Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:10, 11 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)

chyba też muszę sobie zaaplikować inną robotę
Cuuuudne cisy!

Hi hi ... naprawdę dobrze robi taki detoks
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:09, 11 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Graby cięłam tydzien temu ... źle? a jak one placzą?

A ja myślałam, że Ty już wyczyściłaś tuje? Widzisz to dlatego ja dzisiaj jestem mega zadowolona z siebie bo sadzenie, przesadzanie i porządkowanie rabat sobie zaaplikowałam a nie czyszczenie tuj

chyba też muszę sobie zaaplikować inną robotę
Cuuuudne cisy!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:05, 11 mar 2017

Do góry
Nawet nie wiesz jak się ucieszyłam z wiadomości o RB Wiem jakie mrozy mieliście tej zimy!
Może w tym roku uda się "obalić" teorię o wymarzaniu traw...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:02, 11 mar 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Nie bardzo rozumiem co to znaczy "miałam martwicę glebową". Czyli już jej nie ma? Proponuję przenieść się do twojego wątku

Toszka, bardzo mi miło, ze zaglądasz do mnie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:00, 11 mar 2017

Do góry
malgol napisał(a)
U mnie jeszcze rozplenice, ale to chyba normalne, prawda? Czy się mylę i moje umarly?

Rozplenice najpóżniej ruszają więc nie ma jeszcze czym się martwić
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:59, 11 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Mój też już rusza
W sumie to jedynie miscanty spią

Cieszę się Reniu razem z Tobą Aby nikogo nie denerwowac nic nie piszę o moich miskantach...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:58, 11 mar 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Jak przeczytałem, że baron u Ciebie ruszył to wołałem o sprawiedliwość, ale tydzień później i u mnie widać, że się budzi. Zastanawia mnie kto wymyślił tą 7 strefę dla RB jak u mnie -30 było i ma się dobrze

Wiesz, że dzisiaj myślałam o Tobie? A raczej o Twoich trawach Będę z niecierpliwością czekać na wieści z Twojego ogrodu nt.traw. Pierwsza już jest! RB żyje i nic sobie nie zrobił z -30 st.!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:55, 11 mar 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Poluś
RB śpi i nie wiem czy się zbudzi
cięłaś już ID
moja jakaś taka brzydka - ciachnąć? już czy poczekac?

Kami, spokojnie. Pamiętasz w tamtym roku, była podobna sytuacja i zakończyła się sukcesem Będzie dobrze!
Czy ciąć? Jak Cię ID nie denerwuje bardzo to nie tnij. Poczekaj do końca marca
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:53, 11 mar 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

Dzięki Polinko
p.s.
znudzi Ci się biały zapragniesz i może wprowadzisz inny kolor. Pamiętaj, że biały i czarny to nie kolor, bo nie ma ich w kolorach tęczy .

Ewko, nie jest tak zle Oprócz białego mam jeszcze zielony i ciut czerwieni

Ale coś jest na rzeczy z tymi kolorami bo projektuję właśnie dwie rabaty w drugim ogrodzie i znów mam problem z kolorem...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:50, 11 mar 2017

Do góry
Moniq napisał(a)
Melduje ze kwiatuchy, dekoracje cudne, zmobilizowalas mnie zaraz jadę do casto moze coś bedzie.
U mnie trawy śpią w najlepsze, a już mnie okropnie korci coby je ciachac.

I jak tam, zakupy udane? z cięceiem traw nie doradzę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:49, 11 mar 2017

Do góry
mikina34 napisał(a)
Polinko,
pięknie dziękuję za odpowiedzi pędzę do Gosi i Oli po info o folii
Ha, ale mi się zrymowało

Moni, nie ma za co Mam nadzieję, ze dziewczyny pomogły
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:48, 11 mar 2017

Do góry
rozark napisał(a)

Cześć Reniu Rozmyślasz nad zakupem kalifornijek do kuchni??
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:47, 11 mar 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Wrotycz - podgranicznik - no oczywista różnica
Poli Ty ceny trawek (turzuce) nie widziałaś - 25 zł za doniczkę C3, podobnie za ciemierniki w doniczce C3 - 59zł!!!!

Się śmiejesz Ja jeszcze do zeszłego lata nie wiedziałam jak wygląda podagrycznik i z grafiką google spacerowałam po łące
Hmmm...te ich ceny
Ogród niby nowoczesny ale... 16:40, 11 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)
A w casto byłyście zobaczyć za kwiatami?

