Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mirkowy ogród (początki) 20:35, 08 paź 2022

Do góry
Mirka napisał(a)
Kupiłam takie czosnki ale dopiero w domy się zorientowałam że te cebulki jakieś małe są czy zakwitną na wiosnę czy dopiero za kilka lat jak urosną cebulki?

Na wiosnę będą czochy to chyba mniejsza odmiana.
Ogrodowe wariacje 20:32, 08 paź 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)

Świetne to zdjęcie, widać, jak "mała była różanka w "starej" już odsłonie.
Będzie czad.
Wiola sadzi żywopłot z cisa, Wiaan, Nowa ma ochotę, ale ja też! Wymyśliłam już, gdzie mi jest potrzebna Czy swoje cisy kupowałaś stacjonarnie?
Ogród w dolinie 20:32, 08 paź 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

O super, nowa rabata, to jeszcz twoja posesja? Pytam bo u nas za płotem jest masakra, ale boję się cokolwiek robić bo należy do gminy i kopią tam na okrągło. Pewnie nadal będą kopać, bo jeszcze muszą nam światłowód dociągnąć, ma być w tym roku.

Ta brachytria ciekawa bardzo Grujecznik pięknie ci już urósł, zazdroszczę, zapomniałam, że to jedno z drzew, które też było na mojej liście ulubionych

Wims red nawozisz nawozem do hortensji? U mnie łądnie kwitła.
Mój ogrodowy pamiętnik 20:30, 08 paź 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Kule i rozplenice - nie wypatrzyłam tego wcześniej, świetnie. Piękne kolorki, a ginko to 100% żółtości Czyli co, parocja nie pokazuje zbyt długo kolorków? Dla nich ją nabyłam, za Wiolką poszłam

Ogród bez roweru 20:25, 08 paź 2022

Do góry
Po kilku latach tych prób postanowiłam zabrać się do tego od początku. Wykopać śmieci, nadać temu jakiś kształt, poprawić jakość gleby.
Zaczęły się wykopki, wyrzucanie gruzu i śmieci. Czyszczenie samego narożnika zabrało kilka sezonów. Przez kolejne zimy wymyślałam różne warianty kształtów tej skarpy. Róg musiał być bardzo wysoko. Teren nie mógł opadać zbyt dużymi uskokami przy prawym ogrodzeniu, bo wysokość podmurówki wynosi 10-20 cm. Ta podmurówka właściwie stoi na ziemi, a nie w ziemi.
Z drugiej strony chciałam, aby kształt był prosty.
Poprzedniej zimy w końcu pojawił się jakiś plan na kształt i konstrukcję murku. W poprzednim sezonie powstał sam narożnik. W tym udało mi się pociągnąć dalej murki z tyłu działki. Do końca jeszcze daleko.
Na tyle działki będą dwa poziomy: 40 cm i 80 cm. Na górnym żywopłot z cisów. W prawym narożniku dodatkowo jest poziom 120 cm, który docelowo zostanie zakryty przez żywopłot. Tym sposobem udało sie sprowadzić tył działki do równych poziomych linii.
Ze względu na wysokość bocznego płotu, sam narożnik ma dodatkowe zakrętasy, bo nie da się takich poziomów doprowadzić do samego płotu.
Poziomy 40cm i 80cm zaznaczone różową i niebieską linią. Ponad połowa poziomu 80cm już jest. Na poziomie 40cm jest jeszcze dużo do zrobienia. Za cisami, zaznaczony pomarańczową linią, jest jeszcze dodatkowy poziom 120cm.

Sam narożnik ma bardziej skomplikowane kształty. Część z nich ukryta zostanie za żywpopłotem.
Najbardziej skomplikowane konstrukcje już za nami. Teraz trzeba już tylko pociągnąć proste linie do lewego rogu. Ale przedtem czeka mnie jeszcze masę kopania i oddzielania ziemi od gruzu, gruziku i smieci.
Mirkowy ogród (początki) 20:20, 08 paź 2022

Do góry
Kupiłam takie czosnki ale dopiero w domy się zorientowałam że te cebulki jakieś małe są czy zakwitną na wiosnę czy dopiero za kilka lat jak urosną cebulki?

