Racja. Nawet w internecie taki... skromny wybór biżuterii ogrodowej. W porównaniu z zachodnimi sklepami , u nas to dopiero raczkuje. A ceny też niczego sobie... A jeden detal potrafi zrobic cuda...
To mogły być gąsienice motyla o nazwie brudnica nieparka - Lymantria dispar, które wylęgają się wiosną w kwietniu-maju i żerują na liściach drzew liściastych, chętnie na buku.
Ochrona przed tymi gąsienicami polega na zeskrobywaniu i niszczeniu jaj od października do marca, a w okresie pękania pąków do fazy zielonego pąka, wykonujemy oprysk jednym z preparatów typu Basudin 25 EC, Karate 2,5 EC, Nomolt 150 S.C.
Pożarły co swoje i nie ma ich teraz, a na dziury już nic nie możemy poradzić, tylko obciąć dziurawe liście.
Aaaa - myślałem, że w ogóle po zimie nie ruszył - ale jak go teraz przymrozki ścięły to oberwij to co brzydkie i podlej choćby florovitem - powinien się opamiętać i znów cieszyć
Tak na całego do łysego oskubac, Sebek? bo tak muszę , no i mam stracha ale florovitu użyję, jak najbardziej. delikatnie...)
Nieee Jak jest część liści teraz sucha to tylko te części.
Danusiu - jak zwykle cudnie! Twój ogród niezależnie od tego co padnie, co wymarznie, co ktoś podgryzie, itp, zawsze wygląda jak z marzeń
Ogrodowa biżuteria urzekająca
tak samo pomyślałam, a biżuterii ogrodowej to u nas naprawdę brak
Też mam taką nadzieję ........
a tak na marginesie, ponieważ musiałem dosadzić ok. 100 grabów bo coś tam z nimi było Mróz albo inne draństwo to kupując sadzonki znalazłem fajnego klona za 10zł,,,,,,, Klon Tatarski jak poczytałem to: kwitnie na biało, pięknie pachnie," noski" ma żółte i jesienią się pięknie przebarwia na czerwono, można go ciąć do woli i nadaje się na żywopłot , żałuję że kupiłem tylko 1 ale chciałem sobie zrobić przyjemność po stracie najładniejszego klona tego czerwonego o którego pytałaś, zimę przetrwał wiosnę nie , może odbije ale kiepsko to widzę.
Też lubię takie drobne przyjemności...Klonik ładny.