Madzia, co roku tak wcześnie przycinasz carexy?

w casto byly jeszcze wieksze pustki.
A we wtorek juz byly stokrotki w obi...ale drogie bo po 8 zł więc nie wziełam.
a w czwratek u nas na ryneczku kupilam bratki biale po 2,5

Ja przycielam lekko carexy evergold. w zeszlym roku ice dance przycinałam mocno już 18 marca i bardzo ładnie rosly więc w tym roku też mam nadzieję, że nic się im nie stanie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:03, 10 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Specyfiki
Teraz od wczesnej wiosny można stosować HT lub RT, następnego dnia OW lub PW.. I po 7 dniach od nowa. powtarzamy tak cały czas aż do póżnej jesieni

Dzięki Polinko
p.s.
znudzi Ci się biały zapragniesz i może wprowadzisz inny kolor. Pamiętaj, że biały i czarny to nie kolor, bo nie ma ich w kolorach tęczy .
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:48, 10 mar 2017

Do góry
mikina34 napisał(a)
Małgosiu, przygnała mnie do Ciebie Polinka na spytki o warzywnik
Czy w skrzyniach warzywnych masz na dnie folię? W weekend będę takie montowała u siebie, nabyłam siatkę i folię i zastanawiam się czy dać ją na dno poza siatką? Teren jest dość zachwaszczony więc byłaby to jakaś ochrona ...myślałam żeby te folię podziurkować coby przelatywał nadmiar wody...

folie mam tylko na bokach aby drewno nie ciągneło wilgoci.
na spodzie mam siatkę przeciw gryzoniom i na to miałam gałezuie, trawę skoszona i kompst i ziemia

tu z moich notatek

Warzywnik na podwyższonej grządce
Na podwyższonej grządce rośliny mogą rosnąć 4-6 lat, aż do całkowitego rozłożenia komponentów podłoża. Zakładamy ją jesienią. Wyznaczamy zarys rabaty. Ważne, aby grządka znalazła się na osi północ-południe, bo wtedy rośliny będą równomiernie nasłonecznione. Jej długość nie ma znaczenia, ale szerokość nie może przekraczać 1,5 m. Wybieramy ziemię na głębokość około 20 cm i odkładamy na bok. Trzeba zwracać uwagę, by nie mieszać części próchnicznej (ciemnej) z jałowym podglebiem (jasne, bez próchnicy). Rozkładamy w wykopie warstwy: po 25 cm gałęzi pociętych na kawałki, darni, liści i innych resztek roślinnych. Ubijamy je i polewamy wodą, a gdy wsiąknie – przykrywamy warstwą częściowo rozłożonego kompostu. Przykrywamy zdjętą uprzednio ziemią urodzajną i ponownie ubijamy, a na szczycie robimy rowek, który będzie zatrzymywał wodę. Pamiętajmy, że podłoże powinno być wilgotne – w miarę potrzeby je podlewajmy. Podwyższona grządka stwarza doskonałe warunki dla wczesnowiosennych upraw, bo zgromadzony w niej materiał organiczny stopniowo się rozkłada i wydzielanym ciepłem ogrzewa podłoże. W razie przymrozków wystarczy przykryć rośliny włókniną lub folią ogrodniczą. Uwaga! Kontrolujmy, czy w najniższej warstwie grządki nie zagnieździły się gryzonie.

ogródek warzywny- wyznacz go, zdejmij darń, lub jeśli masz czas przykryj folią na kilka tygodni i potem przekop ( tylko lepiej jak nie ma perzu w ziemi).. W tym sezonie najlepiej zrobisz jak posiejesz na nawóz zielony- np. gorczycę na glebę gliniastą, łubin na słabszą. Gorczyca jest super, bo daje dużo masy i szybko rośnie, przy okazji dusząc perz jeśli by kiełkował. Po kilku tygodniach przekopujesz te rośliny z ziemią. Jak nie zrobisz tego zaraz, to we wrześniu posiej żyto i zostaw na zimę, przekop wiosną. To najzdrowsze, najlepsze ulepszacze ziemi. Nie dawaj nawozów mineralnych, bo warzywnik ma dawac zdrowe plony, a organicznym typu kurzak tez lepiej uważać.
Truskawki posadź gdzieś na boku, albo zadołuj z doniczkami w ziemi, a wsadź je docelowo wiosną.
Jeśli chcesz mieć ładny warzywnik, polecam ograniczyć go wyraźnie. Bardzo ładnie wygląda w ramach z grubej deski, czy kantówki. Oczywiście z czasem trzeba drewno wymienić, ale kilka sezonów wytrzyma, a dobrze się sprawdza. Ewentualnie można zrobić ramki ze zwykłych obrzeży chodnikowych, albo na jego brzegach zrobić niziutkie żywopłoty z bukszpanu, tawuły japońskiej albo ziół- melisy, tymianku, oregano ( odmiana Compactum jest niska, ładna i trwała).
W warzywniku warto jest hodować sporo ziół, sadzic je z przodu, bo one zazwyczaj są efektowne cały sezon. Miętę lepiej jest posadzić oddzielnie, lub ograniczyc ją jakąś przegrodą w ziemi.
Może ktoś w okolicy ma kompost, to by była najlepsza ziemia z niego.
gorczyca bardzo i daje dużą masę liściową. Po ogrodzie Ci się nie rozsieje, bo kopiesz przed zawiązaniem nasion, w stanie pękniętego pąka najlepiej.
Jak nie znajdziesz nigdzie dobrej ziemi to z darni załóż kompost, dorzucaj do niego przez jesień chwasty, trawę, drobne patyczki, resztki organiczne z domu ( unikaj wiekszych patyków, nie dawaj pomidorów, obierzyn ziemniaków, cytrusów) a wiosną wrzuć go w warzywnik. To nic że nie będzie w 100 % rozłożony, ale w 85 już tak. Tym sposobem wyprodukujesz sobie sama dobrej ziemi.
Jak masz taka słabą ziemię to spróbuj posiać teraz gorczycę ( mamy mokry rok, powinna dać radę), a na koniec września przekopać i jeszcze raz zasiać żytem- wtedy nawieziesz dwoma nawozami zielonymi.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:20, 09 mar 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

Cudna kompozycja taka delikatna i niewinna a ten mech.......... robi dobra robote .

Witam
przyslal mnie tu Mazan po nauki .Mialam martwice glebowa i staralam i staram ozywic moja ziemie. 1500 stron przerobic nie dam rady, przebilam sie przez caly watek czasem sie zatrzymujac na dluzej a reszte pobieznie. Gdybys mi mogla podpowiedziec na ktorej str. znajde o tej martwicy, bylabym wdzieczna.
I takie moje spostrzezenia, jestes bardzo konsekwentna w doborze roslin i kolorystyce . Bardzo zazdroszcze, barrrrrdzo tej konsekwencji!!!!
I jeszcze jedno spostrzezenie, przebrnelam przez watki o tych roznych miksturach. Zrobilam sobie sciagi. U Ciebie jest prawie pigulka taka jak w moich zapiskach. W pigulce zabraklo mi tylko, od kiedy i jak czesto stosowac kazdy specyfik. Nie dla kazdego to jest oczywiste . Ach cykacie te wiedze po kropelce .

Cześć Ewka
Stokrotki z trawkami dziękują za pochwały

W sprawie gleby polecam Toszkę! To specjalistka od uprawy ziemi. Iwona na pewno wszystko dokładnie wyjaśni co i jak działać. Ja u siebie nie miałam takiego problemu i nie pamiętam czy było tu coś o martwicy...A może Mazan-Walerek podpowiedział Ci jakiś specyfik? Sprawdzałam w przepisach, które mam od Walerka ale tam nigdzie nie mam adnotacji, że na martwicę. Wiem, że póżniej wszystkie wyciągi, gnojówki wzbogacają glebę ale w tym przypadku chyba trzeba zaczać od czegoś innego niż gnojówki. Pytaj Toszkę

Hmmm...Ty zazdościsz mi konsekwencji a ja zazdroszczę innym, że tak łatwo wprowadzają nowe rośliny do ogrodu...

Specyfiki
Teraz od wczesnej wiosny można stosować HT lub RT, następnego dnia OW lub PW.. I po 7 dniach od nowa. powtarzamy tak cały czas aż do póżnej jesieni

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:50, 09 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Też się uśmiecham Znów dzisiaj myślałam o Tobie przy pewnej robocie
Moja codzienność - ogród Oli 15:56, 09 mar 2017

Do góry
mikina34 napisał(a)
Olu, przebiegłam do Ciebie po poradę (przygnała mnie Polinka do Ciebie i Gosi Malkul) z pytaniem czy w skrzyniach warzywnych masz na dnie folię? Chcę takie u siebie zmontować, mam już siatkę i zastanawiam się czy poza wyłożeniem boków wyłożyć tez dno coby chwasty nie przerastały? oczywiście wycięłabym oczka żeby zlatywał nadmiar wody...

Folia na dno w jakim celu ?
Ja mam wyłożone folią boki a na dnie siatka na krety. Warzywnik zakładałam na trawniku i darń na całości ściągnęłam. Gdy zostały ustawione skrzynie pomiędzy nimi dałam agro i żwir, nic nie przerasta
Jak wysokie planujesz skrzynie ?
Moja codzienność - ogród Oli 15:18, 09 mar 2017

Do góry
Olu, przebiegłam do Ciebie po poradę (przygnała mnie Polinka do Ciebie i Gosi Malkul) z pytaniem czy w skrzyniach warzywnych masz na dnie folię? Chcę takie u siebie zmontować, mam już siatkę i zastanawiam się czy poza wyłożeniem boków wyłożyć tez dno coby chwasty nie przerastały? oczywiście wycięłabym oczka żeby zlatywał nadmiar wody...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies