Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Milka 19:19, 15 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)
Irenka - hasło z bunkrami dobre... ale prawda taka, że trzeba budować solidnie.... a teraz idziemy w cenę a nie jakość.. i jest coś za coś...
Katalpy nigdy nie cięłam, w tym roku myśleliśmy aby to zrobić i z braku koncepcji...daliśmy jeszcze jej ten rok by rosła swobodnie. Wymagała juz ciecia.... ale nie tak radykalnego, że 2/3 drzewa ubyło... i raczej myśleliśmy o skróceniu końcówek... Los podjął za nas decyzję.... tak ma być....
Kucharką nigdy nie będę.... bo dbam o zmysły smakowe gości
Świadomie wycięłam akację... już w zeszłym roku chciałam... pasował mi tam klon shirasawanum Aureum. Teraz posadziłam to co zbywa..czyli ketmię z pomiędzy cycków wydarłam (cycki jak mówi mąż nadają sie tylko na operację plastyczną) i hortensję Hayes Starburst.. to jej już druga przeprowadzka w tym roku. Jakoś nie mogę trafić z miejscem by wyglądała, albo ten typ tak ma. Jak za rok się nie poprawi to wyrzucam.. na razie jest beznadziejna..
Tak było

Tak jest.. foto już w deszczu

Dla przeciwników zmiany uzasadnienie:
- co roku ją tnę prawie na łyso, bo inaczej byłaby do nieba, po ścięciu straszy, a nie zdobi, i coraz mniej sił na szarpanie się w ogrodzie z cieciem... a tu trzeba ją zawsze piła jechać. .
- zasłania mi perukowca który już zdziczał bez dostępu światła... wyciełąm najdłuższe byle jakie gałęzie... o wysokosci chyba 4-5 metrów do poziomu 2,5m, wiosną cięcie radykalne by się zagęścił
- jesienią sypie takie ilosci liści, drobnych i trudnych do posprzątania.. w dodatku z kolcami.. gałęzie też kolczaste..grrr.. do ciurkadełka też sypie i kamienie paskudne..
- cieniuje berberysy admiration.. i zamiast czerwone są zielone

Więcej powodów jest praktycznych... ale są i to dużo.. ketmia jest szczepiona na pniu, będę z niej robić kulkę, a hortensja jest niska, to niech siedzi przy ziemi..

Z rozpędu wykopałam trawę Karl Foerster.. nie konweniowała mi ... to jej drugie miejsce.. i dalej nie pasuje. Miałam wsadzić pomiędzy cycki.. oczywiście nie moje Jednak jak potem ja wykopać by odmłodzić, i mi zarośnie tuje i będą potem łyse... i ciąć nie ma jak... względy praktyczne powiedziały mi nie... rozsuwać cyców mi się już nie chce... Trawa poszła na tymczasówkę za RH ALfred... jak znajdę jej lokum to przekopię.. a może te cyce przesunąć???? Czekam na dobre rady...

Słusznie zrobiłaś, poieram; ja też już out robie, co nie pasi lub wnerwia, albo roboty duzo...no ale trawa z cycami nijak pasuje, dobrze, że zabrałaśa tak nawiasem, u mnie ta trawa mnie wnerwia, chyba za p lot wywalę, są inne fajniesze, może to podpowiedź dla ciebie
piejna operacja, myslę, że katalpa da radę, one nie do zniszczenia są jak paulownie
Milka 19:20, 15 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)
Bea - depilacja odpada... głos na cycki tak jak są W dekolt dostaną jeżówki A po bokach.. ale myślę czy tawuły przesunąć, czy róże przed tawuły (zdejmę darń).. oczywiście pomarańczowe i niskie.. tylko 2 sztuki, po prawej i lewej..

Foto pożyczyłam ze strony http://www.asiagaw.pl/asortyment/nowości-2014/04---echinacea---jeżówka-supreme-cantaloupe/42-1415

ale cudne!!
Milka 19:21, 15 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)

Pamiętam jak ja po drzewach łaziłam

A te maciupkie coś.. to siewki naparstnicy.... szukajcie pod swoimi i w pobliżu... by nie wypielić.. bo potem płaczecie, że siewek u Was nie ma... u mnie są wszędzie !!!

u nie też, ale to już inwazja
lojalna_ 20:02, 15 sie 2014

Polowanie na jaszczurki zawsze to goscie straszyc fleszem nie wypada
wiunia 20:59, 15 sie 2014

Aniu masz pewnie u siebie stipę Pony Tails, tak wnioskuję po fotkach tyle pięknych traw, a jeśli masz to czy zimowała u Ciebie? Pytam, bo posadziłam zapewniona przez sprzedawcę, że przetrwa zimę bez problemu ale czytam różne opinie w necie, a mimo to nie ma to jak sprawdzić u wiarygodnej osóbki.
Pozdrawiam!
Jag_58 21:04, 15 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)
U mnie baba, a u Jagodu chłop..... tak sobiee skojarzyłam.... i musiałam to napisać

malgorzata_s... 21:14, 15 sie 2014

Nadrobiłam Poryczałam się z nasadzeń erotycznych Twoje cycki z trawką z czołgiem albo armatą mi się skojarzyły
Mala_Mi 21:33, 15 sie 2014

wiunia napisał(a)
Aniu masz pewnie u siebie stipę Pony Tails, tak wnioskuję po fotkach tyle pięknych traw, a jeśli masz to czy zimowała u Ciebie? Pytam, bo posadziłam zapewniona przez sprzedawcę, że przetrwa zimę bez problemu ale czytam różne opinie w necie, a mimo to nie ma to jak sprawdzić u wiarygodnej osóbki.
Pozdrawiam!

Niestety mrożnej zmiy nie przeżyje....
Ale lubi się wysiewć.. bardzo mocno sie wysiewa.... więc gotowe sadzonki same rosną.
Ja mam stipę przez 2 zimy... trochę mało na wnioski.
2 zimy przeżyła, ale zeszła zimę przetrwała w stanie szczątkowym.. bo załatwił ją śnieg w marcu. Ale się wysiała..wszędzie Mam jej z tego siewu do oporu
Mala_Mi 21:34, 15 sie 2014

lojalna_ napisał(a)
Polowanie na jaszczurki zawsze to goscie straszyc fleszem nie wypada

Było bez fleszu
Mala_Mi 21:37, 15 sie 2014

Jag_58 napisał(a)

Dwie teściowe jesteśmy....