Jest wg mnie jeden plus tego. Wszystkich nikt do końca nie wyzbiera i dzięki temu rośliny mają niezłą pierzynkę na zimę
Mam sprzymierzeńców w walce z mszycami na kalinie, którzy uprzyjemniają sobie czas pomiędzy posiłkami Wyczuły, że je podglądam i za chwilę rozpierzchły się. Zanim pobiegłam po aparat było kilka takich par.
Hej, hej
Rozpoczynamy akcję - placyk ogniskowy i teren otaczający
Wykopany basen został zakopany, a teren wyrównaliśmy i przygotowaliśmy do dalszej obróbki. Wczoraj przyjechały płyty i żwir.
We wgłębniku będzie placyk ogniskowy, teren pomiędzy placykiem a widocznymi gabionami będzie tarasem środkowym. Chcemy łagodny stok naszej działki zamienić na tarasy na różnej wysokości. Pas między placykiem i tarasem środkowym a żywopłotem to miejsce na przyszła rabatę o rozmiarach około 1m/12m
Jestem zauroczona azaliami pokreślonymi żurawkami,
Kasiu przepięknie, ten rozmach, precyzja, kanciki, trawnik dywanowy, zakupy, tęcza i powojniki jak kropka nad i
życzenia dla Grzesia ślę
ściskam
No od razu lepiej zmień nazwę na Calsap nie Calsup pięknie rh kwitną owocków borówki będzie sporo a co do trawek to Bociuś spec a teraz dopiłam kawę i do ogródka, mam piękne słoneczko
Cofam się w czasie do początku sezonu i oto nasze plany na ten rok, na tłusto zaznaczone zrealizowane
Plany na ten rok:
1. stworzenie warzywnika w nowym miejscu, przesadzenie zbyt gęsto posadzonych malin, zagospodarowanie miejsca po starym warzywniku (planuję zakątek krzewów owocowych - borówki, jeżyny, maliny) z tą różnicą że w starym warzywniku są ogórasy i cukinie, rabarbar i lubczyk, fasolka szparagowa
2. dokończenie prac związanych z altanką - prace przy dachu, umocowanie rynien i zbiornika na deszczówkę 3. stworzenie rabaty jednorocznej 4. budowa trejażu i piaskownicy dla dzieci (może coś więcej?) 5. zadbanie o trawnik, tam gdzie nie było to zrobione 6. umocowanie siatki na słupkach ogrodzeniowych
7. oczko wodne (mamy robić ja i córka)
8. stworzenie miejsca na ognisko 9. zbudowanie drugiego kompostownika
10. pokrycie dachu altanki i zakonserwowanie jej (?)
Jak widać, część za nami
Teraz na pierwszy ogień idzie dokończenie piaskownicy, niezaplanowana wcześniej budowa atrakcji dla dzieci - zjeżdżalni, huśtawki, ogarnięcie trawnika oraz altanka a właściwie jej dach.
Na koniec garść zdjęć:
papryka i bób
Papryka to mój mały eksperyment - jak urośnie pod chmurką?
stworzyłaś ładny uporządkowany ogród a róże jakbym była u siebietakie same na drugim zdjęciu oprócz przewrotnika czym podsadzony jest ten krzew róży? bo nie mogę rozpoznać czy to szałwia? pozdrawiam i jeszcze pooglądam
Ja na razie większość zostawiłam odmian, ale cześć też wyciepałam... część trzymam warunkowo.. miejsca nie mam wiec będę pozbywać sie roślin kapryśnych... mało ozdobnych, niepasujących (ale tych ostatnich najmniej, bo u mnie w zasadzie jest jeden wielki niepasujący misz-masz).
Na razie warunkowo czarna rudbekia jest... i tak sie stara, że już kwiaty pokazuje ...
Trzykrotek i tojeści kropkowanej ograniczę ilość... astry wysokie warunkowo są ,ale też idą out. Z krwawnikiem sie rozstanę z powodu ślimaków i inwazyjności niekontrolowanej... ale głownie ślimaki... masakra jak do tego lazą.. zbieram z samych czubków... Warunkowo ostrogowiec (rozsiewa sie niekontrolowanie), złocień różowy (ten z powodu ślimaków), pięciornik prosty (jakiś mało dekoracyjny i lubią go opuchlaki!!!) ...... i tak lista rośnie.
Ale muszę dojrzeć do tego , że nie muzę mieć wszystkiego
Pozbyłam się tawuł, wiciokrzewa, irgi.... i innych, myślałam, że nie przeżyje, a teraz cieszę sie ,ze nie mam..
Do wieczorka ... nie robię dizś fotek... będzie czas na wizyty u Was..