ponad 12 metrów. Na trawę nie patrzcie, będzie nowa, bo zmiany się szykują, nawożenie ziemi, placyk pod altanę i ścieżki. Poradźcie, proszę

Ogród to życie 14:51, 03 lip 2014

Do góry

Ogród z Czerwonym mostkiem 14:47, 03 lip 2014

Do góry
Kaisia napisał(a)

Witaj Kasiu, jeśli tu będziesz to napisz proszę jak nazywa się trawka która jest tu na pierwszym planie.
Z góry serdecznie Ci dziękuję i pozdrawiam!
Sylwia
Ogród to życie 14:47, 03 lip 2014

Do góry
A takie tam mam dzieła natury

Ogrodnik Mimo Woli cd 14:42, 03 lip 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Za to Blizzard Bay - jest jak powinien.. ale nie łudzić się, że jest to biały.. czysto białych liliowców nie ma.. jeszcze nie ma..

A ja chciałam właśnie szukać białych ...
"Baśniowy" Ogród 14:41, 03 lip 2014

Do góry
Zawitko ,Agatko wracam po miesięcznej przerwie, w ogródku cudów nie zrobiłam, szklarnia w końcu złożona, wszystko dosyć ładnie rośnie bez specjalnej, mojej opieki z braku czasu niestety...

Początkujący ogród Magdy 14:40, 03 lip 2014

Do góry
Zrobiłam taką przymiarkę.
Starałam się ograniczyć gatunki i układać je grupami. , za radami Danusi
Pod tym największym oknem mogłyby być 4 róże pienne i rabatowe między nimi, wszystko obsadzone lawendą. Albo druga opcja- 3 lub 5 wysokich szczepionych na pniu trzmielin żółtych. Po bokach dwa większe świerki karłowe. Co sądzicie?
Lawą stronę mam w trawach i kulkach, 5 bukszpanowych, 1 mała z cisa i jedna tuja danica i sosna na pniu podsadzona cyprysikami groszkowymi.
Prawa- kosodrzewina, sosny pumilo, hosty, żurawki i sosna na pniu i mała kuleczka modrzewia na pniu, oraz 5 małych żółtych karłowych świerków.
Błagam , poradźcie coś, wrzuciłam nawet post w wątku o projektowaniu pojedynczych rabat, ale nikt mi nie chce nic poradzić. Proszę o pomoc bardzo

Ogród to życie 14:39, 03 lip 2014

Do góry
Dzisiaj przy kawce na tarasie, zobaczyłam coś takiego.

Pierwsza myśl: "schody do raju" I ochywiście natychmiast skojarzenie z piosenką "Wieża Babel" z Metra.
Po dwukrotnym przesłuchaniu całej płyty byłam już taka rozmarzona, że nie było mowy o żadnej robocie...
Wzięłam aparat,młodszego Synka w chustę i zapuściłam się "w głąb działki"

Ogród to życie 14:31, 03 lip 2014

Do góry
Mirella napisał(a)

Urocze kwiatuszki Limka cała w pąkach, buksy przycięte ładnie się prezentują.
Piękne, tajemnicze miejsca pokazałaś
Pozdrawiam cieplutko.

Cześć Mirello, bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin.
Te brateczki to nawet nie wiadomo skąd...
A Limka dzisiaj już taka
Mój maleńki ogród 14:22, 03 lip 2014

Do góry
Witam jestem tutaj nowa podczytuję was wszystkich od jakiegoś czasu jestem amatorem w dziedzinie tworzenia ogrodów niewiele znam się na roslinach ale uwielbiam ciągle cos w ogródku robić i ciągle próbuję go ulepszać pokażę wam działke od jakiej zaczynałam

z czasem udało mi się dojśc do takiego stanu

ale postanowiłam wprowadzić zmiany chciałam początkowo tylko kamienne obrzeże zamienić na palisadę z bruku ale jak już robić to robić przy o okazji poprosiłam o wyrównanie terenu ,teren mamy spadkowy ale kiedy panowie robili mi ogrodzenie tak skamieniała ziemia że rzuciłam łopatą i powiedziałam poddaje się i dzięki temu zrobiłam kolejny spad który z czasem zaczął mnie denerwować przy wyrównywaniu pojawiły się nowe wizje stworzenia koła w ogrodzie gdzie można będzie usiąść lub postawić basen dla dzieci generalnie w ogrodzie nie siedzimy tylko na tarasie ale taras jest na filarach więc takie miejsce warto zrobić tak na przyszłość tu foto z równania i jednoczesnie z demolki ogrodu. na dzień dzisiejszy to prace nadal trwają pogoda nas nie rozpieszcza i panowie nie mogą skończyć naszego dzieła a ja czekam bo kora kamienna przyjechała , będę nasypywać ja na ten kamyczek który już jest a potem wyrównanie działki siatka na krety i ziemia czarna posianie trawnika i uzupełnianie moich rabatek z którymi mam dylemat i chciała bym prosić o wsparcie co tam dosadzić jak itd... nasz ogród nie jest odizolowany jak widać tujami i tylko z jednej strony je mamy i nie planuje się zasłaniać tujami taras mam tak wysoko że żadna tuja mnie nie zasłoni więc tu mi nie przeszkadza że ogród jest na widoku tylko jak już go widać to niech będzie pięny a tak wyglądają zmiany na dzień dzisiejszy

z gory taki będzie widok oczywiście trawę namalowałam nie chciała bym by ogród sprawiał zarośnietego lubię kiedy jest ład i porządek dlatego też często podcinam krzewy by nie zarosły cąłkiem rabaty ,chodniczkiem który prowadzić będzie do ogródka pochwale sie pożniej przy nim tez już są posadzone krzewy tworzy się donica z palisad na lawendę też pokaże już po wykonaniu jak wy to widzicie ?? a sporo z was ma piękne ogrody jak również sa specjalistkami w tej dziedzinie .

