Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bawarka 23:05, 29 wrz 2022

Do góry
A tak, zaczynal ten zimujacy w ogrodzie. W penym momencie zauwazylam, ze bardzo pokochaly go mszyce

Wystarczylo jednak, przeniesc dwie biedronki, a w krotkim czasie mszyca znikla. Wielka radosc sprawilo mi obserwowanie glodnej biedronki; takie malenstwo a tak mocno przebieralo nozkami i szybciutko zjadalo mszyce

Bawarka 22:59, 29 wrz 2022

Do góry
Wiec tak, przejdzmy do rzeczy, a raczej do lotosow
Tak,jeszcze pare dni temu, wygladaly lotosy wyhodowane z nasion. Dzisiaj juz wygladaja troche mniej okazale, liscie schna, rosliny szykuja sie do snu. Ale jeszcze sa ozdoba na tarasie.

Zieleń, drewno i antracyt 21:41, 29 wrz 2022

Do góry
antracyt napisał(a)

Suchulce u mnie też głównie na rabatach, tam lubię je najbardziej. Chociaż czasami się łamię i coś do ulubionego "wazonu" po miodzie pitnym wcisnę

Bardzo ładny suchelec, ja lubię bukiety hortensjowe, tylko nie zawsze uda mi się je zerwać w odpowiednim momencie
i brzydko się zasuszają. Wazon też mi się podoba.

W ogródku Martki 21:20, 29 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Rdest nn z hortensjami bardzo się sprawdził. Stanowiskowo i optycznie.

Marto, ogromnie spodobał mi się ten rdest, szkoda, że nn, cudny jest, taki delikatny.
Piszesz, że coś pożera klona, ja jakiś czas temu zauważyłam, że coś zjadło liście na berberysie i złotlinie,
zupełnie nie wiem co.
Ptaki dokarmiam w zimie, myślę, że w lecie pokarmu mają pod dostatkiem, muszą troszkę popracować.

Zieleń, drewno i antracyt 21:07, 29 wrz 2022

Do góry
No więc...ten tego... to się Dziewczyny dobrze bawcie, ja jednak wolę lżejsze narzędzia Jak naprawdę muszę to coś wkręcę ewentualnie przeszlifuję, ale wielkiej frajdy z tego nie mam
Aprilku, Tobie oczywiście tych wielkich okien nadal zazdroszczę i samej pracowni też

Magda, paczaj

Martko, to co z tyłu na ścianie, to nie moje
Cztery łapki - zwierzęta domowe 20:34, 29 wrz 2022

Do góry

Moja kotka-ogrodniczka i jej fascynacja do roślinek
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:27, 29 wrz 2022

Do góry
Z powodu codziennych opadów trudno zadbać o systematyczne przycinanie różom przekwitniętych kwiatów. Pewnie dłużej tłoczyłyby kolejne pąki.

Bodziszka Rozanne spróbuję wiosną podzielić sposobem podpatrzonym u Wioli. Niesamowicie długo kwitnie. Świetnie reaguje na kilkukrotne delikatne przycięcie w sezonie. Jest wtedy bardziej zwarty. Szkoda tylko, że liście zanikają mu zimową porą. Jak widać, nie można mieć wszystkiego "naj".

Nieformowany żywopłot wzdłuż zachodniej granicy. na pierwszym planie klon pensylwański. Nie wykazuje tendencji do spektakularnych przebarwień jesiennych, ale jego atutem jest ubarwienie pnia.

Zgrany duecik astrów NN i rozchodników Brillant.

Ta gaura ma ponad metr szerokości i tyleż samo wysokości. Kwitnie niezmiennie od lipca.

Magary Dramaty z Rabaty 20:19, 29 wrz 2022

Do góry
Magara napisał(a)

Haniu - sama sobie zazdroszczę Wyniesienie się z miasta było naszą najlepszą życiową decyzją Drugą taką było zrezygnowanie z telewizora

Magaro, w obu kwestiach podzielam Twą samozazdrość i cieszę się pozamiejskim bytowaniem bez telewizora. Podcasty i vlogi są tak inspirujące! Zawsze mam długą listę. O książkach nie mówiąc, bo to kategoria o walorach sprecyzowanych od wieków. Jesień w lesie - forum też taką jesień przeżywa, myślisz? Póki co, jeszcze mamy powera Mnie bardzo powstrzymuje przed zmianą na IG możliwość czytania, a czasem i pisania dłuższych wywodów oprócz tych krótkich. Serduszka mnie zupełnie nie przekonują jako forma wyrazu Za to przekonują reklamodawców... Co poradzić...
Może lekko pocieszającą odpowiedzią na las będzie to zdjęcie?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:14, 29 wrz 2022

Do góry
Dzisiaj wreszcie dzień bez deszczu. Można było skosić trawę i wzbogacić zdjęciową dokumentację o słoneczne widoki.
Ambrowiec już w jesiennym ubranku. Dobrze, że wyjątkowo długo ma je na sobie. Zrzuca je jako jedno z ostatnich drzew.

Przetacznik Marietta, po letnim ścięciu, dopiero teraz postanowił zabrać się za powtórkę kwitnienia. Może zdąży błysnąć przed końcem sezonu.

Soczysta zieleń zniknęła z rabat. Ogród zmienił kolorystykę.

Pamiętam, że podczas sadzenia robiłam spore odstępy między roślinami.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:55, 29 wrz 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwio, te plamy kolorów, tu zwartej, tam rozproszonej w owocach czerwieni, w miksie z żywymi zielonościami, urzekły mnie kompletnie. Po prostu cudownie! Astry też podziwiam, dalie, piękna, kolorowa jesień i bardzo łaskawa dla oka, mimo okoliczności pogodowych. Ja widzę z kolei, że ptactwo już się do karmników pcha. Możliwe, że zima przyjdzie wcześniej. Możliwe też, że wcale nie. Takie mamy możliwości, a ja czytam o dwóch sprzecznych koncepcjach pogody.
Gratuluję zakupów, faktycznie ceny tulipanów w marketach kuszące w porównaniu z trzykrotnie droższymi tulipanami ze sklepów ogrodniczych. Ja w tym roku mocno zredukowałam zakupy cebulowych, za to dokupiłam kilka drzewek. Czekam na rozwój sytuacji ogólnej, może za rok rzucę się na kolorowe paczuszki

Grzebiuszka ziemna 19:52, 29 wrz 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
[b]

Kwitnie druga kępa zimowitów, jakaś inna odmiana, tamte się pokładają, a te bardziej krępe i trzymają pion

Bardzo ładnie kwitną Ci zimowity, moje właśnie takie pokładajace, co zakwitną, to zaraz leżą, myślałam,
że to przez małą ilość światła, a to pewnie taka odmiana.
Ptasi gaj 19:35, 29 wrz 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

O tutaj prowadzę obserwacje siedzę przed kamieniami

Elu, ogród z takim oczkiem to niesamowity luksus. Wprowadza życie, ukojenie, fajnie, że masz też patent na liście Mamy takie swoje ulubione fragmenty ogrodów, rabat, ja lubię skierować wzrok na różankę, postawienie w jej pobliżu ławeczki było świetnym pomysłem. Podziwiam wodę w oczku, jaka przezroczysta, rybki widać doskonale. Czymś ją "doczyszczasz"?

Zacisze Alicji 19:32, 29 wrz 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Alicjo, tak tu tajemniczo... Piękne zdjęcia, zawsze czekam na kolejne odsłony Twego ogrodu i myślę, jak ma się staw? U mnie dziś w nocy trochę dopadało, głębiej gleba była bardzo sucha. Dziwię się wręcz, że rośliny mają się "jako tako". Zawilce nie szaleją, za to świecznica Ci kwitnie, a czytam, że w wielu ogrodach nie. Ładnie, kolorowo, te rudbekie bordo są przepiękne. Czy one Ci nie marudzą?
Jaka to odmiana jarząbka? Ma ładne owocki. Mój maluch w plamki i dziurki, pełzały po nim małe glizdy, czy spotkałaś się z czymś takim? Ostatnio czytałam, że jarząb jest w Europie gatunkiem zagrożonym wymarciem na skutek zmian i ograniczania naturalnych siedlisk.
Pozdrawiam, Alicjo!
Ogródek Kasipod 19:13, 29 wrz 2022

Do góry
Kasiapod napisał(a)
Dalie cały czas kwitną, w przyszłym roku dokupię

Kasiu, dalie bardzo ładnie kwitną, podobają mi się, tylko to wykopywanie na zimę mnie zniechęca.
Świecznica też bardzo ładna, też mam tą ciemną, ale moja ma liście przypalone od słońca.
Jeżówki pięknie się prezentują, zgadzam się z Grażynką, kup więcej.
Tajemniczy Ogród 19:05, 29 wrz 2022

Do góry
anuska2507 napisał(a)

Dzięki, że się pofatygowałaś Ale ja już jesteś na forum, to pozwól, że jeszcze pomęczę Cię pytaniami |Jak Ci się sprawdza żywopłot z choiny kanadyjskiej? Radzi sobie na piaskach?

Nie ma sprawy
Choina jest świetna, ale: mam ją posadzoną wszędzie w półcieniu i ma wodę - mamy nawodnienie. Myślę, że bez tych dwóch warunków, nie dałaby rady. Nie wspomnę o corocznym kompostowaniu wiosną.
Choć z drugiej strony mam na południowej stronie piękne stożki z choiny kanadyjskiej w bardzo słabych warunkach i tak sobie dzielnie radzą. Więc może to dbanie o nie konieczne jest tylko w pierwszych latach? Na pewno jest to jeden z piękniejszych żywopłotów. Obok cisów

Poniżej z lipca, widać te piękne koronkowe przyrosty:

W ogródku emerytki 19:02, 29 wrz 2022

Do góry
Dziś był piękny dzień do prac ogrodowych

Skosiłam trawniki /w tym w ogródku posadzę 120 krokusów/, posadziłam 3 jeżówki, 2 berberysy, pięciornik i driakiew.

Przesadziłam 3 mikołajki nadmorskie i 3 miniaturki Blue Hobbit, wykopałam krwiściąg lekarski i szukam mu miejsca.

Posadziłam też kikut rozchodnika, spadł mi na ziemię i cały się połamał, ale kawałek się uchował
Wsadziłam gałązki /10 sztuk/ do wody, powinny się ukorzenić.

Miskant Dronning Ingrid jako pierwszy łapie jesienne kolory

Mój cudny grujecznik

Listki z bliska

A takie grzybki urosły przy pniaku, ładne
Ogródek Kasipod 18:35, 29 wrz 2022

Do góry
świecznica

Ogródek Kasipod 18:34, 29 wrz 2022

Do góry
Przedogródek

Ogródek Kasipod 18:30, 29 wrz 2022

Do góry
Zrobiłam popołudniowy rekonesans, długa rabata o zachodzie słońca

Ogródek Kasipod 18:26, 29 wrz 2022

Do góry
Oprócz posadzenia cebulowych w ogrodzie nic nie zrobiłam Po ostatnich deszczach chwaściory rosną jak szalone
Rabata z rozplenicami między domem, a garażem

Planowałam przekopać trawnik, ale do tej pory się nie udało

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies