Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:58, 16 wrz 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Witaj Gruszko!
Ależ Ci tu pięknie te hortensje rosną! A ten berberys świetnie tu wygląda jako wykończenie rabaty.
Rewolucji sporo za Tobą, bardzo fajne zmiany i wymiany, Nieodmiennie, od pewnego czasu zadziwiam się cienistym charakterem Twojego ogrodu. Wszak zapamiętałam go jako absolutnie słoneczny Ho ho, tak tak! Czas mija, dzieci i drzewa rosną
Pozdrawiam serdecznie!
Ogrodowe wariacje 17:55, 16 wrz 2022

Do góry
Troszkę słońca i świat jest piękniejszy

Ogrodowe wariacje 17:54, 16 wrz 2022

Do góry
Co myslicie aby tą część rabaty z drzewkiem podsadzić podzieloną rozplenicą i dodac bordo-fioleto-róż? Zgraloby sie z kolorem drzewa
i w tle sporej ilosci koloru limonkowego byloby ciekawiej. Moze rozchodnik thunderheart podpatrzony u Moniki przepiękny kolor i podsadzony fioletową żurawką. W pobliżu kulek z bukszpanu z ładną zielenią myślę, że sie zgra. Jeśli za bardzo kombinuję smialo mówcie

Ogrodowe wariacje 17:31, 16 wrz 2022

Do góry
O tej porze roku po południu uwielbiam tą część ogrodu i to jest powód dlaczego taras musi być powiększony. O tej godzinie na obecnym mam cień i chłodno, latem jest fajnie a teraz chlodnawo

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:06, 16 wrz 2022

Do góry
I takie tamy na koniec z życzeniami udanego weekendu. Deszczu dla tych, u których sucho, słońca dla tych, co chcą podłubać w ogrodzie i wysypu grzybów dla tych, co mają zamiar pójść w las.

Ogród Basi i Romka 17:03, 16 wrz 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Tymczasem robię zaprawy, gruszki i węgierki, tak na przemian to tylko dzisiejsze zbiory, trochę już jest zaprawionych i ususzonych, a na drzewie jeszcze sporo gruszek, z węgierkami podobnie, ale to dobrze, lubię i gruszki i węgierki

Piękne gruszeczki, mniam. U nas w tym roku niestety się nie udały.
Węgierki, jak dla mnie to najlepsze śliwki.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:03, 16 wrz 2022

Do góry
April napisał(a)
Ja tu sobie leżę i leniuchuję na maksa, a u ciebie lista prac wykonanych w tydzień jest dłuższa od moich dokonań w całym sezonie. Nie wiem Haniu, na jakich endorfinach ty działasz bo gdybym wiedziała to chętnie bym się dołączyła do spółki.
W moich rejonach ciągle sucho. Z zazdrością czytam o tej mokrej glebie w ogrodzie.
Pozdrawiam

Od kilku miesięcy wyciskam soki z tego, co wyrosło w sadzie i warzywniku. Sił mam pod dostatkiem, bo skończyły się upały. U nas pada codziennie od tygodnia. W piaszczystej glebie pewnie by cudownie wsiąkało, a u mnie zrobiło się trochę za grząsko. Nie wiem, czy będzie to miało jakiś wpływ na jesienne wybarwienia. Ładniejsze są chyba przy suchej pogodzie.

Wkrótce będę miała prawie trzy tygodnie przerwy od działań ogrodowych. Dłubię więc teraz, póki mam na to czas.

Zegarowa mi się udała. Tu rewolucji nie trzeba robić.

Hortensje i róże Bonica zgrały się kolorem.

Dobrze jest mieć dużo hortensji. Byle wody z nieba dla nich nie zbrakło. W tym sezonie miały jej sporo.

Mam nadzieję, że wracasz do formy.
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 16:56, 16 wrz 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
W tym sezonie zauroczyły mnie dwie nowe roślinki w moim ogrodzie. Werbena Bampton

Asiu, przepiękny początek jesieni w Twoim ogrodzie, trawy zachwycające.
Pierwszy raz widzę taką werbenę, śliczna jest, ciekawe co z nią będzie w następnym sezoni, wysieje się czy przezimuje?
Astra akurat mam, jestem z niego zadowolona, bardzo długo kwitnie i ładnie wygląda.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:49, 16 wrz 2022

Do góry
Posiadacze rozplenic dzielą się na dwa obozy. Jeden to lubiący szczoteczki kwitnących rozplenic, a drugi obóz tworzą Ci, których te szczoteczki denerwują.
Należę do pierwszego obozu. Uwielbiam kwitnące rozplenice; zwłaszcza pokryte kropelkami deszczu lub rosy, podświetlone słońcem, oszronione.

Dzisiaj były takie:
Rozplenica Paul's Giant

Te pod wisienką jeszcze nie kwitną. A szkoda.

Rozplenica Hammeln

Tajemniczy Ogród 16:41, 16 wrz 2022

Do góry
Gromowaładny zarasta:

Zachwycam się grą światła w sporobolusach i miłkach na górce:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:40, 16 wrz 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)

Normalnie zniszczyłaś moje marzenia o emeryturze!

Zmiany na plus .

Miałaś nadzieję leżeć na emeryturze całkowitym odłogiem? Zapomnij.
Dzisiaj 5 godzin zrębkowałam to, co wycięłam. Rośliny wróciły na swoje miejsca w innej postaci. Przez zimę ładnie się przekompostują.
Zmiany są konieczne. Ogród dojrzewa. Trzeba trzymać rękę na pulsie, żeby nie zdziczał.
Wciąż nie mogę uwierzyć, że to wszystko tak porosło. Wsadzałam głównie 20-30 cm krzaczki i metrowe drzewka w formie patyka.

Tajemniczy Ogród 16:36, 16 wrz 2022

Do góry
Teraz z dedykacją dla Mrokasi Lakwijk Star, to ta sama rodzina co Fay Anna. Mam oba, oba piękne, ale ten ma taki nasycony fiolet, który bardzo lubię, zdjęcia słabe, jak za mgła ale coś tam widać:

A tu moje zawilce ze świecznicami:
Tajemniczy Ogród 16:28, 16 wrz 2022

Do góry
April napisał(a)
Cześć Agatko, dobrze że się pojawiasz. Zdrowie podreperowane? Ja właśnie mam covid. Już bez gorączki ale i bez siły.
To teraz będzie szansa na zdjęcia?

Ooo, współczuję bardzo! Ja przechodziłam pod koniec sierpnia i ciągle coś jeszcze mi się odzywa. Beznadziejny ten wirus. Dbaj o siebie, chuchaj i dmuchaj, żebyś powikłań nie miała.
Zmotywowałam się właśnie i wyszłam ale głowę wiatr urywa. Coś tam w biegu zrobiłam, bo wakacyjnych nie mam żadnych. Będą wrześniowe
To zacznę od północnej rabatki, którą poszerzałam wiosną:
Ten buczek zawsze kojarzy mi się z Tobą i moją objazdówką po Waszych ogrodach w czerwcu. Dokładnie takiego wtedy szuakałam w to miejsce i dzięki Tobie udało się go przewieźć:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:28, 16 wrz 2022

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Moje mają 5 lat, to jedne z pierwszych roślin w moim ogrodzie. Rzeczywiście jak na razie nie rozrosły się mocno. Zimą trochę rudzieją i przez to tracą na urodzie, ale wiosną odzyskują kolor. To byłaby dobra wiadomość, że nie starzeje się tak brzydko jak inne odmiany, ale chyba właśnie straciłam pretekst do ich wyrzucenia

Jałowce do ogrodu należy wybierać rozważnie. To podstawa. To rośliny wielbiące słabe gleby i nasłonecznione stanowisko (ze wszystkich stron). Niektóre z nich potrafią wyrosnąć na potwory, które potem trudno ogarnąć. Są kłujące, więc ich przycinanie do przyjemnych nie należy.

U siebie wsadziłam ich sporo na początku. Wydawało mi się, że będą dobrym zadarniaczem. Źle wybrałam odmianę, bo jałowiec o szerokości ponad 3 metrów jako zadarniacz nie spełni swojej roli. pożerał mi byliny, tracił wygląd. Wyrzuciłam je bez żalu.
Na frontowej zostawiłam dwa takie (póki co, nie przeszkadzają)

Ogród hortensjowo różanecznikowy 16:19, 16 wrz 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Młodziak rozchodnik Thunderhead.

Śliczny, czy on ma taki rzeczywiście intensywny kolor?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:29, 16 wrz 2022

Do góry
Pokażę nasz ogród 14:59, 16 wrz 2022

Do góry
Podjada, ale uważnie obserwuję i opryskuje preparatem na ćmę substrala. Jeśli chodzi o zdjęcia postaram się poprawić

Mój ogrodowy pamiętnik 14:38, 16 wrz 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Aga a możesz wstawić zdj swojej Sourire Du Havre jak kwitnie?

Pewnie . Ja ją bardzo lubię.

Tu na pierwszym planie.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:32, 16 wrz 2022

Do góry
Złamałam się wczoraj i kupiłam w biedrze 180 cebulek szafirków . Teraz myślę gdzie je wsadzić, czytaj: gdzie nie będę na pewno kopać w następnym sezonie .

Zostawiam jeszcze fotki z wczoraj .

Pokażę nasz ogród 13:28, 16 wrz 2022

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies