Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 14:02, 17 paź 2016

Nic jeszcze nie narysowałam, ale mam w głowie.
Dzisiaj od rana akcja sadzenia róż. Została mi tylko jeszcze jedna do posadzenia, ale to już praca na jutro.

Jeszcze tylko posadzić cebulowe, ściąć byliny, związać trawy i koniec - sezon zamknięty.

Kiedy związujecie trawy?
MirellaB 18:36, 17 paź 2016

Może tak będzie ok

Do dosadzenia
Hortensje Annabell Strong szt.3
Miskanty ML szt.2
Rozplenice Hammeln szt.5

Powtórzone rośliny z sąsiedniej rabaty schodowej to Hortensje Annabell Strong i Rozplenice Hammeln.
MirellaB 18:39, 17 paź 2016

Zostają rośliny z niebieskim znaczkiem, do wysadzenia rośliny z czerwonym znaczkiem.

Zostają:
cyprys
tuja
aurea nana szt.2
rododendrony szt.2

Do wysadzenia:
wszystkie jałowce
trzmielina
kosodrzewiny
rojniki

Iwk4 18:53, 17 paź 2016

Ja jestem asymetryczna
Tzn. nie lubię symetrii.
Ale podoba mi się. Jest powtórzenie. I co najważniejsze, dojrzałaś do faktu, że nie wszystko musi zostać.

Mirelko, ja jeszcze nie kopczykuję róż. Te przesadzane teraz ściółkuję kompostem, ale jeszcze nie za wysoko. Chcę, by wyhamowała wegetacja. Nadal chcą kwitnąć, nawet ta przesadzona w sobotę nic ze zmiany miejscówki sobie nie robi.
Jak spadnie temperatura do -5, wtedy zakopczykuję.

edit: Mirelka, czytam Ci w myślach. Najpierw przyszłam do ciebie, a potem u mnie przeczytałam, z e mam tu wpaść
Basilikum 19:12, 17 paź 2016

wyglada fajnie
MirellaB 21:45, 17 paź 2016

Iwk4 napisał(a)
Ja jestem asymetryczna
Tzn. nie lubię symetrii.
Ale podoba mi się. Jest powtórzenie. I co najważniejsze, dojrzałaś do faktu, że nie wszystko musi zostać.

Mirelko, ja jeszcze nie kopczykuję róż. Te przesadzane teraz ściółkuję kompostem, ale jeszcze nie za wysoko. Chcę, by wyhamowała wegetacja. Nadal chcą kwitnąć, nawet ta przesadzona w sobotę nic ze zmiany miejscówki sobie nie robi.
Jak spadnie temperatura do -5, wtedy zakopczykuję.

edit: Mirelka, czytam Ci w myślach. Najpierw przyszłam do ciebie, a potem u mnie przeczytałam, z e mam tu wpaść

Iwonka między aurea nana mam odległość niecałe 3 metry. Czy to jest wystarczająco, żeby rosły 3 sztuki Annabell Strong? Ja potrafię wcisnąć dużo, ale czy hortką będzie dobrze?

Jak nie trzy hortki, to jedna i po bokach po rozplenicy. Oczywiście na przodzie też szpaler kilku rozplenic.
Czy rozplenice wizualnie nie będą się "gryzły" z miskantami ML, które będą za hortensją?

Iwonka czym będziesz kopczykowała róże?
MirellaB 21:47, 17 paź 2016

Basilikum napisał(a)
wyglada fajnie

Mi się podoba - tak po mojemu
elka_ 22:41, 17 paź 2016

Od lipca mnie tu nie było

Mirelko, ogród bujny, kolorowy, pełen rozplenic, rozchodników, róż i hortensji, a te cebulowe - już widzę co będzie się robiło wiosną
Do tego nowa rabata - pomysł Iwonki super.

Bardzo podobają mi się rozplenice i inne trawy, ale ostatnio z moją córką zastanawiałyśmy się ile będzie pracy na wiosnę, kiedy będzie trzeba je ciąć. Mam kilka miskantów i już wiem, że nie jest to takie proste

Pozdrawiam
Iwk4 23:07, 17 paź 2016

MirellaB napisał(a)

Iwonka między aurea nana mam odległość niecałe 3 metry. Czy to jest wystarczająco, żeby rosły 3 sztuki Annabell Strong? Ja potrafię wcisnąć dużo, ale czy hortką będzie dobrze?

Jak nie trzy hortki, to jedna i po bokach po rozplenicy. Oczywiście na przodzie też szpaler kilku rozplenic.
Czy rozplenice wizualnie nie będą się "gryzły" z miskantami ML, które będą za hortensją?

Iwonka czym będziesz kopczykowała róże?

Mirelka, możesz posadzić Anabelki co 1 metr. Utworzą ładny szpaler, jak się rozrosną.
Czy rozplenice z ML? Nie mam... Ale też nad tym połączeniem kombinuję i popróbuje w przyszłym roku ...
Dziś znalazłam coś takiego:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712392110535/
Połączenie różnych rodzai traw. I pasuje I są tam z tyłu jakieś miskanty, w środku rozplenica ... z przodu nie wiem ... I carexy jako wypełnienie. I baron... różne trawy razem
Iwk4 23:10, 17 paź 2016

Zapomniałam napisać, ze ja kopczykuję kompostem. Tym razem za kilka dni przesieję sobie kompost, włożę do worków i poczekam do mrozów. Kompost ma tę przewagę, ze utrzymuje ciepło ... Na wiosnę tylko rozgarniam ...
Pytałam się Edytki, jak radzi sobie z różami w żwirku? Napisała, ze podkłada gazety wkoło i na to wysypuje kompost... Twierdzi, ze łatwiej zebrać wiosną. Ale ja nie jestem pewna, ile tych gazet dać, by zimą nie rozmiękło wszystko ...