To może być zielistka, zwykła zielistka gatunek Chlorophytum comosum, nie odmiana. Odmiana ma zielono-białe, paskowane listki, a ta jest zwykła, zielona. Ma za mało światła, jest wybiegnięta, albo ma za mokro.
Witam wszystkich. Postanowiłam i ja pokazać swój kawałek świata, który jest ciągle w budowie. Na razie po kawałeczku zagospodarowuje okolice domu. Z czasem zajmę się pewnie obszarami pod płotem, na razie jednak finansów brak. Prosze o sugestje i podpowiedzi. Więc zaczynam fotorelację.
Najpierw skarpa przy wejściu:
na środku jest świerk srebrzysty na nóżce, wokół żórawki, kilka trawek i 3 fioletowe marcinki. ,
Witaj po urlopie. Piekne zdjęcie z Chorwacji. Szkoda, że u nas ta roślinki nie rosną.
Mam pytanie, co to za róża na drugim zdjęciu? Mogłabyś się dowiedzieć? Ma bardzo ładny kolor
Kasiu, wracam do nawłoci. Niekoniecznie trzeba ją traktować jako zielsko. Mam ją w ogrodzie, posadziłam blisko płotu jako tło, bo faktycznie robi się łysa na dole, jak ma sucho. Jesienią pięknie kwitnie i długo trzyma się w wazonie. Pięknie wygląda na rabatce jesiennej z rudbekią. Ja jeszcze mam na tej rabacie jarzębinę. Uwielbiam tę rabatkę. Jak chcesz, jutro zrobię zdjęcie.
W działkowcu sierpniowym też ją proponują komponować na rabatach bylinowych.
Wprawdzie Danusia lansuje, aby ogród utrzymać w 3 barwach, ale ja mając już trochę kwiatów, nie chciałam się jej pozbywać. Podzieliłam więc rabaty kolorami
Mam i ja i to z nasionek od Danusi ( jeszcze raz dziękuję). Wyrosło mi 7 roślinek i powoli, nieśmiało zakwitają. Uwielbiam takie malusieńkie kwiatuszki. Z dedykacją dla Danusi i odwiedzających. Dziękuję