Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Mirelli 14:27, 25 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Wszędzie na tapecie jest werbena bo stipa już prawie u wszystkich powschodziła.

Kurcze, pomyśleć że w sklepie wcisnęli mi tą werbenę bo nie było perowskiej. To było 3 lata temu i mam ją do teraz i ani razu nie wysiewałam w domu. Macierzyste sadzonki odradzają się do tej pory z tego samego kłącza - nie wiem czemu bo nasiona zbieram i rozsypuję w inne miejsca.

Dobre wskazówki na potem.
a na razie u mnie tez ,,,jak wszędzie werbena posiana do doniczki iii czekam.
Trawki już pokazują zielone szczoteczki.
Jak mi już ta werbena wzejdzie, urośnie to zrobię tak jak ty,Nasionka zbiorę i w inne miejsca dam
Ogród Mirelli 14:23, 25 lut 2016

Do góry
Wszędzie na tapecie jest werbena bo stipa już prawie u wszystkich powschodziła.

Kurcze, pomyśleć że w sklepie wcisnęli mi tą werbenę bo nie było perowskiej. To było 3 lata temu i mam ją do teraz i ani razu nie wysiewałam w domu. Macierzyste sadzonki odradzają się do tej pory z tego samego kłącza - nie wiem czemu bo nasiona zbieram i rozsypuję w inne miejsca.
Ogród z pergolą 13:48, 25 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

widziałam, zapisałam sobie.

nie wydaje Ci sie że te kulki w stipie to takie geometryczne uporządkowane a miskanty i derenie jakos tak luźniej są?moze tak mi sie tylko wydaje bo ciężko mi to sobie wyobrazić cholerka choć strasznie mi sie podoba
a te kostki z cisa czy grabu to jak wysoko prowadzić?wszystkie na taka samą wysokość ponad studnie? i tam potrzebny jest jeden rządek cisa czy dwa? i jaki gatunek powinnam kupić?

Kulki są uporządkowane, stipa nie

Piękna była, uwielbiam ją, ale może się zdarzyć, ze zasłoni ci kulki.
Może wiec sadzonki ID?
Będzie dobrze z tym nasadzeniem. Miskanty i dereń dodadzą dynamiki, podobnie jak po drugiej stronie miskanty i hortensje.

Co do żywopłotu z tyłu, może być i z buka i z graba i z cisa -wybór należy do ciebie. Z buka czy graba szybciej uzyskasz wysokość, z cisa - dłużej. Sama zdecydujesz, jak wysoko prowadzić, by uzyskać zadowalający efekt przysłonięcia i zrobienia parawanu dla kącika drwala. Z cisa może być bardziej wąski, na szerokość jednej sadzonki. Z grabów będzie szerszy. Graby gubią liście wiosną i wypuszczają wtedy młode listki. Na inspirkach też są żywopłoty liściaste.
Zimą każdy ogród jest smutny. Roślinki tracą kolor, śpią, ten czas trzeba przetrwać i czekać wiosny.
Ogródek Iwony 13:47, 25 lut 2016

Do góry
Fajny Ani alfabet. Trytomę kupię taką jaką dostanę, a potem zobaczę jak się zachowa po zimie.n Bardzo przydatne info w skrócie. Iwona a jak wygladała twoja stipa po wysadzeniu do gruntu masz jakieś fotki?Widzę, że coś zaczyna się dziać w wysianych pojemnikach
Ogrodowy song 12:48, 25 lut 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Ale krwisty i piękny potworek
Ewciu, aleś zdolna, pięknie ci stipa wzeszła
Do róży arundo nie pasuje, przytłoczy ją, jest za ciężkie, statyczne, musi być coś lżejszego, juz lepiej trzcinnik pośredni lub mskant Variegatus
Werbena u mnie w gruncie sama się sieje, ja z nią walczę, jak i z firletką

ok.lecę szukać trzcinnika

Ogrodowy song 12:45, 25 lut 2016

Do góry
Ale krwisty i piękny potworek
Ewciu, aleś zdolna, pięknie ci stipa wzeszła
Do róży arundo nie pasuje, przytłoczy ją, jest za ciężkie, statyczne, musi być coś lżejszego, juz lepiej trzcinnik pośredni lub mskant Variegatus
Werbena u mnie w gruncie sama się sieje, ja z nią walczę, jak i z firletką
Pogubiłam się po drodze... 11:36, 25 lut 2016

Do góry
MUZA napisał(a)
Moja stipa na wysokość bardzo podobna do Twojej i właśnię sie zastanawiałam kiedy ją pikować odpowiedz znalazłam u Ciebie i już wiem
no widzisz jeszcze trzeba poczekać
Pogubiłam się po drodze... 10:39, 25 lut 2016

