Mój trawnik potrzebuje pomocy czy wystarczy dosiac, nawozic i podlewac??
Wydaje mi się, że gleba jest zbita, należy się jej nakłuwanie i rozluźnienie. Potem dosiewki, posypanie dobrą ziemią i przegrabienie. Nawóz i lanie wody.
Do nakłuwania można użyć takiego narzędzia.
Witam serdecznie własnie zakładam nowy trawniczek i pojawiaja mi sie znaczne ilości chwastów, jest jakis sposob aby usunąc je opryskiem ( trawa swierzo co posiana i juz rosnie sobie) czy tylko wyrywanie, i czy deptanie tak młodej trawy (okolo 2 tyg) nie zaszkodzi jej.
Młodego trawnika nie wolno opryskiwać herbicydem selektywnym, bo trawka jest zbyt młoda. Koszenie zniszczy chwasty jednoroczne i perz, a pozostałe potem zniszczysz - w następnym roku.
Cięcie zależy od powojnika, botaniczne tniemy obcinając ten "kołtun".
Najlepiej zachować etykietę, bo tam jest narysowane cięcie.
Ja niestety się pożałowałam i nie ściełam tego kołtuna. To dopiero drugi rok powojnika botanicznego u mnie. Ten kołtun w tym roku najbardziej kwitł, i teraz nie wiem jak mam go ciąć kolejnej wiosny? Mimo wszystko tak jak powinnam to zrobić tej wiosny?
Witaj Diano, Twoja historia będzie piękna, już widać że będziecie nabierać "wrażliwości ogrodniczej" i czuc piękno przyrody.
Z niecierpliwością czekamy na ciąg dalszy.
Danusiu - jak zwykle cudnie! Twój ogród niezależnie od tego co padnie, co wymarznie, co ktoś podgryzie, itp, zawsze wygląda jak z marzeń
Ogrodowa biżuteria urzekająca
A może Kropek jest do oddania? Chętnie go przygarnę, będzie miał dobrze
Na pewno miałby dobrze i towarzystwo Kropci idealne ,ale mimo wszystko "trzyma" się szczególnie właściciela i jest szczęśliwy - tak z mordki mu patrzy.
Obetnij górę, odbija dołem już. Albo poczekaj, skoro przemarzło to może wybije też górą?
Będzie dobrze, mój buk też nie raz zmarzł, potem był ładny. Zwarzone liście najwyżej u żurawek poobcinaj.
Danusiu, ja też apeluję o miskanta. Niech wróci mimo (obok) szlachetnego cisa. Jak to tak trawy bez miskanta? Czyli definitywnie zrezygnowałaś z host w donicach terakotowych?
Czy ja już mówiłam, że klonik fantastycznie ulokowany na osi widokowej? Co "przesunęłaś", żeby go tam wcisnąć? Czy uformowana kula na pniu cisowa rośnie jeszcze do góry?
Trawy będą za stożkami jak były, a kula rośnie tylko w średnicę, pieniek zostaje taki sam na wysokość.
Też mam taką nadzieję ........
a tak na marginesie, ponieważ musiałem dosadzić ok. 100 grabów bo coś tam z nimi było Mróz albo inne draństwo to kupując sadzonki znalazłem fajnego klona za 10zł,,,,,,, Klon Tatarski jak poczytałem to: kwitnie na biało, pięknie pachnie," noski" ma żółte i jesienią się pięknie przebarwia na czerwono, można go ciąć do woli i nadaje się na żywopłot , żałuję że kupiłem tylko 1 ale chciałem sobie zrobić przyjemność po stracie najładniejszego klona tego czerwonego o którego pytałaś, zimę przetrwał wiosnę nie , może odbije ale kiepsko to widzę.