AA jeszcze może pokaże co pod tym tarasem nasadziłam ,niestety nie mam takich zdjęć by pokazac całość ale nadrobię
Michael my Garden 14:21, 03 lip 2014

Do góry
Balkon 2014
lipiec

Czy to się może udać? 14:15, 03 lip 2014

Do góry
Witam Was wszystkich serdecznie
Kilka miesięcy temu razem z mężęm i 3,5 roczną córeczkę wyprowadziliśmy się na wieś nie mając pojęcia "z czym to się je". Marzyliśmy o ciszy i spokoju, której tak bardzo brakowało nam w mieście. Marzenia się spełniają - nie chcielibyśmy już teraz wrócić do miasta.
Teraz z naszego ugoru próbuję stworzyć coś na kształt ogrodu. Nie mając o tym zielonego pojęcia. A oto on:

Działka ma kształt prostokąta, wokół niej pola, z czego tylko jedno uprawiane a na reszcie bujny chwast Dwa lata temu zasadziliśmy żywopłot grabowy wzdłuż całego ogrodzenia - w dwóch rzędach, mam nadzieję, że będzie gęsty - dosyć mocno go wiosną tnę.
Poza żywopłotem rośnie tu kilka roślinek ale żadna z nich nie była przemyślanym przeze mnie zakupem tylko prezentami od mamy i teściów, na zasadzie: "dziecko, wykopałam Ci od siebie cośtam bo u Was tak pusto a macie tyle miejsca".
Obecnie głowię się nad pierwszą w swoim życiu i ogrodzie rabatą:

Wymiary rabaty to 2,5x5m - nie muszą być ostateczne - mogę ją powiększyć. Bukszpany zostają - niekoniecznie w takiej konfiguracji. Co do host i trzmieliny - nie jestem pewna. Za bukszpanami, które stoją w rządku pasowałoby coś na pniu. W wątku o planowaniu rabat Danusia poradziła mi miłorząb na pniu "Pendula". Choć początkowo planowałam tam rośliny zimozielone to przyznaję, że pomysł z miłorzębem bardzo mi się spodobał. Mam tylko nadzieję, że uda się go dostać w mojej okolicy.
Chciałabym aby rabata była ładna z każdej strony - okno, które widać za nią jest oknem z jadalni, widzę tę rabatę siedząc przy stole.

Jeśli zechce Wam się dorzucić od siebie uwagę, zdanie, radę będę ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Sylwia
Michael my Garden 14:15, 03 lip 2014

Do góry
Lipiec 2014

Ogródek Iwony 14:11, 03 lip 2014

Do góry
Dziś przyglądnęłam się lawendzie. Mam dwa gatunki: pierwsza ze szkółki, druga z Obi. Ciekawa jestem, czy obie przezimują. Żadna nie miała podanej nazwy.
Wszystko o czym ... Marzysz 14:05, 03 lip 2014

Do góry
dla moich miłych Gości , pomidorki i oczywiście, liliowce...jeszcze cieplutkie, dzisiejsze

Pokażę nasz ogród 14:03, 03 lip 2014

Do góry
A w słoiczku pomieszanie z poplątaniem, ale jakże pyszne;
pesto:

I pomyśleć, że pierwsza wyhodowana przeze mnie bazylia wylądowała w kompostowniku. Wogóle nie wiedziałam jak to jeść
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 14:01, 03 lip 2014

Do góry
Dziś na szybko strzeliłam fotkę przedpłocia. Taki oto teren mam do zagospodarowania. Nawet nie widać 3 sztuk jarzębiny, ale potwierdzam, że rosną Licząc od lewej rosną przed 2,3,i 4 przęsłem

Jałowiec i młode siewki sumaka idą do wywalenia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:58, 03 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Osobiście przycięłam kanciki

Danuś, kanciki rewelacja
Powiedz mi jak nazywa się ta jasnozielona roślina pod bukszpanami?

Ja pod swoją obwódką bukszpanową planowałam posadzić tojeść rozesłaną-ale niestety zrezygnowałam ze względu na zbyt słoneczne miejsce które szybko wysycha po podlaniu i tam byłoby jej żle.
Więc szukam czegoś podobnego -niskiego trochę płożącego , kolorystycznie właśnie takie.

Już mam...szukałam aż znalazłam
Ogród z lustrem str.52 "To są ostrokrzewy Ilex crenata "Golden Gem", jak u mnie w ogrodzie przy stawie"

Czy tak?
Ogród prawie romantyczny 13:53, 03 lip 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Masz piękne różyczki. Znasz je z nazwy?
Ogród przy lesie początek 2012/2013 13:52, 03 lip 2014

Do góry
wpadłam i od razu okazja do świętowania

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies