Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Mój kawałek raju II 21:33, 18 lut 2013

Do góry
Bogdziu tam gdzie jest to wybrzuszenie zaraz za gruszą jest pole róż, a zaraz przy cegłach są floksy tulipki, narcyzy, potem na końcu po prawej przy rh zakręca w prawo, szybko działałam, bo chciałam porządek zrobić, był bałagan, zobaczę jak to wszystko na wiosnę będzie wyglądać, na dzień dzisiejszy sporo śniegu tam jeszcze leży nie to co tutaj nad morzem kwadraty tam nie za bardzo już jest tam bardzo dużo roślin
Nigdy nie mów nigdy 19:52, 18 lut 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
No naprawdę szalejesz, ja wiem, że Ty dużą działkę masz, ale upchniesz wszystkie chciejstwa?. Miłego tygodnia Kasiu

Julcia jeszcze jedną całą rabatkę będę miała na takie lilie, mieczyki, floksy, astry i takie tam Tylko, że jej jeszcze nie ma Jak będzie bruk i opaska wokół domu, dopiero wtedy. Mam nadzieję, że 15 maja będę gotowa do sadzenia, ale jak będzie...
Kasiorki w tym roku na pewno braknie na wszystkie chciejstwa
Czas na zmiany.... 10:59, 18 lut 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
tak sobie rozmyślam i plany snuję wiosenne....

na pierwszy plan pójdzie podjazd do domu, tzn rabata po lewej stronie....
duże tuje zostają.....ruda do wyrzucenia....kosmetyczne zabiegi dla pozostałych....

od bramy do domu, przy samym krawężniku rosną narcyze,
myślałam ,by posadzić w tym miejscu floksy w mocno różowym kolorze,
kontrastowałyby z narcyzami, no i nie byłoby pusto i smutno, gdy narcyze przekwitną...

pomiędzy tujami są spore odstępy...
i myślę by posadzić hortensje bukietowe Silver Dollar,
tak jakby pomiędzy tujami, tyle, że z przodu....

a może by tak żurawki pod nóżki hortensjom.....?????
tylko w jakim kolorze??????

podobają mi się citronelki...
ale czy tu pasują???????

nie za dużo tego?????

PROSZĘ o podpowiedzi, propozycję....krytyka tez wchodzi w grę

a tu widok z drugiej strony.....
widać przerwy pomiędzy tujami....

Ja sugeruję się radami Danusi i myślę że dobrze poradziła...bo masz tam pełne słońce że lepsze będą hortensje Limelight- sądzę że bardziej wytrzymałe niż Silver Dollary. Ale mogę się mylić. Na początku kwitnienia będą zielonkawe, potem białe duże kwiatostany, a na jesień różowawe. I nie wciskałabym ich między tuje, ale nasadziła przed tujami tam gdzie trawnik i lekka skarpa. A za nimi- między tujami, żeby nie było przerw trawy Miskant Graccimulus lub Variegatus (to są żelazne pozycje Danusi i mi też się wydają najfajniejsze).

A przed hortensjami - trzeba pamiętać o dużym nasłonecznieniu, mogą wytrzymać tylko bordowe żurawki, (ale to musisz sama wypróbować, u mnie wytrzymują) i dałabym na przemian z cyprysikami groszkowymi Filifera Aurea Nana- ale szczerze mówiąc nie wiem czy jak dasz hortensje to się jeszcze coś zmieści.

Ja bym nawet wolała żeby tak poprowadzić hortensje żeby te dolne kwiaty przewieszały się z chodnika na podjazd, musiałabyś po 2 krzaczki sadzić razem do jednego dołka i między nimi zostawiać 1 m przerwy na rozrośnięcie się. Wtedy nawet te narcyzy mogłyby zostać, bo wiosną pierwsze zakwitną, a potem hortensje przykryłyby ich brzydkie liście aż do zaschnięcia. Zresztą hortensje do marca będą dekoracyjnymi patykami, bo w marcu przycinasz
To moje przemyślenia, ale każdy ma swoją wizję więc musisz sama decydować o zmianach

Pozdrawiami życzę owocnych decyzji, bo wiosna już tuż tuż.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:48, 18 lut 2013

Do góry
A ja właśnie zakupiłam w sklepie "Kochasz kwiaty" na górze floksy zielono-białe. Ciekawie wyglądają
Czas na zmiany.... 21:42, 17 lut 2013

Do góry
tak sobie rozmyślam i plany snuję wiosenne....

na pierwszy plan pójdzie podjazd do domu, tzn rabata po lewej stronie....
duże tuje zostają.....ruda do wyrzucenia....kosmetyczne zabiegi dla pozostałych....

od bramy do domu, przy samym krawężniku rosną narcyze,
myślałam ,by posadzić w tym miejscu floksy w mocno różowym kolorze,
kontrastowałyby z narcyzami, no i nie byłoby pusto i smutno, gdy narcyze przekwitną...

pomiędzy tujami są spore odstępy...
i myślę by posadzić hortensje bukietowe Silver Dollar,
tak jakby pomiędzy tujami, tyle, że z przodu....

a może by tak żurawki pod nóżki hortensjom.....?????
tylko w jakim kolorze??????

podobają mi się citronelki...
ale czy tu pasują???????

nie za dużo tego?????

PROSZĘ o podpowiedzi, propozycję....krytyka tez wchodzi w grę

a tu widok z drugiej strony.....
widać przerwy pomiędzy tujami....

Czas na zmiany.... 22:38, 16 lut 2013

Do góry
Agato, po propozycjach Ani tylko czekać na wiosnę.
Do roślin zadarniających, lubiących słońce i obficie kwitnących dodam floksy szydlaste, wrzośce, wrzosy, rogownicę kutnerowatę, gęsiówkę kaukaskę, smagliczkę skalną, przywrotnik, rojniki, rozchodniki, mydlnicę bazyliowatą. A z wyższych lubiących słońce: perowskię, kocimiętkę, nachyłki, floksy wiechowate, wilczomlecze, trawy, turzyce i wiele innych.
Wystarczy wybrać kilka, dobrać kolorystycznie i dużymi grupami.

Agato, jeśli masz podcinać daglezję i świerk, to zrób to najszybciej póki drzewa we względnym spoczynku, bo potem żywicą będą 'płakać'.
Bardzo szybko płoży się Irga Dammera 'Major', jest zimozielona.
Tu odpoczywam 14:08, 15 lut 2013

Do góry
Podziwiam piękne fioletowe floksy i nie tylko pozdrawiam i oby do wiosny
Mój ogród 11:54, 15 lut 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)
...szczęśliwych kur.

.

Rozczulające

Bożenko kury, floksy, goździki - przypominają mi wczesne dzieciństwo u Babci w ogródku

Sentymentalnie podchodzę
Ogród zapachowy 11:30, 15 lut 2013

Do góry
Floksy pachną cudownie!! Wszędzie floksy!! i nie są zbyt wymagające
Tu odpoczywam 14:38, 14 lut 2013

Do góry
Grażynko, zaglądam! A o jakim spotkaniu piszesz?
piękne te floksy! Ech, mieć paręset metrów więcej działki mam tylko różowe, po babci...

pozdrawiam!!
Tu odpoczywam 13:15, 14 lut 2013

Do góry
Piękne te floksy! Nie mam takich. Zostawię czosnki. Pozdrawiam Walentynkowo.
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:01, 11 lut 2013

Do góry
Pięknie u Ciebie ...hortensje mnie urzekły ...a floksy przypomniały ogród babci..
I duzo masz roślinek nowinek ...takich których nie znam...np.paprocie ...ja mam pióropusznik strusi i tyle wiem o paprociach....z chęcią będę zaglądać ...dziekuję za piękne kwiaty
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:25, 10 lut 2013

Do góry
Ela zobaczymy jak zakwitną w po zimie i przesadzeniu

Ania to już prawie wszystkie były jeszcze takie niebieskawe -zmieniające odcień ale na moim pstrykaczu nie wychodziła ta barwa

Marzena floksy potrafią wkurzyć(mnie kiedyś wkurzyły) podatnością na szarą pleśń -zwłaszcza niektóre odmiany

Gosia jaki Phantom jest każdy widzi

młoda Limelight po lewej z prawej Phantom- obie jesienią przesadzane
kwiaty wyraźnie większe i dłużej utrzymują białawą barwę

Phantom

Limelight

Działka prawie w Borach Tucholskich 08:28, 10 lut 2013

Do góry
asc napisał(a)
Ja też floksy najchętniej bym posadziła we wszystkich możliwych odcieniach .. wiosną eksperymentalnie pouszczykiwałam niektóre floksy.. i faktycznie kwitły dużo dłużej.. może kwiatków trochę mniej, ale za to długo Skubałam tylko te już większe kępy
Dawaj co tam masz jeszcze fajnego

Ja się jakoś do floksów nie mpgę przekonać, ale podziwiać będę latem u Was
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:52, 09 lut 2013

Do góry
Ja też floksy najchętniej bym posadziła we wszystkich możliwych odcieniach .. wiosną eksperymentalnie pouszczykiwałam niektóre floksy.. i faktycznie kwitły dużo dłużej.. może kwiatków trochę mniej, ale za to długo Skubałam tylko te już większe kępy
Dawaj co tam masz jeszcze fajnego
Działka prawie w Borach Tucholskich 08:33, 09 lut 2013

Do góry
Grażyna i jeszcze pachną

Gosia i mi też na nowo zaczęły się podobać

Ania czasami różnych podstępów trzeba się chwytać floksy (i piwonie) to ulubione kwiaty M kiedyś je zniszczyłem to staram się odbudować zasoby
ostatnia zima wykończyła masę nowinek floksowych, sam nie wiem co zakwitnie

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:16, 08 lut 2013

Do góry
Floksy wracają w wielkim stylu Piękne
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:11, 08 lut 2013

Do góry
Piękne floksy Kwiaty słońca Radosne
Moje poletko 21:56, 08 lut 2013

Do góry
grazyna napisał(a)
A teraz na trawy polujesz ? Ale masz wybór Stworzysz z nich takie piękności jak z floksów ?!

Widziałam Cię na str.6

Dzięki za floksy u mnie - boskie Masz talent dziewczyno

Grazynko, trawy kupowałam 2 razy i jakoś nie miałam do nich szczęścia ,może teraz sie uda

Na razie wiem ,że kupię 4 wierzby Hakuro ale nie wiem za bardzo czym je podsadzic ,aby ładnie wyeksponować
Może do wiosny coś sie wykluje w głowie
Moje poletko 21:47, 08 lut 2013

Do góry
A teraz na trawy polujesz ? Ale masz wybór Stworzysz z nich takie piękności jak z floksów ?!

Widziałam Cię na str.6

Dzięki za floksy u mnie - boskie Masz talent dziewczyno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies