Bardzo dziękuję za miłe słowa Postanowiłem zaryzykować i posadziłem heliotropa na próbę w jednej donicy w bardzo nasłonecznionym miejscu Prezentuje się tak a co z niego będzie czas pokarze
Przy ścieżce rośnie Oxalis Burgundy Wine (koniczynka szczęścia, szczawik)
Dostałam z "drugiej ręki" trzy poduchy bukszpanowe. Są niestety bardzo wiotkie i rozlazły się pod wpływem deszczu Zastanawiam się czy nie jest to jakaś inna odmiana bukszpanu, bo listki są bardzo delikatne. W środku są gołe gałązki, ale może przez to, że nie były cięte? Posadziłam na razie, jeśli się przyjmą spróbuję je przyciąć.
świetnie jest!!! Naprawdę rewelka! i zupełnie nie wiem czemu wmawiasz mi/nam że nie robisz dobrych zdjęć !
Plus jest taki że pięknisia w studzience dobrze widać ale on potężny!
Super, super jest
hohoho co ja bym chciała
na pewno chcę mieć więcej RH (to wpływ zdjęć u Bogdzi ), ale też jest właśnie problem bo to taka główna (najbardziej widoczna ) rabata za domem i chciałbym by latem też tam się coś działo - więc wymyśliłam, że będą jeszcze hortnesje - może je też wrzucę pomiędzy limonkowe berberysy i mahonię?
czyli lewa strona wielkiej rabaty/nasypu będzie rododendronowa a prawa hortensjowa dla urozmaicenia gdzie niegdzie berberysy, irga major, pierisy, dabecja, modrzewnica, różaneczniki w pleckach już rosną świerki i pęcherznica (żółta i bordowa)
lewa strona (forsycja, conica i kiścień też do przeniesienia)
prawa
Beata, Malkul i Ewki dwie.... miło, że tęsknicie...
Troszkę z eMem z sił opadliśmy, rozleniwiliśmy się po weekendzie i w sumie robota nie idzie do przodu...
Chęci do pracy nam odeszly. Pewnie jakieś przesilenie. A i pogoda do niczego. Ale w sobotę jak nie bedzie padało to się ruszy...
czosneczki dla Was...niestety fioletowe już na wykończeniu. Białe jeszcze ładne są.
Asiu jakoś daję radę Mam opracowany niezawodny plan działania w ogrodzie
Plewienie po każdym deszczu
Koszenie trawników raz w tygodniu
Podlewanie doniczkowych codziennie
Przycinanie roślin wtedy kiedy jest taka potrzeba
Niedziela dniem wolnym od wszelkich prac
Myślę, że tamta rabata ma gdzieś 1,5 metra szerokości taką proponuję u Ciebie - tylko tuje przybliż do płotu, a hortensje posadź gdzieś 60 cm od nich. Tak samo z bukszpanem - również zostaw gdzieś kancik na 10 cm od obwódki z bukszpanu, bo wtedy fajniej wygląda
Odległość hortensji, żeby tworzyły taki luźny szpaler powinna mniej więcej wynosić metr od każdej Ale możesz nawet szerzej - zależy jak będziesz je ciąć
Odmian bukszpanu nie znam - kup w szkółce jakie będą - przez internet odradzam i to bardzo....Już nie raz się przejechałem...Choć Ania - Mała mi kupowała przez neta i chwaliła...Najwyżej leć po niej po namiary, bo potrzebujesz ich mnóstwo