Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

A miało być tak pięknie.... 10:53, 24 cze 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:52, 24 cze 2014

Do góry
Danusiu, wszystkiego najlepszego
Ogród na glinie 10:50, 24 cze 2014

Do góry
Ciąg dalszy ekobordów.
Podsypałam ziemię i zrosiłam wodą, by trochę osiadła.
Będę tam wysiewać trawę.
Narazie nie dosypuję kamieni do końca, bo obawiam się o zabrudzenie od ziemi. Jak już trawa się zakorzeni wtedy dosypiemy.
Mam tylko wątpliwości czy rzeczywiście ten szary granit jest dobry, bo jest ostrzejszy niż słupki, czy nie lepszy byłby z dodatkiem beżowych kamyczków.
Na zdjęciu jest mokry i ciemniejszy niż w rzeczywistości.

Ławeczki zaimpregnowane, zaolejowane i podfilcowane wróciły na taras.
Ogród Ewy :) 10:50, 24 cze 2014

Do góry
Witaj Wiuniu

Tnij tnij oliwnika, ja mojego tnę od wiosny do jesieni a on i tak rozrasta się jak szalony

Mój w założeniu jest drzewem, i wygląda jak drzewo po cięciu, niestety po 3 tygodniach znowu jest rozczochrany

Nie wiem, czy kulka Ci wyjdzie, ale trzymam kciuki !

Mojego dzisiaj będę drastycznie ciąć

Ogród cichy i przytulny 10:46, 24 cze 2014

Do góry
asiach napisał(a)

Zapraszam. A zieleń czasami można zapożyczyć
Choć na tym zdjęciu wszystko jest moje

Asiu piękne widoki ,wiesz ze ja lubię przestrzeń i takie fotki w takim ogrodzie to i zwierzątkom dobrze co widać na załączonych obrazkach miłego dnia
A miało być tak pięknie.... 10:39, 24 cze 2014

Do góry
Zatem kilka migawek z różami
Nostalgia

Ogród - początek 10:36, 24 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na tej rabacie którą wydzieliłaś od podjazdu możesz posadzić stożek z cisa lub bukszpanu. Cis jest lepszy, będzie większy i mniej choruje jednak (teraz to widzę).

Możesz też dać miłorząb parasol - odmiana "Pendula" na wysokim kiju, a pod nim kule różne i drobne dywany z wrzośców.

Możesz też usypać leciutkie wzniesienie, żeby rabata wydawała się mniej płaska, a bardziej trójwymiarowa i posadzić bonsai z iglaka lub formę pienną, grupę kilku żółtych cyprysików groszkowych "Filifera Aurea" i kuliste tujki "Danica" lub swierki np. "Echiniformis" i zrobić paletę wrzosową

Coś jak tu (to dużo używane zdjęcie, ale jest dobrym przykładem). Tylko brakuje czegoś wyższego.

Jezusinku!jakie piękne!!!!
Pierwszy dzień lata u Małej Mi - czerwiec 2014 10:35, 24 cze 2014

Do góry
Padłą bateryjka w aparacie Danusi, nadszedł zmierzch i było po obchodzie ... skończyłyśmy następnego dnia.. ale fotek nie mam.

Z wielkim żalem pokroiłam ciasto od Zbyszka i Krysi z pięknym napisem..

Napis przemyciłam i zostawiłam dla siebie.. jest w lodówce

A pies chodził w tłumie i każdego prosił o kawałek.. malutki kawałeczek..

Pies tak sie zmęczył pilnowaniem tak wielkiego stada, że potem 2 dni spał, bo nie miał siły na nic..
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 10:35, 24 cze 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)
Chciałabym pokazać, że można "wykulkować" jodłę, która rosła tradycyjnie w stożek. To moja kulka. Stożek mi po prostu nie pasował, a roślina dziwnie się wyginała:

a kiedy ją cięłaś?
o jakiej porze roku?
Pierwszy dzień lata u Małej Mi - czerwiec 2014 10:32, 24 cze 2014

Do góry
Obchodu ciąg dalszy..

Tu tłumaczyłam, że są piękne rośliny ale sie zagłuszyły.... rosną nieksiążkowo... trudno przewidzieć jakie będą..

Ale co ja biedna poradzę, że ani moje dziecko, ani moje kwatki nie chą być pod moja opieką tak jak podaje literatura...
Pierwszy dzień lata u Małej Mi - czerwiec 2014 10:29, 24 cze 2014

Do góry
Sorki, że nie każdemu odpowiadam, ale wróciłam już w realny śwat.... i tygodniowe wolne od obowiązków skończyło się nawarstwieniem zaległosci..

Pomieszało mi się co wstawiałam a co nie.... i po takiej porcji pięknych fotek, aż mi wstyd wrzucać swoje
Obchód po ogrodzie z sama Szefową Tremę miałam ogromną .. ale gromów z nieba nie było.... Danusia zawału nie dostała

Na fotach widać, że byłam spanikowana co Danusia powie na moje nasadzenia.... ad hoc

Danusia to pierwsza osoba której pozwoliłam wejść w rabatę Pies wchodzi bez pozwolenia

Tu trwa wyciąganie psa z rabaty, aby zniszczeń było jak najmniej..

Ogród w otulinie Biebrzy 10:29, 24 cze 2014

Do góry
hanawier napisał(a)
Fotki z okolicy

Alez masz cudna okolicę......tyle razy wybirałąm sie obejrzec Doline Biebrzy ale nigdy tam nie dotarłam........
Miło mi że do mnie zaglądałas juz wczesniej.
Pozdrawiam !
Wilcza Góra 10:26, 24 cze 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Nadrabiam po przerwie. Przeczytałam wszystko, a na koniec pąki liliowców mnie zaskoczyły... Będę śledziła ich żywotność, bo do tej pory nie miałam o nich dobrego zdania... Ale może uległam stereotypowemu "krótko kwitną, śmiecą i mają nieporządne liście". Gdybyś była tak miła... liliowcowe 5 minut relacjonuj nam dokładnie
PS Róże... też ich mieć nie miałam... Dopóki nie poznałam Robaczka Ostatnio wpadła na kawkę i... mam na tarasie kolejną różę... Ot... taka ze mnie konsekwentna ogrodniczka... Ale wiesz co, Ewo...? Często myślę o tym, co mi piszesz "między wierszami" i... coraz mniej we mnie ochoty na powtarzanie tego, co zachwyciło u innych... Ostatnio spaceruję po ogrodzie i miewam olśnienia w stylu "o! tutaj by pasowały bodziszki!"
Jak pozdrowić Wilczą po przerwie? Może... po prostu pomacham

ta rabata jest w naszym ogrodzie wyjątkowa - tylko tu mam wszystkie kolory świata, ale połączone jednym mianownikiem, jednym gatunkiem - właśnie liliowca
inne rabaty układam wyłącznie kolorystycznie i tam łącze gatunki w tych samych tonacjach

a teraz się "uzewnętrznię" na temat liliowców

"krótko kwitną, śmiecą i mają nieporządne liście" - ale ktoś Cię wprowadził w błąd...
ja z miłości do nich, zorganizowałam im osobną, dużą rabatę
mam tam wszystkie kolory świata i masę gatunków, które pięknie się tam rozrastają w solidne kępy
solidna kępa = kilkanaście łodyg kwiatowych po kilkanaście pąków
jak to sobie przemnożysz i wiesz, że każdy pąk rozwija się w innym czasie, co kilka dni nowy... ta rabata jest cudna całe lato.
jak dasz liliowcom dobrze "jeść" na wiosnę i zadbasz o wilgotność, żadne nieporządne liście się nie pojawią - Wilcze słowo !
nie wiem nic o żadnych liliowcowych "śmieciach" - to jakieś pomówienia

od wczesnej wiosny zdobią pięknie ogród swoimi kępami przypominającymi "czochrate jeżyki"; mają taką cudną soczystą zieleń - bardzo je lubię

a latem - wg mnie zapiera dech...

wstawiam zdjęcie tej rabaty z magazynu "Magnolia"
była opublikowana w bieżącym, czerwcowym numerze - chyba im się też podobała

przekonana ?

ciesze się, żę "moje między słowami" działa - a bodziszki uwielbiam
Geranium Magnificum = moje ukochane

łapa macha z całych sił
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 10:23, 24 cze 2014

Do góry
Chciałabym pokazać, że można "wykulkować" jodłę, która rosła tradycyjnie w stożek. To moja kulka. Stożek mi po prostu nie pasował, a roślina dziwnie się wyginała:

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:22, 24 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Która firletka. Kwiecista czy chalcedońska?

No zastrzeliłas mnie Posłużę się fotka Zbysia
O ta

Borówcowy raj 10:22, 24 cze 2014

Do góry
Pozdrawiam wszystkich zaglądających:

Borówcowy raj 10:21, 24 cze 2014

Do góry
Czosnki powoli przekwitają:

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 10:18, 24 cze 2014

Do góry
Przed ogrodzeniem mój M. wyrównał ziemię i pierwotnie miałąm robić jakąś podmurówkę pod ogrodzeniem, ale...
zdecydowaliśmy się posadzić jakieś rośliny przed samym ogrodzeniem, aby zagęścić spód i trochę urozmaicić...

wierzby na pniu pozostaną pos nimi systematycznie planuję posadzić floksy szydlaste, które bardzo mocno mi się rozrastają we wrzosowisku i muyszę je przesadzić
będą takie kolorowe dywaniki pod wierzbami na pniu

tak to obecnie wygląda - piasek będzie zabrany na piaskownicę dla dzieciaków, więc będzie czyściej

myślałam aby przed ogrodzeniem posadzić berberysy bordowe np. orange rocket i przepleść je berberysami żółtymi np. maria - powstałby taki fajny żywopłot,

albo posadzić kopię żywopłotu z ogrodu - pęcherznice:

jak myślicie? macie jakieś pomysły

Borówcowy raj 10:17, 24 cze 2014

Do góry
Przy domu posadziłam żywopłocik, kostka opaskowa przy domu wędruje w górę i w dół latem i zimą. Pojawił się brzydki biały pasek, musiałam zasłonić go zielenią. Nie mogę się doczekać aż kule tujkowe podrosną, choć "idą" jak szalone:

Pokazuję moją różankę, która pozostawia wiele do życzenia. Jedna róża ma plamistość, druga mączniaka, a trzecią coś żre. Nie wiem, czy dam radę z Królową kwiatów, to moje drugie podejście. Posadziłam też pomidorki i zioła w wiklinowych skrzynkach oraz szałwię, z której w jeden dzień ślimaki zeżarły mi 3 sztuki w całości:

Już wkrótce, mam nadzieję, zabiorę się za planowaną kaskadę. Będzie w tym miejscu, żeby zasłonić studnię i pompę:

W sadzie zrobiłam małą zmianę. Posadziłam lawendę w kamieniu pomiędzy kulami. Oby się wyłoniła, bo ledwo ją widzę teraz:

Moja bajka 10:10, 24 cze 2014

Do góry
Kasia czy te roślinki nie wyglądają znajomo?

miniaturowe hosty od Kasiulki

a to firletka, jeśli dobrze zapamiętałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies