Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

kosolka 21:47, 16 sie 2014

Witam się Agatko i pozdrawiam wieczornie
agatanowa 10:00, 17 sie 2014

wiunia napisał(a)
Agatko mam chęć coś zgapić od Ciebie ta kocimiętka (chyba) między hortensjami bardzo efektownie wygląda? Jakby co to mogę?

Wiunia, zgapiaj, ile chcesz. Kocimiętka z hortensjami wygląda wspaniale, trzeba tylko koniecznie dobrą odmianę kocimietki dobrać, tj. taką, co kwitnie cały sezon i po drugie: zostawić jej sporo miejsca, bo rozrasta się w krzaki wysokości ok. 40 cm, a średnicy 60 cm. Osobiscie też bardzo mi się podoba połączenie horetk i koci. A to połączenie to nie ja wymyśliłam, oczywiście, tylko chyba widziałam na zdjęciach Danusi Tu takie małe zdjęcie:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/174-hortensje-najpiekniejsze-gatunki-odmiany-i-kompozycje

Tak na szybko trudno mi inne realizacje znaleźć, ale to połączenie się pojawia. Kocimietka najsliczniej wygląda w masie, sadzona po kilka.

Pozdrawiam serdecznie
agatanowa 10:13, 17 sie 2014

katiaxx napisał(a)
Agatka, a dlaczego moja kocimiętka jakby ją kotki obsikały - żółta od środka i jakieś 6 rachitycznych kwiatków ?

Też tak miałam z 2, 4 szt. na poczatku sezonu. Kocimiętka nie lubi nawożenia, ale ja akurat podsypałam odrobinę azofoski i obornika w granulce, no i poprawiło im się. Pewnie jednak potrzebowały tego, albo zbieg okoliczności. Kocimiątka nie jest wymagająca i ponoc moze rosnąc na różnych stanowiskach, więc może i Twoja ma ziemię kiepską. A może ma za mokro?

Przeczytaj artykuł: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/356-kocimietka-warta-polecenia

Nie potrafię lepiej doradzić, bo mam nikłe doświadczenia, Mała Mi ma dużo kocimietki - może pomoże

agatanowa 10:14, 17 sie 2014

kosolka napisał(a)
Witam się Agatko i pozdrawiam wieczornie

a ja mówię: Dzień dobry i miłej niedzieli, Olu
agatanowa 10:15, 17 sie 2014

inag napisał(a)

Agatka, Przepraszam, na śmierć zapomniałam ją zmierzyć Obiecuję, jutro na pewno się poprawię... BARDZO PRZEPRASZAM jeszcze raz

Nie ma sprawy, Ilona. Jak będziesz miec czas Nie spieszy się, bo ja na razie "trawię" temat
agatanowa 11:15, 17 sie 2014

Kasiek napisał(a)
Podoba mi sie Diamond...mysle o niej od dluzszego czasu Masz moze wiecej jej fotek?

Kasiek, dawno temu obiecane:

Diamond Rouge podobała mi się bardzo w szkółce (choc kwiaty były już mocno przekwitłe, zaniku, bo to był październik, ale za to olbrzymie). U mnie nie zachwyca: kwiaty drobne, liscie w plamach, rachityczna. Podejrzewam: za mało wody, za dużo słońca (złe stanowisko). Wygląda na to, że jest bardziej wymagająca niż Vanilka czy Limka oraz Anabelka, które rosną w takich samych warunkach.
agatanowa 11:25, 17 sie 2014

Teraz znów różyczki:

Louise Odier:

Krzak Eden Rose, znów obsypany:

Mc Kenzie (wybujał bardzo, już ma 1,5 m w pierwszym roku...):

Alexandra - Princesse de Luxembourg (też wybujała, ma więcej kwiatów niż przy pierwszym kwitnieniu):

Mon Petit Chou (znów kwitnie obficie duzymi kapustami):

Pomponella, ładnie rośnie, dużo paków, deszcze na zmianę ze słońcem trochę ją wymeczyły:

Comte de Chambord - kwitnie niesmiało, rośnie powoli:

Urocza Heidetraum:

Violet Perfume:

katiaxx 11:28, 17 sie 2014

czym Ty robisz kobieto te zdjecia ? piękne kolory, piękne zdjęcia, nie planowałam róż ale coraz bardziej się do nich przekonuję .
agatanowa 11:35, 17 sie 2014

Inne:

Robinia "się wysiliła...", w czerwcu w ogóle nie kwitła:

Sadziec dęty Baby Joe na tle bylicy:

Mikołajek i słoneczniczek (?) - b. udany mariage:

agatanowa 11:38, 17 sie 2014

i jeszcze takie tam malowanie plamami

mcKenzie

Lovely Fairy

Sadziec z trzmielem