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:19, 08 paź 2022

Do góry
nicol21 napisał(a)

Energy drink

A Labyrinth bardzo ciekawa, piękna!

Zieleń, drewno i antracyt 19:55, 08 paź 2022

Do góry
Kolejna fala wiatru połamała mi sporą część krzaka Sylvii. Nie było wyjścia, musiałam ciąć co się dało i bukietować.

W przyszłym roku odpowiednie zabezpieczenie dalii na poletku to priorytet.
Ogród bez roweru 19:50, 08 paź 2022

Do góry
Tył mojej działki jest wzniesiony. W prawym rogu jest wyżej o około 130 cm, w lewym około 80cm. Prawy róg, który jest widoczny z jadalni i tarasu, od początku stanowił dla mnie wyzwanie.
Na początku próbowałam zostawić go w oryginalnym stanie i obsadzić. W pierwszym wariancie zostało zachowanych kilka zastanych na działce roślin: czarny bez, jaśminowiec, leszczyna i jałowiec.
Do tego zostawu doszła limba. Wymarzone miejsce dla limby.
O przygotowaniu ziemi to ja wtedy wiedziałam raczej mało. Więc rośliny rosły w piachu. Albo w gruzie, którego skarpa była pełna. A wierzch co roku robił się zielony od mchu.

W ogródku emerytki 19:37, 08 paź 2022

Do góry
Moje klony palmowe.
Atropurpureum ładnie się przebarwił.

Firecracer? lub Garnet? bez zmiany koloru.

A tu widać mój łysy grujecznik, niestety to sprawka wiatru
Ogród w dolinie 19:33, 08 paź 2022

Do góry

Graby jeszcze zielone, za to przy drodze już żółte.

W ogródku emerytki 19:32, 08 paź 2022

Do góry
gogo napisał(a)

jak mi się podoba ten Twój futurystyczny ogródek

A ostatnie 4 zdjęcia cudne, zwłaszcza to przeświecającymi promieniami słońca

Ogród w dolinie 19:28, 08 paź 2022

Do góry
I jakieś tam inne fotki z dziś.

Czekam na przebarwienia krzewuszki Variegata nana

Mały grujecznik się przebarwia.

Wiosną sadziłam czyśćce lekarskie. Całkiem ładnie się rozrosły.

Duży grujecznik i dereń co miał być elegantissima a jest jednak variegata.

W ogródku emerytki 19:27, 08 paź 2022

Do góry
Rabata przy sosnach.

Rabata przed jałowcem.

Ogród w dolinie 19:24, 08 paź 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Asiu dawno nie byłam tak się u ciebie wszystko zmieniło.
Ogród pęka w szwach. Widzę, że za następna skarpę się bierzesz.

Brzoza odrośnie nie martw się. Ja swoje przycinalam bo za wysoko rosły. Skracalam o 1/4 chyba 5 lat temu. Zrobiły sobie znowu przewodnik tak zgestniały i miare zgubiły rosną jak oszalałe. W koło nic nie chce rosnąć wszędzie ich korzenie wyzeraja wszystko.
Jak masz jakiś środek owadobójczy to popryskaj to przycięcie i może zamaluj maścią ogrodnicza.

Każda z nas ma takie przesilenie ogrodem. Ja najlepiej bym teraz nic nie robiła tylko spacery urządzała. Jednak trzeba coś robić, aby później podwójnie nie robić.
Co tam dzisiaj skosilam eM zastrajkował. Liście zgrabiłam. I jutro tylko spacery.

Wiem dzieci to obowiązek odpoczynku nie ma.
Dasz rady młoda jesteś.

Pozdrawiam

Elu, najbardziej się martwię, czy nie będzie więcej robali No zobaczymy. Brzoza zasmarowana.

Gosialuk napisał(a)
To samo widzę. Rośliny ładnie rosną, rozrosły się. A skarpa już szczelnie zarośnięta.
Sporo też podziałałaś mimo niechęci do ogrodu.

Niechęć wciąż jest. Mam silne poczucie obowiązku. Założyłam wiosną, że to zrobię i się sprężam. W sumie to uratowała mnie tam ziemia- jest piach i w porównaniu z kopaniem w glinie to bułka z masłem.

basia3012 napisał(a)
Asiu, chyba wróciła chęć do pracy w ogrodzie. Cieszę się.
Rabata, za którą się zabrałaś całkiem duża. Koniecznie ją pokaż jak skończysz.
Asiu, a jak będziesz robiła fotki to pokaż z bliska te listki i kwiaty Wims Red o tej porze roku.
Ciekawa jestem tej odmiany.
Pozdrawiam. Pa.

Basiu, pokażę jak skończę. Jak pogoda będzie ok, to powinno się udać do końca miesiąca.

Wims redy są całkiem ładne ale w tym roku dwa krzaczki prawie nie kwitły, nie wiem czemu. Rosną na gorszej i bardziej zbitej i mokrej ziemi.

Ogród bez roweru 19:22, 08 paź 2022

Do góry
Tydzień temu zaczęła się u mnie jesień. Liście zaczęły się sypać z drzew.
Trawnik odżył po wertykulacji, która była miesiąc temu.
Maliny odżyły po upałach i postanowiły jeszcze wydać trochę owoców.
Cukinia, która przez cały sezon nie była łaskawa obdarzyć mnie czymś do jedzenia, postanowiła jednak coś wyprodukować na koniec sezonu.

Ogród w dolinie 19:17, 08 paź 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Asiu, pięknie się ogród zmienia, przybiera jesienne barwy. Ten trzcinnik jest cudny.

Też tak myślę Alicja

LIDKA napisał(a)
Chciałam zacytować te fotkę co Alija.

Asia masz juz pięknie i bujnie.
Podoba mi się też jak zarasta Ci skarpa. No i wiadomo że Twoja frontowa jest cudna.

Co bedzie tam gdzie teraz kopiesz?
I jak to część ? Przy wjeździe?

Mam taką zbieraninę różnych roślin, zobaczę co z tego posadzę.

Na pewno będzie czeremcha colorata, śnieguliczki doorenbosa, lilaki palibin, cisy hilli, mam też trzcinniki overdam, hortensje, rozchodniki, piwonie No dużo tego.

Ta rabata jest zaraz przy bramie, widzę ją z okna od południa.

Na ostatniej focie widać,że tam jest sam piach, jest nawieziony, doipiero na skarpie zaczyna się ziemia.

W ogródku emerytki 19:16, 08 paź 2022

Do góry
Trochę zdjęć ogródka.
Rabata kącikowa.

Rabata przy sosnach.
Ogród w dolinie 19:10, 08 paź 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Kolorowo i bogato . I futerko jakie ładne sie załapało na fotki .
A Brachytrię to ja muszę mieć! I może nawet teraz jest dobry czas, by ją kupić...? Tak, postanowione! .

Koniecznie, te kotki są obłędne Sama trawka jest bardzo naturalistyczna.

W ogródku emerytki 18:58, 08 paź 2022

Do góry
Następne zmiany na rabacie różanej - dosadziłam 2 czerwone żurawki i 2 bodziszki. Przesadziłam czerwony berberys /rósł z tyłu i zaczął tracić kolor/, dałam go na prawą stronę.

Tak wyglądała ta rabata w lipcu.

Posadziłam nowe trawy do doniczek.
Carex Everillo.

Carex Ribbon Falls.

Na murkowej niektóre paprocie i funkie dostały większe doniczki.

A te malutkie paprotki znalazłam przy zmianie doniczek - wsadziłam po dwie różne i zapomniałam, że tam są, bo większe je zasłoniły.
Trafiły na cienistą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies