Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

NewLife w ogrodzie 23:42, 17 paź 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Cudnie!

Beatko, ten widoczek na Pinteresie się znalazł. Dziś zobaczyłam, że jest
NewLife w ogrodzie 23:40, 17 paź 2016

Do góry
Ja dziś zaczęłam sadzić mimo zimna. Przecież po tej jesieni najpierw zima być musi Aza chwilę znowu będzie padać

Już Ewcia lecę do Ciebie
Tu ma być ogród :) 23:38, 17 paź 2016

Do góry
To ja sobie poczekam do jutra na Joasi "coś strzeliło mi do głowy "
Będzie Reksiowa wersja 2?
Moja codzienność - ogród Oli 23:36, 17 paź 2016

Do góry
Ola, cudnie.

Czy rozplenice pożarły jeżówki?
Jakie to jeżówki te różowe? Bo zapomniałam nazwy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:22, 17 paź 2016

Do góry
To samo pomyślałam, co Sebek
Reniu, nie mam pv
Ogród Mirelli 23:10, 17 paź 2016

Do góry
Zapomniałam napisać, ze ja kopczykuję kompostem. Tym razem za kilka dni przesieję sobie kompost, włożę do worków i poczekam do mrozów. Kompost ma tę przewagę, ze utrzymuje ciepło ... Na wiosnę tylko rozgarniam ...
Pytałam się Edytki, jak radzi sobie z różami w żwirku? Napisała, ze podkłada gazety wkoło i na to wysypuje kompost... Twierdzi, ze łatwiej zebrać wiosną. Ale ja nie jestem pewna, ile tych gazet dać, by zimą nie rozmiękło wszystko ...
Ogród Mirelli 23:07, 17 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Iwonka między aurea nana mam odległość niecałe 3 metry. Czy to jest wystarczająco, żeby rosły 3 sztuki Annabell Strong? Ja potrafię wcisnąć dużo, ale czy hortką będzie dobrze?

Jak nie trzy hortki, to jedna i po bokach po rozplenicy. Oczywiście na przodzie też szpaler kilku rozplenic.
Czy rozplenice wizualnie nie będą się "gryzły" z miskantami ML, które będą za hortensją?

Iwonka czym będziesz kopczykowała róże?

Mirelka, możesz posadzić Anabelki co 1 metr. Utworzą ładny szpaler, jak się rozrosną.
Czy rozplenice z ML? Nie mam... Ale też nad tym połączeniem kombinuję i popróbuje w przyszłym roku ...
Dziś znalazłam coś takiego:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712392110535/
Połączenie różnych rodzai traw. I pasuje I są tam z tyłu jakieś miskanty, w środku rozplenica ... z przodu nie wiem ... I carexy jako wypełnienie. I baron... różne trawy razem
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:57, 17 paź 2016

Do góry
Martuś, te gracki od Polinki to nie kwitną? To by było sper
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:31, 17 paź 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Przed domem mam trochę jesieni w donicach

Piękna jesień

Twoja Summer Song wygląda na zdrowiutką różyczkę
Ogródek Iwony II 22:07, 17 paź 2016

Do góry
Gosiu, dziękuję ci bardzo.
Ja jeszcze por i seler i pietruszkę muszę zebrać. Ale najpierw te cebulowe. Dziś nie padało. Ale jak po 3 godzinach wróciłam z ogrodu, wieczorem było tylko +5 stopni ...
Chwasty wymarzną. Gorzej z komosą, co sie wysiewa ... Tak mi zrobiła na jednej rabacie
Moja bajka 21:49, 17 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, gratki na 1500
Jesienne kolory - rok temu nie mogłam się doczekać, a teraz kojarzą mi się z mokrą i zimną aurą ... Chyba nie lubię tych skojarzeń ...

Kasiu, mówisz, że nie ma rabat, których się nie zmienia? Postaram się mojej bukszpanowej przez rok nie ruszać Ale 3 tygodnie temu mówiłam, że już nic nie będę przesadzać. A to też nieprawda

Iwonko, a co byśmy robiły gdyby te rabaty miały być tak być raz na zawsze? . No, ale masz rację, rok bez tykania można wytrzymać . Chyba . Zobaczysz, jeszcze będzie złota polska jesień .
Moja bajka 21:46, 17 paź 2016

Do góry
Kasiu, gratki na 1500
Jesienne kolory - rok temu nie mogłam się doczekać, a teraz kojarzą mi się z mokrą i zimną aurą ... Chyba nie lubię tych skojarzeń ...

Kasiu, mówisz, że nie ma rabat, których się nie zmienia? Postaram się mojej bukszpanowej przez rok nie ruszać Ale 3 tygodnie temu mówiłam, że już nic nie będę przesadzać. A to też nieprawda
Ogród Mirelli 21:45, 17 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja jestem asymetryczna
Tzn. nie lubię symetrii.
Ale podoba mi się. Jest powtórzenie. I co najważniejsze, dojrzałaś do faktu, że nie wszystko musi zostać.

Mirelko, ja jeszcze nie kopczykuję róż. Te przesadzane teraz ściółkuję kompostem, ale jeszcze nie za wysoko. Chcę, by wyhamowała wegetacja. Nadal chcą kwitnąć, nawet ta przesadzona w sobotę nic ze zmiany miejscówki sobie nie robi.
Jak spadnie temperatura do -5, wtedy zakopczykuję.

edit: Mirelka, czytam Ci w myślach. Najpierw przyszłam do ciebie, a potem u mnie przeczytałam, z e mam tu wpaść

Iwonka między aurea nana mam odległość niecałe 3 metry. Czy to jest wystarczająco, żeby rosły 3 sztuki Annabell Strong? Ja potrafię wcisnąć dużo, ale czy hortką będzie dobrze?

Jak nie trzy hortki, to jedna i po bokach po rozplenicy. Oczywiście na przodzie też szpaler kilku rozplenic.
Czy rozplenice wizualnie nie będą się "gryzły" z miskantami ML, które będą za hortensją?

Iwonka czym będziesz kopczykowała róże?
Ogródek Iwony II 21:38, 17 paź 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Cześć Iwonko. Oczywiście jestem na bieżąco u Ciebie tyle, e na pisanie czasu brak. Mój mąż wrócił, więc inaczej muszę sobie czas dozować. Trochę mnie odciążył w pracach ogrodowych, ale niestety w tych najcięższych dalej walczę sama. ...
I czemu mnie to nie dziwi, że nie chciałaś kolczyków, pierścionka...Dobrze, że sezon ogrodowy dobiega końca, bo zamiast nowej kurtki i torebki przytargałabyś w ramach prezentu coś do ogrodu
Pozdrawiam Iwonko.

Beatko, to zrozumiałe, że teraz więcej spraw związanych jest z waszym wspólnym życiem. Ja przez weekendy też staram się nie odpalać laptopa, jest tyle innych ważnych spraw

Co do zakupów, muszą być już bardzo przemyślane. Nie chcę nasadzić byle czego tylko dlatego, że mi się podoba. Rabaty raczej obsadzone i teraz mogę na spokojnie myśleć o ewentualnych podmianach.
To jakby kolejny etap ogrodniczkowania. Już nie mam parcia na zakładanie rabat, strachu, czy dam radę, czy będzie wszystko spójne, czy będzie pięknie ...
Teraz już mogę powoli...
Opowiadałam ci o czytaniu forum po nocach, pod kołdrą, by Zbyszek mógł spać ...
Zapisałam masę inspiracji na Pinteresie ...
Pokochałam wiele ogrodów, których cząstkę zaprosiłabym do siebie ...
Ale nie mam już miejsca.
Za to poznałam wiele roślin, kompozycji, wymagań glebowych i nasłonecznienia dla danych grup nasadzeń, ...

A dziś uświadomiłam sobie, ile zmian nastąpiło w tym roku na moich rabatach ... Tylko obejrzałam fotki z kwietnia i maja, bo chciałam sprawdzić kolory na rabatach, kiedy co kwitnie, by odpowiednio nasadzić tulipany ...

Teraz będę mogła odpocząć

Trawniki mnie w przyszłym roku zawołają

Ogródek Iwony II 21:00, 17 paź 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Iwonko, przecież takie rabaty nie istnieją .
Buziaki ślę Kochana .

O matko, naprawdę ? To po co ja te cebule sadzę? By znowu je wykopywać ???

Ogródek Iwony II 20:52, 17 paź 2016

Do góry
Hogata napisał(a)
A czy winobluszcz nie zostawia brudnych śladów na ścianie? Też chciałam dom zatopiony ale w trójklapowym i zrezygnowałam.

Winobluszcz czepia się takimi małymi przylgami:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/39/395701/original.jpg
Podobnie bluszcz. Zawsze jest ryzyko, że jak zmarznie i będziemy chcieli go zerwać, przylgi zostaną na murze. Ale skoro mam być tak:
http://www.sadowniczy.pl/pol_pl_Winobluszcz-trojklapowy-tricuspidata-veitchii-35977_2.jpg
to jakie to ma znaczenie?
Ogródek Iwony II 20:40, 17 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Iza, wczoraj oglądaliśmy film w domu. Nawet nas wciągnął. I stwierdziłam, ze wolę w domowych pieleszach oglądać. Można wyciągnąć wygodnie się na kanapie, pójść na moment do kuchni po kawę albo coś inszego, a jak już jest reklama, to już w ogóle ma się sporą przerwę na to i owo

Cebulek chyba 150 posadziłam. Nie liczyłam dokładnie ...
Sadzę na rabaty, gdzie już nie będę zmieniać ( chyba )
Więc może za rok nie będę ich wykopywać

Iwonko, przecież takie rabaty nie istnieją .
Buziaki ślę Kochana .
Ogródek Iwony II 20:31, 17 paź 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)

ładne te opadnięte liście
warte zdjęcia makro

Może to nie macro, ale zrobiłam zbliżenie

Ogródek Iwony II 20:29, 17 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka Twój plan mojej rabaty kuchennej bardzo mi odpowiada. Zrobię dwie zmiany (narysuję) i wstawię do Twojej akceptacji. Jesteś wielka, tak mi przypasowałaś tym planem, tak po mojemu.

Iwonka od poniedziałku zabieram się nareszcie za posadzenie kupionych róż. Nie mam pojęcia czy one się przyjmą, pewnie to już za późno na sadzenie.
Iwonka wiesz, że nigdy nie kopczykuję żadnych roślin, ale te róże chcę zakopczykować. Jak najlepiej to zrobić?

Mirelko, takie z gołym korzeniem zakopczykuj. Jakbyś przesadzała te z ogrodu z dużą bryłą, to z kopczykowaniem możesz poczekać ...
Ja jedną przesadzałam w sobotę z bryłą ziemi
Ogródek Iwony II 20:26, 17 paź 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Ja mam trójklapowy i jest cudny
Posadziłam go rok temu w listopadzie, niczym nie okryłam i nie przemarzł, a w tym roku ładnie się puścił na murze. M odnotowywał spore tygodniowe przyrosty
...

Trójklapowy widziałam na budynku w jednej ze szkółek. Śliczny. Może kiedyś wymienię
Ale najpierw muszę Marta u Ciebie zobaczyć...
Wypuszcza ci z ziemi pięciolistkowy odnogi?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies