Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród niby nowoczesny ale... 18:42, 28 maj 2014

Do góry

powojnik...

Ogród niby nowoczesny ale... 18:42, 28 maj 2014

Do góry
Jarzęby

Życie w wiejskim ogrodzie 18:41, 28 maj 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Wszystkie fotki nadrobiłam, w każdym miejscu porządeczek, tylko chwalić, ciekawa jestem czy zdecydowałeś spróbować z heliotropami? I napisz co posadziłeś przy ścieżce?

Witam!

Bardzo dziękuję za miłe słowa Postanowiłem zaryzykować i posadziłem heliotropa na próbę w jednej donicy w bardzo nasłonecznionym miejscu Prezentuje się tak a co z niego będzie czas pokarze

Przy ścieżce rośnie Oxalis Burgundy Wine (koniczynka szczęścia, szczawik)

Moja działka. 18:40, 28 maj 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Naparstnice.
I pierwsze owoce.

truskaweczki ... mniam mniam... poziomki ... lejesz słodycz na mój język
Ogród w Puszczykowie 18:40, 28 maj 2014

Do góry
Dostałam z "drugiej ręki" trzy poduchy bukszpanowe. Są niestety bardzo wiotkie i rozlazły się pod wpływem deszczu Zastanawiam się czy nie jest to jakaś inna odmiana bukszpanu, bo listki są bardzo delikatne. W środku są gołe gałązki, ale może przez to, że nie były cięte? Posadziłam na razie, jeśli się przyjmą spróbuję je przyciąć.

Miejsko & sielsko 18:39, 28 maj 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

świetnie jest!!! Naprawdę rewelka! i zupełnie nie wiem czemu wmawiasz mi/nam że nie robisz dobrych zdjęć !
Plus jest taki że pięknisia w studzience dobrze widać ale on potężny!
Super, super jest
Ogród niby nowoczesny ale... 18:39, 28 maj 2014

Do góry
zawciąg z cisem

Czosnki z hakone

bodziszek

Leśne Wzgórze 18:38, 28 maj 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Też jestem za białymi rh i to kilka sztuk, będą miec tam doskonale, za 3 lata będą tam jarzyć i może jeszcze złote cisy i z nich kulki? widziałam coś takiego w Wojsławicach, ślicznie
A sama Ty Aniu, co byś tam chciała mieć?

hohoho co ja bym chciała
na pewno chcę mieć więcej RH (to wpływ zdjęć u Bogdzi ), ale też jest właśnie problem bo to taka główna (najbardziej widoczna ) rabata za domem i chciałbym by latem też tam się coś działo - więc wymyśliłam, że będą jeszcze hortnesje - może je też wrzucę pomiędzy limonkowe berberysy i mahonię?
czyli lewa strona wielkiej rabaty/nasypu będzie rododendronowa a prawa hortensjowa dla urozmaicenia gdzie niegdzie berberysy, irga major, pierisy, dabecja, modrzewnica, różaneczniki w pleckach już rosną świerki i pęcherznica (żółta i bordowa)
lewa strona (forsycja, conica i kiścień też do przeniesienia)

prawa

całość razem

i próba moich zmian "dosadzone" tylko hortki i RH

Ogród niby nowoczesny ale... 18:37, 28 maj 2014

Do góry
hakone aureola

trzmielina - dostała pod nogi carex evergold a konkretnie 2 trzmieliny i 3 carexy

Ogród w Puszczykowie 18:32, 28 maj 2014

Do góry
Śliwy dziecięce po kwitnieniu ciachnęłam do łysego. Zaklinałam cały czas, bo straszyły tylko badylki. Ale puściły, ufff...

Ogród niby nowoczesny ale... 18:31, 28 maj 2014

Do góry
Karmnik w doniczce

i w gruncie..

i Rh NN

Ogród niby nowoczesny ale... 18:30, 28 maj 2014

Do góry
Zawciąg nadmorski

lawenda

szałwia

Ogród zmyślony 18:30, 28 maj 2014

Do góry
orliki

niebieskości pierwszego bodziszka i kocimiętki
Ogród zmyślony 18:28, 28 maj 2014

Do góry
za chwilę będzie lawenda w stipie

warzywniak, a właściwie zielnik

ostrogowiec
Ogród zmyślony 18:26, 28 maj 2014

Do góry
szałwia jest teraz wszędzie

Ogród niby nowoczesny ale... 18:26, 28 maj 2014

Do góry
Beata, Malkul i Ewki dwie.... miło, że tęsknicie...

Troszkę z eMem z sił opadliśmy, rozleniwiliśmy się po weekendzie i w sumie robota nie idzie do przodu...
Chęci do pracy nam odeszly. Pewnie jakieś przesilenie. A i pogoda do niczego. Ale w sobotę jak nie bedzie padało to się ruszy...

czosneczki dla Was...niestety fioletowe już na wykończeniu. Białe jeszcze ładne są.

Życie w wiejskim ogrodzie 18:25, 28 maj 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Przemek, jestem w szoku, taki areał ziemi i Ty jeden jak dajesz radę?
Pozdrawiam

Asiu jakoś daję radę Mam opracowany niezawodny plan działania w ogrodzie
Plewienie po każdym deszczu
Koszenie trawników raz w tygodniu
Podlewanie doniczkowych codziennie
Przycinanie roślin wtedy kiedy jest taka potrzeba
Niedziela dniem wolnym od wszelkich prac

U mnie dzisiaj taka pogoda Pozdrawiam

Ogród zmyślony 18:25, 28 maj 2014

Do góry

Ogród zmyślony 18:23, 28 maj 2014

Do góry
Witam, wracam ze zdjęciami z tego tygodnia. Pogoda dla nas idealna, nie nadążamy z cięciem i koszeniem.

będą piwonie...

palibin pięknie pachniał
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:20, 28 maj 2014

Do góry
jula81 napisał(a)
Sebastian.. jako doświadczony ogrodnik hortensji Silver Dollar ( i nie tylko oczywiście ) mam jeszcze jedno pytanie ... i już ostatnie (chyba ostatnie ) i więcej Cię nie bedę zamęczać Chcę Ci pokazać zdjęcie (jedno moje a drugie zapożyczone z forum ogrodowisko) a Ty mi doradź. Mam posadzone pod płotem tuje i chce je w ten sposób zagospodarować co na tym zdjęciu zapożyczonym.
Rozplanowałam sobie sznurkiem szerokość na jaką muszę ściągnąć trawę wokoło tuj. Odmierzyłam 1m . Nie wiem czy nie za mało.
A pytam Ciebie bo sam wiesz na jaką szerokość rozrastają Ci się hortensje Silver .
A moja rabata pod płotem z tujami bedzie wygladac własnie tak : od płotu tuje ->hortensje Silver -> bukszpan.
Jaką najlepiej zrobić szerokośc tej rabaty bu hortensje miały odpowiednią rabatę i nie za ciasno. W jakiej odległości od nasadzać hortensje Silver by nie było duzych przerw pomiędzy?
Proszę Cie o poradę .
Ps. Jaki bukszpan polecasz do nasadzenia takiej rabaty?
Będę Ci bardzo wdzięczna

mój ogród:

a to zdjęcie zapożyczone z forum ogrodowisko:

Myślę, że tamta rabata ma gdzieś 1,5 metra szerokości taką proponuję u Ciebie - tylko tuje przybliż do płotu, a hortensje posadź gdzieś 60 cm od nich. Tak samo z bukszpanem - również zostaw gdzieś kancik na 10 cm od obwódki z bukszpanu, bo wtedy fajniej wygląda
Odległość hortensji, żeby tworzyły taki luźny szpaler powinna mniej więcej wynosić metr od każdej Ale możesz nawet szerzej - zależy jak będziesz je ciąć
Odmian bukszpanu nie znam - kup w szkółce jakie będą - przez internet odradzam i to bardzo....Już nie raz się przejechałem...Choć Ania - Mała mi kupowała przez neta i chwaliła...Najwyżej leć po niej po namiary, bo potrzebujesz ich mnóstwo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies