Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Żywopłot strzyżony z cisa 13:02, 23 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Noo fajniej wygląda

podsadzić mniejszymi egzemplarzami i przyciąć na stożek

nie kumam,
jakimi mniejszymi egzemplarzami?

Tłumaczę przy pomocy prostego schematu wyrysowanego tym co mam pod ręką.

Chodzi o to, że jeśli masz zbyt wąski albo nieforemny okaz i chcesz otrzymać z niego stożek, to za nic nie otrzymasz, to rozumie każdy, bo widzisz że mu brakuje do stożka dużo.

Wtedy szarakuła podwiązujesz, dosadzasz mu luki z boku, ale rozumnie żeby uzupełnić tam gdzie brakuje, dobierasz przy tym specjalnie okazy małe, dostawiasz i przymierzasz. Jak już podsadzisz (czyli dosadzisz pod spodem cisa) docinasz wszystko w stożek.

Po kilku cięciach nie będzie widać gdzie się łączą.
Robisz to już w gruncie, nie w donicy bo po prostu się nie da, w powietrzu nie posadzisz. musisz mieć ziemię. No i stabilnie musi być i pewnie że zimą nie zmarznie jak się już tyle napracowałaś.

Jeszcze co do wiązania tego co pokazałaś

Nie tak mocno i nie okręgiem otoczyć wszystko jak miotłę, tylko pojedyncze gałązki każdą z osobna żeby je utrzymać i żeby się nie rozkładały na boki, ale miotła nie może być. Zrób to z wyczuciem wyobrażając sobie że każda gałązka musi "oddychać" a nie mieć ściśnięte "gardło". To finezyjna robótka wymagająca wyobraźni, ale tym powinien się charakteryzować ogrodnik od topiarów, czyli żywych rzeźb. Wiązanie jest po to, aby śnieg i deszcz, kiedy gałazki są ciężkie nie rozwalił Twojej pracy. bo szkoda.
Uff

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

Dodatkowo jako instrukcja link do artykułu o topiarach.

wow
jak Szefowa cos wytłumaczy to człowiek nie ma już wątpliwości-ja przynajmniej nie mam

po pracy pędzę rozwiązywać mojego cisa coby się nie udusił i spróbuję finezyjnie go podwiązać

pozdrawiam serdecznie P. Danusiu i dziekuję

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 12:30, 23 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mój miłorząb ma pozwijane listki, czy coś mu dolega?

Może brak składników w glebie?

Dzięki Danuś, chyba masz rację.
Natychmiast podsypałam go kompostem i podlałam florowitem (rozcieńczonym oczywiście).
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:14, 23 maj 2012

Do góry
wollygator napisał(a)
Mój trawnik potrzebuje pomocy czy wystarczy dosiac, nawozic i podlewac??

Wydaje mi się, że gleba jest zbita, należy się jej nakłuwanie i rozluźnienie. Potem dosiewki, posypanie dobrą ziemią i przegrabienie. Nawóz i lanie wody.
Do nakłuwania można użyć takiego narzędzia.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:12, 23 maj 2012

Do góry
wollygator napisał(a)
Witam serdecznie własnie zakładam nowy trawniczek i pojawiaja mi sie znaczne ilości chwastów, jest jakis sposob aby usunąc je opryskiem ( trawa swierzo co posiana i juz rosnie sobie) czy tylko wyrywanie, i czy deptanie tak młodej trawy (okolo 2 tyg) nie zaszkodzi jej.

Młodego trawnika nie wolno opryskiwać herbicydem selektywnym, bo trawka jest zbyt młoda. Koszenie zniszczy chwasty jednoroczne i perz, a pozostałe potem zniszczysz - w następnym roku.
Powojnik - Clematis 07:52, 23 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cięcie zależy od powojnika, botaniczne tniemy obcinając ten "kołtun".
Najlepiej zachować etykietę, bo tam jest narysowane cięcie.

Ja niestety się pożałowałam i nie ściełam tego kołtuna. To dopiero drugi rok powojnika botanicznego u mnie. Ten kołtun w tym roku najbardziej kwitł, i teraz nie wiem jak mam go ciąć kolejnej wiosny? Mimo wszystko tak jak powinnam to zrobić tej wiosny?
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 07:32, 23 maj 2012

Do góry
Witaj Diano, Twoja historia będzie piękna, już widać że będziecie nabierać "wrażliwości ogrodniczej" i czuc piękno przyrody.
Z niecierpliwością czekamy na ciąg dalszy.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:53, 22 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Hania mówiła, że ładna.

Sprawdziłem i taka ma być - w czwartek pokazali jedynie pokazali chmurkę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:11, 22 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu - jak zwykle cudnie! Twój ogród niezależnie od tego co padnie, co wymarznie, co ktoś podgryzie, itp, zawsze wygląda jak z marzeń
Ogrodowa biżuteria urzekająca
Obwódki z bukszpanu 19:00, 22 maj 2012

Do góry
Miodówka - nie ma siły żeby jej nie było. to jeszcze nie koniec świata. Padnie od oprysku i będzie dobrze.
Gorsze są grzybowe choroby.
Ogród amatora - proszę o pomoc 18:53, 22 maj 2012

Do góry
iwona100na napisał(a)

Ja bym tu nie dawała cisów bo nie zasłonią tego budynku, Możesz posadzić żółte tuje, albo Aureospicata?
Cztery łapki - zwierzęta domowe 18:03, 22 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może Kropek jest do oddania? Chętnie go przygarnę, będzie miał dobrze

Na pewno miałby dobrze i towarzystwo Kropci idealne ,ale mimo wszystko "trzyma" się szczególnie właściciela i jest szczęśliwy - tak z mordki mu patrzy.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:04, 22 maj 2012

Do góry
Hania mówiła, że ładna.
Mój zielony świat malowany roślinami... 16:00, 22 maj 2012

Do góry
waska napisał(a)

Obetnij górę, odbija dołem już. Albo poczekaj, skoro przemarzło to może wybije też górą?
Będzie dobrze, mój buk też nie raz zmarzł, potem był ładny. Zwarzone liście najwyżej u żurawek poobcinaj.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:56, 22 maj 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, ja też apeluję o miskanta. Niech wróci mimo (obok) szlachetnego cisa. Jak to tak trawy bez miskanta? Czyli definitywnie zrezygnowałaś z host w donicach terakotowych?

Czy ja już mówiłam, że klonik fantastycznie ulokowany na osi widokowej? Co "przesunęłaś", żeby go tam wcisnąć? Czy uformowana kula na pniu cisowa rośnie jeszcze do góry?

Trawy będą za stożkami jak były, a kula rośnie tylko w średnicę, pieniek zostaje taki sam na wysokość.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:54, 22 maj 2012

Do góry
baraga1904 napisał(a)
Danusiu cudo ogród , cudo zdjęcia! Którą porą roku cieszy Cię najbardziej ? Stawiam na wiosnę?

Lato, kiedy są róże i zaczynają kwitnąć hortensje bukietowe. Te zielone kwiatostany mnie kładą na łopatki i na leżak tym razem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:54, 22 maj 2012

Do góry
lenka napisał(a)

Przyznam szczerze,że i mi brakuje tu miskanta Ale zaufajmy Danusi, ona już coś wymyśli......

Ściana z czasem będzie "brzytwa", dobrze będzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:55, 22 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak cis nie zda egzaminu, będzie miskant spowrotem.

To ją przygarne cisy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:44, 22 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przyznam szczerze,że i mi brakuje tu miskanta Ale zaufajmy Danusi, ona już coś wymyśli......
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:40, 22 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Fajnie wpasował się ten klonik w tę kompozycję - bardzo, bardzo mi się podoba.
I też jestem ciekawa czym Danusiu podsadzisz kulki
Ogród Bogusława 11:03, 22 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ojejku, żałuję strat, ale przyroda się obroni.

Też mam taką nadzieję ........
a tak na marginesie, ponieważ musiałem dosadzić ok. 100 grabów bo coś tam z nimi było Mróz albo inne draństwo to kupując sadzonki znalazłem fajnego klona za 10zł,,,,,,, Klon Tatarski jak poczytałem to: kwitnie na biało, pięknie pachnie," noski" ma żółte i jesienią się pięknie przebarwia na czerwono, można go ciąć do woli i nadaje się na żywopłot , żałuję że kupiłem tylko 1 ale chciałem sobie zrobić przyjemność po stracie najładniejszego klona tego czerwonego o którego pytałaś, zimę przetrwał wiosnę nie , może odbije ale kiepsko to widzę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies