Chciałam zacząć chociaż od jeden rabatki. Zobaczyć czy podołam, szczególnie gdy jestem zielona w tym temacie i dopiero zaczynam swoją przygodę.
Podoba mi się wiele rzeczy, a powinno ograniczyć się do kilku gatunków , prawda?
Między innymi: krzewuszki, tawuły, derenie, perukowiec, klony, różne formy na pniu,, hortensje z rozchodnikami, rh, funkie, trzmielina oskrzydlona, pęcherznice, no i żurawki. Nie wiem czy wymieniłam wszystko.
Żywopłot jest dosadzony, z daleka wygląda jakby były puste miejsca, ale ten dosadzony musi "dorosnąć"
Żurawki dają radę jak narazie, chociaż wiem, że już ich za mało.
Myślałam o trawach, może nawet o dosadzeniu jeszcze kulek bukszpanowych, tylko największy problem sprawia mi zestawianie wszystkiego ze sobą
Dziękuję Aniu, szałwia od dawna była na mojej liście niestety u nas coś dostać graniczy z cudem, ale udało się z mojej listy poszukuje jeszcze werbeny patagońskiej, ale lekko nie będzie
ze złych wieści
na cisach misecznik wrrrrr zrobiłam oprysk mospilanem
pies złamał mi moją drzewiastą lilię wrrr bestia wredna
biedna nie ma szans na kwitnienie
bardzo mi jej szkoda
z posianych aksamitek wzeszło pierwszy raz od lat!!!! co 40 nasionko chyba - do dupy trochę..
ale szałwia kwitnie... i trzcinnk bardzo wyrósł patrząc na zdjęcia majowe i teraz
i nie kupię chyba ML
sadzonki wszędzie malunie a ceny kosmiczne i chociaż baaardzo mi się podoba to chyba dam sobie spokój
Joluś Gosia - no róża poczuła się zagrożona i pokazała na co ją stać
na razie będzie sobie rosła dopóki sam jej szlag nie trafi
Jolcia - Jolanka - moja szałwia w tym roku piękna, ale ja się nią od zeszłego roku zachwycam nieustannie
Marzenko - dzwonki o ile mnie pamięć nie myli kwitną chyba miesiąc a moze więcej nie wiem na razie 2 tygodnie i nie wygląda na to że miałyby przekwitnąć, będziemy obserwować
Witaj Narysuj plan działki, zaznacz kierunki, zastanów się jakie rośliny lubisz, w jakiej kolorystyce chcyałabyś mieć ogród. To dużo pomoże.
Moja luźna propozycja może: lawenda, trawy (nadadzą lekkości), hortensje bukietowe, szałwia. Żurawki posadziłabym kolorami (a nie na przemian). Nie jestem pewna czy te jasne żurawki, przetrwają na słońcu (tu musisz podpytać Łukasza ) Żywopłot troszkę wymaga uzupełnienia. Może oddzielić warzywnik kratkami, po których będą się pięły powojniki, albo inne pnącze...
Szałwia omszona może spotkać się z liliowcami, ona u mnie kwitnie praktycznie do mrozów. Po pierwszym kwitnieniu ją przycinam i szybko odbija. Można też po przycięciu ja podzielić. Czasem nawet te podzielone zakwitają w tym samym sezonie.
Sprawdzałam na zeszłorocznych zdjęciach. 10 lipca szałwia miała jeszcze całkiem fajne kwiatostany.