Do góry
Moja stipa się jeszcze nie dzieli, ale wczoraj zaczęłam pikować bo mnie już wkurza podlewanie jej, kładzie się i gdzie prysnę mniej zaraz usycha. Co będzie, i tak mnie już ganiają z tymi doniczkami
Pogubiłam się po drodze... 10:35, 25 lut 2016

Do góry
Moja stipa na wysokość bardzo podobna do Twojej i właśnię sie zastanawiałam kiedy ją pikować odpowiedz znalazłam u Ciebie i już wiem
Anna i Ogród 07:53, 25 lut 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Hej Aniu...co słychać....zadoniczkowałaś już coś czy nie planujesz?

Stipa mi ruszyła ale zanim będę pikować to jeszcze trochę muszę poczekać. Posiałam też jeżówkę dla sprawdzenia czy się uda

Teraz czekam na kłącza, nic więcej siać nie będę.
Pogubiłam się po drodze... 22:49, 24 lut 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Moja stipa chyba podobna
Ja siałam 2,5 tygodnia temu,tylko pierwszy tydzień w kotłowni stała,dopiero jak ja przeniosłam na cieplutki parapet to się ruszyła
Sprzeczność w ogrodzie 21:56, 24 lut 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
noo pomalutku, u mnie stipa wzeszła szybciutko a werbena dalej pojedyncze okazy ale pamiętam, że i w tamtym roku tak samo było ... werbenie się nie spieszy
gdybym wiedziała to werbenę już dawno bym wysiała
Ogród tworzony z pasją 20:11, 24 lut 2016

Do góry
katel napisał(a)
Ja w zeszłym roku próbowałam Zebrinusa wysiewać ale nic mi nie wzeszło . Karolu w jakiej temp. kiełkowała Twoja stipa i jak z oświetleniem z której strony świata miała? Miałam nie siać ale podkusiło mnie i odrobinkę wysiałam ale z tych samych nasion w zeszłym roku słabo mi wschodziła.

Czytałem kiedyś, że miskanty nie zawiazuja nasion zdolnych do wykiełkowania, dlatego głównie rozmnażanie jest wegetatywnie.

Stipa kielkowala w temperaturze ok.22°, na parapecie południowym. Codziennie ją zraszalem.
Ogrodowy song 20:08, 24 lut 2016

Do góry
frezja napisał(a)
I w domku...na parapecie

STIPA

WERBENA

i ON

Cudny ten amarylis A nasionka widzę wschodzą Większość już sieje idzie wiosna
Ogród tworzony z pasją 19:55, 24 lut 2016

Do góry
Ja w zeszłym roku próbowałam Zebrinusa wysiewać ale nic mi nie wzeszło . Karolu w jakiej temp. kiełkowała Twoja stipa i jak z oświetleniem z której strony świata miała? Miałam nie siać ale podkusiło mnie i odrobinkę wysiałam ale z tych samych nasion w zeszłym roku słabo mi wschodziła.
Ogród tworzony z pasją 19:07, 24 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Powinny, trzymam kciuki.

A stipa tak:

Myślicie że moglbym w weekend zacząć pikowac?

idealna do pikowania ja swoją chyba nawet mniejszą wsadzałam
Ogrodowy song 18:14, 24 lut 2016

Do góry
Pięknie Ci wykiełkowała stipa i werbena. Na ogródku robi się wiosennie, trzymam kciuki za projekt, bardzo mi się podoba.
Ogród tworzony z pasją 18:13, 24 lut 2016

Do góry
Edyta10 napisał(a)
ale duża rozplenica i stipa jak gąszcz
u mnie też stipa i werbena już są, a nawet ostnica piórkowata (wieloletnia) pokazała już dwa kiełki a myślałam że będę ją musiała do lodówki włożyć )

Parapety się całe zazielenily, aż miło.

Słyszałem o ostnicy piórkowatej, ponoć bardzo ciężko ją wysiac, także podwójnie gratuluję.
Moja bajka 18:04, 24 lut 2016

Do góry

póki co pokazały się tylko 4 malusie werbeny . Reszta kaprysi .
Za to stipa nie kaprysi nic, a nic

Ogród tworzony z pasją 17:47, 24 lut 2016

Do góry
ale duża rozplenica i stipa jak gąszcz
u mnie też stipa i werbena już są, a nawet ostnica piórkowata (wieloletnia) pokazała już dwa kiełki a myślałam że będę ją musiała do lodówki włożyć )
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies