Dobre wskazówki na potem.
a na razie u mnie tez ,,,jak wszędzie werbena posiana do doniczki iii czekam.
Trawki już pokazują zielone szczoteczki.
Jak mi już ta werbena wzejdzie, urośnie to zrobię tak jak ty,Nasionka zbiorę i w inne miejsca dam
Wszędzie na tapecie jest werbena bo stipa już prawie u wszystkich powschodziła.
Kurcze, pomyśleć że w sklepie wcisnęli mi tą werbenę bo nie było perowskiej. To było 3 lata temu i mam ją do teraz i ani razu nie wysiewałam w domu. Macierzyste sadzonki odradzają się do tej pory z tego samego kłącza - nie wiem czemu bo nasiona zbieram i rozsypuję w inne miejsca.
Piękna była, uwielbiam ją, ale może się zdarzyć, ze zasłoni ci kulki.
Może wiec sadzonki ID?
Będzie dobrze z tym nasadzeniem. Miskanty i dereń dodadzą dynamiki, podobnie jak po drugiej stronie miskanty i hortensje.
Co do żywopłotu z tyłu, może być i z buka i z graba i z cisa -wybór należy do ciebie. Z buka czy graba szybciej uzyskasz wysokość, z cisa - dłużej. Sama zdecydujesz, jak wysoko prowadzić, by uzyskać zadowalający efekt przysłonięcia i zrobienia parawanu dla kącika drwala. Z cisa może być bardziej wąski, na szerokość jednej sadzonki. Z grabów będzie szerszy. Graby gubią liście wiosną i wypuszczają wtedy młode listki. Na inspirkach też są żywopłoty liściaste.
Zimą każdy ogród jest smutny. Roślinki tracą kolor, śpią, ten czas trzeba przetrwać i czekać wiosny.
Fajny Ani alfabet. Trytomę kupię taką jaką dostanę, a potem zobaczę jak się zachowa po zimie.n Bardzo przydatne info w skrócie. Iwona a jak wygladała twoja stipa po wysadzeniu do gruntu masz jakieś fotki?Widzę, że coś zaczyna się dziać w wysianych pojemnikach
Ale krwisty i piękny potworek
Ewciu, aleś zdolna, pięknie ci stipa wzeszła
Do róży arundo nie pasuje, przytłoczy ją, jest za ciężkie, statyczne, musi być coś lżejszego, juz lepiej trzcinnik pośredni lub mskant Variegatus
Werbena u mnie w gruncie sama się sieje, ja z nią walczę, jak i z firletką
Moja stipa się jeszcze nie dzieli, ale wczoraj zaczęłam pikować bo mnie już wkurza podlewanie jej, kładzie się i gdzie prysnę mniej zaraz usycha. Co będzie, i tak mnie już ganiają z tymi doniczkami
Ja w zeszłym roku próbowałam Zebrinusa wysiewać ale nic mi nie wzeszło . Karolu w jakiej temp. kiełkowała Twoja stipa i jak z oświetleniem z której strony świata miała? Miałam nie siać ale podkusiło mnie i odrobinkę wysiałam ale z tych samych nasion w zeszłym roku słabo mi wschodziła.
ale duża rozplenica i stipa jak gąszcz
u mnie też stipa i werbena już są, a nawet ostnica piórkowata (wieloletnia) pokazała już dwa kiełki a myślałam że będę ją musiała do lodówki włożyć )