Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 19:17, 08 paź 2022

Alija napisał(a)

Asiu, pięknie się ogród zmienia, przybiera jesienne barwy. Ten trzcinnik jest cudny.

Też tak myślę Alicja

LIDKA napisał(a)
Chciałam zacytować te fotkę co Alija.

Asia masz juz pięknie i bujnie.
Podoba mi się też jak zarasta Ci skarpa. No i wiadomo że Twoja frontowa jest cudna.

Co bedzie tam gdzie teraz kopiesz?
I jak to część ? Przy wjeździe?

Mam taką zbieraninę różnych roślin, zobaczę co z tego posadzę.

Na pewno będzie czeremcha colorata, śnieguliczki doorenbosa, lilaki palibin, cisy hilli, mam też trzcinniki overdam, hortensje, rozchodniki, piwonie No dużo tego.

Ta rabata jest zaraz przy bramie, widzę ją z okna od południa.

Na ostatniej focie widać,że tam jest sam piach, jest nawieziony, doipiero na skarpie zaczyna się ziemia.

Roocika 19:24, 08 paź 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Asiu dawno nie byłam tak się u ciebie wszystko zmieniło.
Ogród pęka w szwach. Widzę, że za następna skarpę się bierzesz.

Brzoza odrośnie nie martw się. Ja swoje przycinalam bo za wysoko rosły. Skracalam o 1/4 chyba 5 lat temu. Zrobiły sobie znowu przewodnik tak zgestniały i miare zgubiły rosną jak oszalałe. W koło nic nie chce rosnąć wszędzie ich korzenie wyzeraja wszystko.
Jak masz jakiś środek owadobójczy to popryskaj to przycięcie i może zamaluj maścią ogrodnicza.

Każda z nas ma takie przesilenie ogrodem. Ja najlepiej bym teraz nic nie robiła tylko spacery urządzała. Jednak trzeba coś robić, aby później podwójnie nie robić.
Co tam dzisiaj skosilam eM zastrajkował. Liście zgrabiłam. I jutro tylko spacery.

Wiem dzieci to obowiązek odpoczynku nie ma.
Dasz rady młoda jesteś.

Pozdrawiam

Elu, najbardziej się martwię, czy nie będzie więcej robali No zobaczymy. Brzoza zasmarowana.

Gosialuk napisał(a)
To samo widzę. Rośliny ładnie rosną, rozrosły się. A skarpa już szczelnie zarośnięta.
Sporo też podziałałaś mimo niechęci do ogrodu.

Niechęć wciąż jest. Mam silne poczucie obowiązku. Założyłam wiosną, że to zrobię i się sprężam. W sumie to uratowała mnie tam ziemia- jest piach i w porównaniu z kopaniem w glinie to bułka z masłem.

basia3012 napisał(a)
Asiu, chyba wróciła chęć do pracy w ogrodzie. Cieszę się.
Rabata, za którą się zabrałaś całkiem duża. Koniecznie ją pokaż jak skończysz.
Asiu, a jak będziesz robiła fotki to pokaż z bliska te listki i kwiaty Wims Red o tej porze roku.
Ciekawa jestem tej odmiany.
Pozdrawiam. Pa.

Basiu, pokażę jak skończę. Jak pogoda będzie ok, to powinno się udać do końca miesiąca.

Wims redy są całkiem ładne ale w tym roku dwa krzaczki prawie nie kwitły, nie wiem czemu. Rosną na gorszej i bardziej zbitej i mokrej ziemi.

Kordina 19:28, 08 paź 2022

Śliczna te różowa mgiełka-trawka, widzę, ze robota się rozmnaża poza roślinkami również, powodzenia i zadowolenia ze skarpy
Roocika 19:28, 08 paź 2022

I jakieś tam inne fotki z dziś.

Czekam na przebarwienia krzewuszki Variegata nana

Mały grujecznik się przebarwia.

Wiosną sadziłam czyśćce lekarskie. Całkiem ładnie się rozrosły.

Duży grujecznik i dereń co miał być elegantissima a jest jednak variegata.

Roocika 19:33, 08 paź 2022

Graby jeszcze zielone, za to przy drodze już żółte.

basia3012 19:55, 08 paź 2022

Asiu, dzięki za zdjęcia Wims Redów. Same liście już są dekoracyjne a jak kwitną to pewnie są piękne. U mnie też kilka Lime lightów w tym roku nie kwitło. Też nie wiem czemu.
Asiu, a dajesz jakiś obornik do dołka pod hortensje?
antracyt 20:15, 08 paź 2022

To super, że tam gdzie teraz kopiesz masz piach. Wystarczy dodać gliny i dobroci wszelakich i masz podłoże idealne
ajka 20:32, 08 paź 2022

Roocika napisał(a)

O super, nowa rabata, to jeszcz twoja posesja? Pytam bo u nas za płotem jest masakra, ale boję się cokolwiek robić bo należy do gminy i kopią tam na okrągło. Pewnie nadal będą kopać, bo jeszcze muszą nam światłowód dociągnąć, ma być w tym roku.

Ta brachytria ciekawa bardzo Grujecznik pięknie ci już urósł, zazdroszczę, zapomniałam, że to jedno z drzew, które też było na mojej liście ulubionych

Wims red nawozisz nawozem do hortensji? U mnie łądnie kwitła.
Magleska 20:51, 08 paź 2022

Asia nadrobiłam obrazkowo i widzę ,że nowa skarpa zaczyna być robiona

stara skarpa wygląda pięknie ,cały ogród bardzo zmężniał -super bardzo mi się podoba

frontowa to wogóle brak słów z zachwytu -jest bardzo w moim klimacie ,a te trzcinniki mam też -przez forum zakupiłam 3 szt i juz je uwielbiam ,bedę dzielić wiosną
Basieksp 08:01, 09 paź 2022

Brzozy, ta najbardziej po lewej to ta ułamana.

Fajne masz te brzozy taki nieduży zagajnik brzozowy, będzie bardzo ładnie, super tym bardziej szkoda tej jednej. Ale masz też bardzo ładny, duży grujecznik, no i ta kalina bardzi ładnie się przebarwia, super