Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kubusiowo II 10:48, 09 lip 2014

Do góry
Do czego sluzy dziecka rower? A do tego
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:46, 09 lip 2014

Do góry
Tak z trzmieliny ma być równy dywanik wywaliłam kłosówkę miękka bo bałaganiła zaraz wkleję co było
Ogród na glinie 10:39, 09 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
ehhh trochę zazdraszczam Wam tych upałów.

Macham parasolem z krainy deszczowców

Tak źle i tak niedobrze. Upał jest dobry jak człowiek leżakuje nad wodą. Ja się ukrywam przed słońcem. A jak deszczowo to też ponuro i niefajnie. Ale i u was w końcu zaświeci. U nas teraz nocki były chodne jak w sierpniu. No i komarzyska straszne. Jak tylko słońce znika atakują.

U mnie ciągle tylko zielono. Ale kiedyś się zakolorowi. Z tyłu cisy czekają na posadzenie i ożywiające towarzystwo.

Rabatka pod lawendę przekopana z piaskiem i ziemią z worka. Przymiarka czy wystarczy ekobordów. 1 jest w zapasie, trzeba tylko podocinać. Tylko nie ma roślin. Róży narazie nie kupię, bo mam 1 na działce chorą. oczywiście znów ze szkółki coś chorego przytargałam. Jak uda mi się ją wyleczyć, to pomyślę o następnych.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:33, 09 lip 2014

Do góry
A to z podziękowaniem za przesyłkę

I piłki nożnej tez nie lubię Nawet nie mam pojęcia co sie dzieje, chyba jakieś mistrzostwa są teraz..

A twoja jeżówka to chyba Pink Double Delight

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:33, 09 lip 2014

Do góry
Ta gadzina już tak chyba zostanie Dojdą tulipany i kora i więcej jej nie poświęcę czasu
Ogród w skali mikro cz.II 10:29, 09 lip 2014

Do góry
Hm... no coś czerwono-pomarańczowego na pniu by tam ładnie faktycznie wyglądało... ale nie wiem czy tak centralnie na środku działki, czy nie przemieściłabym np. w prawo gdzieś w okolice/zamiast hortensji (tylko tam chyba masz obok jeszcze innych drzewiastych lokatorów?)

p.s. zdradź mi co czytałaś odnośnie porad dla Pani Domu, bo o ile w ogrodzie mogę kopać i przekopywać godzinami to prac domowych po prostu nie znoszę - zło konieczne.

Trochę może być zafałszowane ale tak mniej więcej:
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:29, 09 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Olu już przepadłem dwie przywędrowały ze mną.
Oto jedna z nich

kcem taką śliczna ...
Problemy z tujami 10:26, 09 lip 2014

Do góry
Witam serdecznie

Mam problem ze swoimi tujami. Były sadzone 13 maja, ziemia gliniasta, użyty został torf przy wsadzaniu.
Ostatnio był ogrodnik, który obok wsadzonych tujek użył jakiegoś preparatu na chwasty żeby nie rosły.
Tuje były kupione w jucie, nie w doniczkach.
Ostatnio coraz bardziej stają się mniej zielone i są oklapłe. Czego to może być przyczyna? Czy były za dużo podlewane? jakieś 3x w tygodniu dosyć obficie.
Pomoc dla ogrodu 10:17, 09 lip 2014

Do góry
Szkic wygląda bardzo obiecująco

To ja od razu z uwagami:

- jeśli po prawej nie planujesz placyku lub czego innego to staraj się unikać takich ,,dziubków", czyli raczej zaokrąglać obszar trawnika, bo dziubki niewygodnie się kosi i utrzymuje w ładnym stanie. No chyba, że kompozycja wymaga, zeby tam był, to wtedy trzeba się poświęcić

- pilnuj szerokości trawnika za wysepką z cisem, żeby ten przesmyk był na tyle szeroki by się dało bezproblemowo przejechać tam kosiarką.

- zrobiłabym też mini kółko pod tym drzewkiem na środku by łatwiej kosić, można tam posadzić np. hosty. No chyba, że się pokusisz i można by od niego przeciągnąć niezbyt szeroką rabatę w prawą stronę, powstanie takie zakole. (Zamieszczam tę propozycję poniżej w różnych wersjach, ale zachęcam żebyś się nie sugerowała bardzo i zrobiła coś co Tobie odpowiada najbardziej )

- rozmieść sobie ten układ palikami/prętami i sznurkiem, lub przy pomocy węża ogrodowego i zobacz czy odpowiada Ci wielkość rabat i trawnika. Zbyt szerokie rabaty (pow.5m) niewygodnie się pielęgnuje, a na zbyt wąskich z kolei nie posadzisz dużych ładnych krzewów np. hortensji. Jeśli wielkość trawnika i rabat Ci odpowiada to nic tylko robić Oczywiście przez szeroką rabatę też można puścić ścieżkę np. z kamieni i wtedy odpada problem z niewygodną pielęgnacją, że gdzieś trudno dosięgnąć.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:14, 09 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Dzisiaj dla odmiany kilka fotek nie z mojego ogrodu
Odwiedziłem dzisiaj moją ulubioną szkółke i zachorowałem jednak na jeżówki, zdjęcia zrobiłem w ogrodzie na terenie szkółki

Jeżówkowy las dopiero zbierał się do kwitnienia.

Hot Papaya dla Kindzi

Witaj, czy jeżówki się Tobie tak ladnie rozsiewają czy sam robisz sadzonki? no i liliowce piękne
Początki w Kruklandii 10:12, 09 lip 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

No jacha!
A tu po lewej

No i wow!

Juzia, przesadzałaś, przenosiłaś, kombinowałaś, śmiechu czasem było przemiłego kupę, a teraz brak słów, super wyszło! Perfekcyjne wykonanie .
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:11, 09 lip 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

a teraz idę do ogrodu zobaczyć co się rozwinęło, u mnie nadal upał, żeby nie przyjemny wietrzyk nie szło by wytrzymać miłego dnia wszystkim odwiedzającym
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:09, 09 lip 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Jak Ty to wszystko mieścisz Aniu, takie cudowności i taka ilość!!!

Teraz mnie naszło...pamiętam, że masz masę namiarów na porządne sklepy internetowe z różami...szukam bezskutecznie Williama Morissa Austina...wiesz może gdzie go można kupić Aniu?

Kindziu u nas nie spotkałam, kup u samego Austina ale to taka sama róża jak Princess Margaretta i James Galwey tzn. taka niska pnąca, piękna róża o silnym zapachu
Ogród w skali mikro cz.II 10:06, 09 lip 2014

Do góry
Noo więc nadejszła chwila prawdy .. Fotki dla Agnieszki

Rabata , która jest burzliwym tematem .. Na burdelnik proszem nie patrzeć

A teraz lecimy od prawej...

Środek ,,posuwany się w stronę lewą...

Najbardziej na lewo wysunięty cześć ogrodu ..zrobiona w innym położeniu aparatu... Cały trawnik leci w literę L ..

Pomysł na ogród 10:05, 09 lip 2014

Do góry
Skula napisał(a)
jadę po rośliny wodne i karasie

teraz woda opada i prawie jej już nie ma

Skula - masz oczko wodne za darmola??? No nieźle Cię podlało... Masakra teraz ta pogoda.
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:02, 09 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Z ogromną przyjemnością podziwiam takie ilości kwiecia w szczególności lile.

Miło mi, że możesz nacieszyć oczy
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 09:59, 09 lip 2014

Do góry
anna_g napisał(a)

zaglądam do Ciebie i przyznam że mi się podoba ta kompozycja u mnie pelargonie też w gruncie wylądowały
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:59, 09 lip 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Aniu ...w ubiegłym roku kupiłam ślaz różowy - niestety był marniutki i się nie uchował.Ten biały to tegoroczny nabytek,kwitnie ładnie i sadzonka jest zdrowa.Wydawało mi się ,że mam dwie różne werbeny i mnie w tym utwierdziłaś...oglądałam u Vivy...ładna.

Będziemy czekały na kwiaty Twojej werbeny z szerokimi listkamia u Vivy biała jest ładniutka
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:57, 09 lip 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)
Aniu, już u Basi pytałam, ale jeszcze do Ciebie się zwrócę w kwestii dzwonków: czy im się wycina kwiatostany po kwitnieniu, czy zostawia na nasiona do samorzutnego wysiewu, czy może samemu się wysiewa?

Jeżeli chodzi o estetykę to tak a jak chcesz żeby się wysiały to zostaw lub zbierz nasionka i sama wysiej gdzie chcesz żeby rosły , zanikają na zimę, ale kępki się rozrastają
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:57, 09 lip 2014

Do góry
Mocno falbanisty żółtek Gaudy Gaudy

Bracia siewki

Siewka

Siewka

I na koniec widok frontu... a kwitną tylką 4 lilie, jakieś 20 czeka
Uwielbiam ten okres w ogrodzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies