Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogródkowy chaos u monitki 12:00, 21 lut 2013

Do góry
Mówicie że lepsza byłaby połączona? Jakiś tydzień temu nawet ją sobie narysowałam. Tylko jak rośliny połączyć?

Pod oknem jest rabata, chcę dodać tam po jednej róży z każdej strony bo w tej chwili jest luka i ujednolicić pierwszy pas nasadzenia na bodziszka.
No i na tej zaznaczonej wężem jest już wiśnia, bukszpan, tawuły, rozplenica i rozchodnik. Jak to sensownie połączyć?
Poza tym ewalm zauważyła kiedyś że przy połączonej rabacie nie będzie przejścia (wiem to kwestia przyzwyczajenia) ale można też w rabacie położyć ze dwie płyty kamienne na postawienie nogi. Co wy na to?
A miało być tak pięknie.... 09:36, 21 lut 2013

Do góry
chyba potrzeba jeszcze czegoś zimozielonego na rabacie z lustrem.
Może cisy- jakieś smukłe, niewysokie o smukłym kształcie- np Virdis, David, Erecta- przy brzegach lustra z 1 strony 1 szt, z drugiej 2 szt i gdzieś przy klonie lewym jeszcze 1 szt.
Między cisami pod ścianą i między cisem a klonem prawym trawa - np rozpleniaca Hameln
Przed lustrem też rozplenica a przed nią może plama żurawki Soufthem Comfort- herbaciana, ciepła w tonacji i dośc duża. Tylko dopytaj czy wytrzymują słońce, ja nie mam pewności.

Te żurawki trzeba jeszcze powtórzyć gdzieś bardziej po lewej. A pomiędzy nimi plamy liriope.
Peonie w drugim rzędzie, plamami.

Muszę to chyba narysować, bo zagmatwane te moje opisy. Tylko znów nie dzisiaj, mam tydzień spotkań i działań na zewnątrz
Ogródkowy chaos u monitki 21:57, 20 lut 2013

Do góry
monitka napisał(a)

Lekcje odrobiłam ale nie wim czy wystarczająco żeby was nie przestraszyć swoim rysowaniem, na plan Gosi naniosłam nowe rabaty.
Rozplanowanie:
Na rabacie po lewej stronie tarasu mają byc róże, bukszpan, miskant ML i lawenda.

Na rabacie po prawej stronie tarasu planuję wisnię Umbraculifera, bukszpany, róże i miskant ML albo rozplenica. Jako dodatek może być dzwonek karpacki lub jakaś inna pasująca bylina.

Przy podjeżdzie jest już wiśnia Umbraculifera bukszpany, tawuły japońskie Golmound, rozplenica i rozchodnik.

Nie jestem jeszcze pewna kształtu cypelka ale ze względu na koniecznośc postawienia trampoliny i miejsca zabaw dla dzieci chyba będę musiala zrobić go mniej więcej tak jak idzie fioletowa linia. No ale to wyjdzie w praniu jak poćwiczę na żywo z wężem

bardziej mi się podoba wersja pierwsza kształtu bo widać obłości druga wersja z kreską brązową wygląda jak nerka ta trzecia nie za bardzo mi się podoba trampolina mogła by być w tym kole kurcze coś mi nie pasuje z tymi wysepkami no właśnie z wysepkami bo tak sie zrobiło trochę boje sie że ich nie będzie widać i że tego będzie za dużo
Ogródkowy chaos u monitki 21:00, 20 lut 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
to fajnie chciałbym zobaczyć zarys grządek który wybrałaś i wystarczy taki podstawowy

Lekcje odrobiłam ale nie wim czy wystarczająco żeby was nie przestraszyć swoim rysowaniem, na plan Gosi naniosłam nowe rabaty.
Rozplanowanie:
Na rabacie po lewej stronie tarasu mają byc róże, bukszpan, miskant ML i lawenda.

Na rabacie po prawej stronie tarasu planuję wisnię Umbraculifera, bukszpany, róże i miskant ML albo rozplenica. Jako dodatek może być dzwonek karpacki lub jakaś inna pasująca bylina.

Przy podjeżdzie jest już wiśnia Umbraculifera bukszpany, tawuły japońskie Golmound, rozplenica i rozchodnik.

Nie jestem jeszcze pewna kształtu cypelka ale ze względu na koniecznośc postawienia trampoliny i miejsca zabaw dla dzieci chyba będę musiala zrobić go mniej więcej tak jak idzie fioletowa linia. No ale to wyjdzie w praniu jak poćwiczę na żywo z wężem

Ogródkowy chaos u monitki 22:47, 18 lut 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Nieszko może kiedyś ją zmodyfikuję bo też mi się to podoba ale na razie może się nie zmieścic bo zjeżdżalnia jest obok..

A co myślisz o rabacie obok tej z wiśnią + bukszpan + trawa+ róże. Zagra z tą po lewej stronie i chyba trochę z ta przy wjeździe poprzez nawiązanie do wiśni i bukszpanów. Sama nie wiem...za dużo myślę

Myślę że fajny pomysł. Tylko trawy to byś dała rozplenicę czy miskanta ML? Miskant z różami by nawiązywał do tej pod oknem a rozplenica z bukszpanami i wiśnią do tej przy wejściu..
Sama nie wiem. Obie wersje fajne
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:16, 17 lut 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Anito, a ta rozplenicę masz w słońcu czy w cieniu. Moja w pełnym słońcu ledwie zipała i nie wiem co będzie z nią wiosną.

Monika, moja rozplenica rośnie w pełnym słońcu przez większą część dnia. Rozplenica japońska ma wymagania co do słonecznej wystawy, ale lubi też wilgoć.
Musisz ją zatem częściej podlewać rano lubi wieczorem w upalne dni.

Ale u mnie jest szczególny mikroklimat, ponieważ nie dość, że sama mam stawik (no powiedzmy oczko wodne), to jeszcze po obydwu stronach sąsiedzi również mają wodę. To sprawia, że wszystko rośnie u mnie, jak głupie, mimo że nie mam systemu automatycznego nawadniania i nie podlewam każdego dnia.

Pozdrawiam i do miłego zobaczenia na Gardenii
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:15, 16 lut 2013

Do góry
Moja rozplenica jest ogromna.Potrzebuje sporo miejsca. Ma prawie metr wysokości i ponad metr średnicy.
Ale są różne odmiany. Jak chcesz coś mniejszego, to niestety nie mam.

Ogródkowy chaos u monitki 21:26, 14 lut 2013

Do góry
ewalm napisał(a)

Miedzy tawułami rośnie teraz miodunka wiec tak bardzo dużo miejsca nie ma. Rozplenica może być. Ona jest też na samych końcach rabaty koło rozchodników a za lawendą są róże.

Wkleję plan z moją nieudolnie poprowadzoną linią rabat. Nie mam jak teraz zmierzyć więc nie dokońca wiem czy to jest realne odwierciedlenie rabaty z wiśnią.
Chciałabym także zrobić rabaty koło tarasu. Ta po lewej stronie tarasu ma być z rózami (kiedyś o niej pisałysmy) Po prawej stronie tarasu myślałam o posadzeniu kolejnej wiśni może właśnie róże okrywowe i nie wiem co do tego może kocimiętka, bodziszek i na pewno coś zimozielonego.
Niestety na razie musze także zrezygnować z cypelka...muszę zostawić na chwilę obecną wiecej przestrzeni...

Tak, pamiętam że jest przy rozchodnikach - dlatego przyszla mi do głowy. Ale 'Little bunny' jest za mała, nie bedzie jej tam widać. Taka normalna musiałaby się zmieścić.

A to fajny pomysł kolejna wiśnia.

Masz może dzwonek dalmatyński? Mógłby różom towarzyszyć.

A na prawym końcu tej rabaty pod ścianą nie zmieściłaby się jeszcze trzecia tawuła japońska?

Pzy różach okrywowych to bukszpan się narzuca jako zimozielony.

Co do cypelka to on by ładniej wyglądał, jakby był bardziej przygięty a nie taki sterczący, bardziej równoległy do ścieżki przy domu niż prostopadły, bo wtedy z okolic domu:
1. widać go w całej rozciągłości (a teraz widac go od czubka),
2. odcinałby mniejszą "zatoczkę" trawnika, bardziej kameralną,
3. pozostawiałby więcej przestrzeni trawnika w jednym kawałku do użytkowania rekreacyjnego typu gra w piłke itd.

