Wielka prośba o pomoc i ocenę sytuacji z naszym świerkiem - niestety nie jestem ekspertem w temacie.
Świerk ma ok 20 lat. Niestety od kilku tygodni od środka igły zaczynają zmieniać kolor na żółty a nawet brązowy (nie opadają masowo). Drzewko było nasadzane i do tej pory nie było z nim problemu. Regularne podlewanie w nocy drenami o raz na glebę.
Będe bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i podpowiedzi.
Kilka zdjęć z ostatniego weekendu września. Czas tak szybko leci, że aż nie chce się wierzyć, że już zbliża się paździrnik.
Rabata kipiąca hortensjami (za ciasno już mają). Hibiskus w tym roku kwitnie wyjątkowo długo - ponad miesiąc.
Plan na kolejną rabatę
Dwa kolumnowe drzewa będą stanowiły "bramę" myślałem na dębie błotnym green pillar jeśli ich nie znajdę będą kolumnowe graby- 1
2 bergenia
3 zawilec
4 hakone
5 limki
6 hosta
Martuś to ognik, wreszcie mi te czerwono owocowe kolor dająJabłonki z tej wielkości owockami u mnie to Rain Drops i z ciut większymi Prof Sprenger
ta druga tutaj na fotce
Od lewej strony na powyższej focie z przodu jest tak
Od prawej strony z tyłu jest tak
Ogród mam przedzielony 2 rzędami wysokich świerków które powstrzymują wiatr i za świerkami w drugej części ogrodu jest polana trawiasta z rondelkiem traw i kwiatów. Po prawej na sporą rabatę tam rosną jeżówki,róże trawy, naparstnice, kocimiętki i wiele innych roślin.
O jakie plany chodzi? Tu wszystko zrobione na tip-top Mi też trudno się oswoić z myślą, że dzień tak się skrócił. Staram się przed zachodem słońca codziennie popielić pół godziny i na tyle tylko wystarczy czasu. Rano cykam fotki, żeby w ciągu dnia zerknąć w wolnej chwili, jak wyglada ogród Lidka, słońca na dziś życzę
Po pierwsze tak wyglądają teraz okolice pokrywy odstojnika na odpady stałe. Jak bodziszek się przyjmie i trochę podniesie, to będzie niewidoczna. Już teraz patrząc z boku, tego środka nie widać.
Kolory na ostatnim zdjęciu jak ze stron sprzedawców roślin tam zawsze podkręcone
Ale ja nie o tym, Judith. Pamiętam to miejsce sprzed roku, warzywnik za płotkiem, a teraz forma jest, kolor jest, spójność jest, niesamowita zmiana! Tym bardziej, że spod Waszych rąk. Podziwiam! I jeszcze widzę tam na rabacie z borówkami jakieś drzewko, którego moment posadzenia chyba przegapiłam, co to?
Sylwia, miałam dziś miły spacer po łączce z rana. Pięknie ją ubogaciłaś.
Czy to jakaś odmiana jabłonki ozdobnej? Piękne kolory daje.
A może czas przyspiesza, bo ciągniemy coraz więcej wątków? nie tylko jeden z zabawkami czy nauką. My się bawimy, uczymy, pracujemy, współuczestniczymy w wielu innych żyćkach rodziny, przyjaciół i bliskich, znajomych,
Moja babcia zawsze mówiła, że na odpoczynek przyjdzie czas