I jeszcze lawendę pod różaneczniikami to może przemyśl. Nie bardzo pasuje, któreś będzie nieszczęśliwe.

Ja bym rabat nie łączyłą, zostawiłabym przejscie na trawnik, chociażby ze względów praktycznych.

Hmm od czego by tu zacząć ...
Jeśli chodzi cypelek to jeszcze pomyslę może pociągnę go tak jak mówiłaś (ładniej wtedy współgra z liniami rabat po drugiej stronie) ale trochę go chyba skrócę i pogrubię... muszę z wężem to na żywo przećwiczyć Wklejam z wątku projektowego Twoje propozycje z liniami rabat
Tutaj rzeczywiście widać że dwie rabaty ładniej wygladają .

A na prawym końcu tej rabaty pod ścianą nie zmieściłaby się jeszcze trzecia tawuła japońska?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ...na końcu przy samym tarasie idąc do środka rabaty jest rozplenica, rozchodnik a potem świerk conica . Raczej na tawułę miejsca juz nie ma.

Dzwonka dalmatyńskiego nie mam ...chyba jakiegoś dzwonka kupiłam na przecenie ale nie wiem jaki to.
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 11:54, 14 lut 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Super przytulanka! Bardzo mi się podoba
Zuza ale fajne porównania - jak było i jak jest... ale Ci się pozmieniało i rozrosło wszystko!!
Super ta rozplenica na skalniaku! Zazdroszczę! Ile ma lat?

pozdrawiam!
Karolina

Karolino pracy u nas jeszce dużo. Ciagle cos zmieniamy i ciągle jesteśmy niezadowoleni. Nieraz brakuje czasu a częściej pieniedzy, wiec trzeba czekać. Wiosną chcę wymienić drzwi wejściowe i wreszcie przykryć czymś ten wstrętny beton przy wejściu. Planowałam tez dać wokól drzwi nieregularnie imitację cegły. Wszystko dopiero w planach.

Rozplenica ma juz trzy lata. Jednego roku troche nam podgniła, ale bardzo szybko sie zregenerowała.
Pozdrawiam
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 11:37, 14 lut 2013

Do góry
Super przytulanka! Bardzo mi się podoba
Zuza ale fajne porównania - jak było i jak jest... ale Ci się pozmieniało i rozrosło wszystko!!
Super ta rozplenica na skalniaku! Zazdroszczę! Ile ma lat?

pozdrawiam!
Karolina
Ogródkowy chaos u monitki 23:42, 13 lut 2013

Do góry
monitka napisał(a)

Miedzy tawułami rośnie teraz miodunka wiec tak bardzo dużo miejsca nie ma. Rozplenica może być. Ona jest też na samych końcach rabaty koło rozchodników a za lawendą są róże.

Wkleję plan z moją nieudolnie poprowadzoną linią rabat. Nie mam jak teraz zmierzyć więc nie dokońca wiem czy to jest realne odwierciedlenie rabaty z wiśnią.
Chciałabym także zrobić rabaty koło tarasu. Ta po lewej stronie tarasu ma być z rózami (kiedyś o niej pisałysmy) Po prawej stronie tarasu myślałam o posadzeniu kolejnej wiśni może właśnie róże okrywowe i nie wiem co do tego może kocimiętka, bodziszek i na pewno coś zimozielonego.
Niestety na razie musze także zrezygnować z cypelka...muszę zostawić na chwilę obecną wiecej przestrzeni...

Tak, pamiętam że jest przy rozchodnikach - dlatego przyszla mi do głowy. Ale 'Little bunny' jest za mała, nie bedzie jej tam widać. Taka normalna musiałaby się zmieścić.

A to fajny pomysł kolejna wiśnia.

Masz może dzwonek dalmatyński? Mógłby różom towarzyszyć.

Pzy różach okrywowych to bukszpan się narzuca jako zimozielony.

Co do cypelka to on by ładniej wyglądał, jakby był bardziej przygięty a nie taki sterczący, bardziej równoległy do ścieżki przy domu niż prostopadły, bo wtedy z okolic domu:
1. widać go w całej rozciągłości (a teraz widac go od czubka),
2. odcinałby mniejszą "zatoczkę" trawnika, bardziej kameralną,
3. pozostawiałby więcej przestrzeni trawnika w jednym kawałku do użytkowania rekreacyjnego typu gra w piłke itd.

I jeszcze lawendę pod różaneczniikami to może przemyśl. Nie bardzo pasuje, któreś będzie nieszczęśliwe.

Ja bym rabat nie łączyłą, zostawiłabym przejscie na trawnik, chociażby ze względów praktycznych.
Ogródkowy chaos u monitki 21:56, 11 lut 2013

Do góry
Jak nie masz między tawułami dużo miejsca to moze rozplenica little bunny?
Ogródkowy chaos u monitki 21:41, 11 lut 2013

Do góry
ewalm napisał(a)

Właśnie tak chciałam, z obu stron do tawuł Tylko pomiędzy tawułami zostanie luka...

aaa, rozumiem, to może tam posadzić też rozplenicę? Możliwe, że chciałabys tam cos spektakularnego, taki centralny akcent. Tak też można. Tylko ta rabata pod wiśnią jest całkiem niesymetryczna, a ta pod oknem jest symetryczna, a obie rabaty sa blisko siebie i razem widoczne, więc ja bym tej symetryczności nie podkreślałą. Według mnie fajnie wyglądałyby nawiązania. Np. jakby rozplenice przeskoczyły na drugaąstronę ścieżki.
Ale można też pomyśleć nad jakąś niską różą okrywową w tym miejscu.Bo tam bliżej domu za lawendą są i będą róże tak? A jak tam jest szeroko między tawułami ?

Ogródkowy chaos u monitki 22:24, 09 lut 2013

Do góry
Klombik będzie do zmiany ale na chwilę obecną rośnie tam na środku tuja globosa koło niej róże potem liatry, swierk conica, rozplenica i rozchodnik. W następnym rzedzie szałwia lekarska i lawenda, W kolejnym rzędzie tawuła goulmound, bodziszek, gęsiówka kaukaska,żurawka. Trochę tego jest...chcę to ujednolicić
Prostokątna rabata 11:17, 09 lut 2013

Do góry
No i zagadka rozwiązana- zwykła rozplenica a tak skomplikowanie brzmi. Jestem pod jej urokiem i skoro może tam rosnąć to ją tam posadzę. Jesienią Alinka przysłała mi sadzonki i na wiosnę będą na tę rabatę jak znalazł. Oj jak dobrze że tu jestem, inaczej nie wiedziałabym co sadzić i pewnie wszystko by tam wylądowało bez ładu i składu tworząc ogólny misz-masz.
Tylko tak się zastanawiam czy w ten pierwszy projekt nie można by wkomponować jeszcze róży okrywowej. Mam kilka krzaczkó Merkury- piękne czerwone kwiatuszki przez cały szeon aż do późnej jesieni i nie bardzo mam ją gdzie umieścić. Czy można by było wsadzić ją jeszcze za lawendą czy już za tłoczno i za pstrokato się zrobi?
Moje poletko 13:06, 08 lut 2013

Do góry
i cd trawy
turzyca szerokolistna variegata; następnie też jakieś turzyce naM..ale nie pamietam, metka w domu, a ja w pracy

i trawa stipa, cudna i zwiewna, po zimie też nieźle wygląda...nie miałam dziś rano czasu na focenie

rozplenica rubrum, nie zimuje, trzeba chować do piwnicy, ale warto..

i moja ulubiona, ale nie znam do końca nazwy; jest biało zielona i żółto zielona, chyba jakiś trzcinnik, latem cudowna i wielka, nie rozłazi się, tworzy solidną kępę

mam nadzieję, że byłam pomocna
Trawy i turzyce żółte 22:45, 06 lut 2013

Do góry
Tu wzdłuż modrzewi i przed nimi ze 2 rzędy hakone a przed hakone jakaś niska trawa i pomyslalam sobie o the beatles właśnie...jako dywan... trawa ma byc zlikwidowana i do brzegu obsadzone...jałowce rosnące mają być wykopane..

To jest propozycja Magnolii...nie moja...
tzn ona dokładnie tak zaproponowała:

te tuje sa sadzone dość rzadko- co 2 metry? Może można je zagęścić- niech zrobią taki żywopłot z kul stykających się ze sobą, nawet tłoczących się, wychodzących ciut na boki.

A pod modrzewiami i przed rozplenica hameln, lub hakonechloa. Fajnie by było żeby trawa była pasem , może podwójnym.Potem dywan niski aż do samego podjazdu z niskiego bardzo jałowca- np Prince of Wales. A w jałowcu jeszcze ich troszkę, 'sypniętych' kępkami- wtedy byłoby takie naturalistyczne przejście od traw w dywan.
Można tam jeszcze sypnąć (- tak ze 250 szt) tulipany Tarda, albo Czosnki ostrowskiego

Jałowiec- ciemnozielony- Prince of Wales,jasny- Golden Carpet, albo niebieskawy o takiej leciuteńko wzniesionej formie-Blue Chip.
Zamiast jałowca może być tez dywan z żurawki- bordowej, ale tu musiałabyś dokładnie dowiedzieć się o odmiany znoszące duże słońce ( ja zwykle unikam żurawek na słońce)
I trzecia rzecz jako dywan- irga 'Major'- bardzo fajna.
Cała rabata wysypana żwirem do irgi i jałowca szczególnie.
Ze żwierem ciekawie wyglądaja takie niskie, płożące rośliny nawet jak sie ich nie dosadzi na całą rabatę, zostawi się trochę tego tła= żwiru po brzegach.

a jak teraz kombinuję z trawkami zamiast jałowca...no i wlasnie nie wiem czy dobrze,,,
Ogród Magdalenka 23:01, 04 lut 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Madziu szalejesz, juz myślisz o wiosennych wiankach
fajny był ten nasz wypad

Myślę, bo pochowałam ozdoby śwąteczno-zimowe i tak pusto się zrobiło ... fajny wypad , pierwsze koty za płoty ... będą następne

Wieloszka napisał(a)
No i jak zwykle fajnie robiło się z Tobą zakupy - mój Ty antykokoszkowy głosie rozsądku
Moje zakupy stoją na razie w garażu i czekają na wolną chwilę na posadzenie. Wciąż myślę o tej misie z ZC - idealnie by pasowała na fioletowe hiacynty, no muszem ją mieć!!!
Świetny był Twój pomysł z mchem - ze wszystkim dobrze się komponuje! A Twoje hiacynty i storczyka w mchowej skarpetce będę zgapiać Do fioletowej misy (tej mniejszej) wstawiłam cyklamena i teraz zaś będzie mi jednej brakować
Fajnie, ze już myślisz o wiankach wiosennych - mi się wciąż wydaje, że do wiosny taaaak daleeeeko Więc Ty się przygotujesz na wiankowanie, a ja.................. będę kopiować

Mi też brakuje drugiego kwiatka, cyklameny ... żeśmy pożałowały sobie czy co ??? no nie wiem , nie wiem ... nadrobimy następnym razem ... a mech robi robotę , co nie ? będziemy go mieć już zawsze... mamy dobre źródło zaopatrzenia

baraga1904 napisał(a)
...ależ zazdraszczam pozytywnie Waszej grupie wrocławskiej - super zakupy, super pomysły i super ekipa...

Aga Ty też ze Śląska ... ... zapraszamy do Nas

Irenko dziękuję za zdjęcie super pamiątka

gusiarz napisał(a)
Hej Magdziu - widzę, że zakupki udane bardzo. Tak, też mech uwielbiam miłością dozgonną, jak i trawy wszelkie. I tak pomyślałam, że można na podkłady wianków zamiast sianka używwć tych traw, które się wiosną ścina. Muszę wypróbować, bo może te trawki będą zbyt suche i zamiast się ładnie układać pokruszą się i połamią... Niedługo ścinanie, więc można sprawdzić. A jak się uda to na boże narodzenie będzie jak znalazł.
Pozdrawiam kakaowo

Moja rozplenica by się nadała na podkład, bo jest bardzo sztywna ... to jest myśl , musimy spróbować ... i można mchem obłożyć ...tyż pozdrawiam kakaowo

aga_pe napisał(a)
nie trzeba czekać do Bożego Narodzenia. W necie znalazłam coś takiego
http://dompodbrzoza.blogspot.com/2011/05/somiano-stokrotkowy-wianek-na-drzwi.html

taki też mi się podoba
http://deccoria.pl/warto-zobaczyc/artykuly-wianek-z-hiacyntami-,5,123.html

Aga ten z hiacynatami mi się podoba !!! bardzo .... na razie może wisieć bez jajeczek ... biegam po GAPie a tu nasze takie piękne inspiracje ... jak coś znajdziesz jeszcze to wklejaj do mnie plisssss

Tess napisał(a)
Fajne insiracje, Ago_pe

Magdziu, wpadłam podziękować Ci za linka do instruktażu robienia wianków z gałązek (Anity). Jakoś na niego wcześniej nie trafiłam.

Smaka mi narobiłyście tymi wiosennymi zakupami

Tess cieszę się, że link Ci się przyda , dobrze, że Anitka nam pokazała ... a zakupy wiosenne polecam, dzisiaj zatargałam hiacynta do pracy , od razu milej .... ale dawał tak po nosie ... że na koniec pracy, wyniosłam go do większego pomieszczenia

anna_studio napisał(a)
Zaglądam....

Ciesze się bardzo ... umiem już cyctate posty ... widzisz ???

Syla napisał(a)
Madziu ..... link już Marzenka podesłała ..... buziam

Buziam też i ściskam mocno... wiosna już blisko ... czekam , czekam .... na kawkę ...pamiętasz co nie ?
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 21:31, 28 sty 2013

Do góry
Witam Co dziś u mnie się ciekawego działo? Dziennie te pytanie wita mnie na facebooku (w podobnej formie)... a więc dziś byłem w końcu u doktora z tym brzuszkiem i zlecono mi wykonać badania. Dziś miałem USG - fajna sprawa ale nie chciałbym już tego więcej (żeby nie było powodu do tego badania) Jutro natomiast mam pobierania krwi... i zobaczymy co dalej

Strasznie miała odwilż przyjść... tak przyszła ale śnieżyca... śniegu znów nawaliło, że "hoho"

Niedawno u Irenki pisałem o mojej "angielce" i trochę ją okroiłem z gatunków...
Odpadła bergenia, rozplenica, róża a pozostało:

Szałwia omszona 'Caradonna'
Jeżówka purpurowa 'Magnus'
Rozchodnik okazały
Ostnica
Hakonechloa macra
Tawuła japońska 'Goldmound'
Bodziszek
Przywrotnik ostroklapowy
Lawenda wąskolistna
Brzoza szczepiona na pniu
Naparstnica purpurowa
Werbena patagońska
Czyściec wełnisty

i
zastanawiam się nad kocimiętką

Moje inspiracje

Fot. Danuta Młoźniak
Ogród niby nowoczesny ale... 15:29, 28 sty 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Ja tu o jakichś trawiastych dylematach czytam... Mam podobne doświadczenia jak Madżenka, tylko u mnie większa patelnia - hakone zniszczył pierwszy październikowy przymrozek, więc jak dla mnie nie nadają się na eksponowane miejsce ( a posadziłam je przy wejściu do domu), rozplenice są super, tylko baaardzo późno zaczynają wegetację, carexy lubię najbardziej - za ich zimozieloność i wytrzymywanie smażenia latem na patelni . Mimo to, jeśli zależy Ci na efekcie poduch (ale nie w bardzo eksponowanym miejscu) wybrałabym hakone, a przy wejściu carexy (c.Morrovi są wyższe). Była jeszcze mowa o c.the beatles - śliczne są, tworzą taki zielony, poczochrany dywan, ale niziutkie - nie nadają się wg mnie na pośrednie piętro. Mam nadzieję, że troszkę pomogłam, a nie namieszałam

No coś Ty....wcale nie namieszałaś...biąrąc pod uwage fakt, że już byłam prawie przekonana do hakone... hahaha....uduszę Cię!!

A tak poważnie...mieszaj Aga, mieszaj mi tu...carexy mi się podobają....bardzo....hakone też...a rozplenica już troszkę mniej...ale coś za coś niestety

Popatrze sobię dokładnie w takim razie na carexy...a w/g wszelkich znakow na niebie chyba skończy się ta moja rewolucja rozplenicami czyli tym co Magnolia jako pierwsze zaproponowała...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies