Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Alija 23:16, 09 mar 2023

Ciemierniki masz przepiękne. Obcinasz stare liście? i czym karmisz, że takie świeże i bujne?
Muszelka 23:43, 09 mar 2023

Aniu, to odmiana Ice N 'Roses Red'. Kupiłam je wysyłkowo, od Zymona. Bardzo długo kwitną ok. 6-7 mcy. Długo też stoją w wazoniku (kilka tygodni).
Muszelka 23:46, 09 mar 2023

Alicjo, akurat ta odmiana ma wielgachne liście (albo u mnie takie olbrzymy rosną). Dlatego, gdy zaczynają pokazywać się kwiatowe pączki (późną jesienią), to obcinam wszystkie największe i najstarsze liście. Zostawiam nowe, zgrabne.

Ciemierniki karmię kompostem i popiołem z kominka. Nie żałuję im, ani jednego, ani drugiego.
Muszelka 08:28, 10 mar 2023

Papryczki - kilkudniowe noworodki.

Wśród papryczek wysiałam też aksamitki 'Champion'. Ponoć mają mieć kwiatki koloru czerwonego. Jakoś nie wierzę... Miał ktoś z Was tę odmianę?

Zwykle wysiewałam aksamitki 'Bolero'.

Basieksp 09:33, 10 mar 2023

No papryczki masz już całkiem ładne, u mnie dopiero wychodzą aksamitki też wysiewam, też przeważnie Bolero, ale ostatnio wysiewam też drobno kwiatowe żółte, miałam je w zeszłym roku i spodobały mi się
Muszelka 12:49, 10 mar 2023

W wątku Patrycji odpowiedziałam Makao, w jaki sposób rozmnażam hortensje bukietowe z tzw. "patyczków". U siebie przekopiowuję tekst:

„Patyczki” wkłada się do słoików z wodą (bez chloru, czyli odstaną, przynajmniej 24 godz.). Do wody można dodać (nie trzeba) po kawałeczku węgla aktywowanego, by zabić ewent. bakterie.
Słoiki należy postawić w widnym miejscu w pokoju, np. na parapecie. W słoikach „patyczki” powinny mieć luźno. W zależności od warunków (odmiany, temp. wody, temp. otoczenia, ilości światła, itp.) wcześniej lub później wypuszczają listki, a w dolnej części białe wypusteczki, z których wyrosną korzonki. Gdy woda mętnieje, robi się brzydka należy ją zmienić. Nowa woda musi być odstana (sic!).

Pod koniec kwietnia, na pocz. maja korzonki będą na tyle duże, że można sadzonki posadzić do doniczek i po zahartowaniu wystawić do ogrodu (w drugiej połowie maja). Początkowo doniczki powinny stać w cieniu, półcieniu. Często już w pierwszym roku zakwitają (niezbyt okazale). Ale w kolejnym roku są już fajnymi krzaczkami normalnie kwitnącymi.

Ja pozostawiam te sadzonki w donicach na zimę. Nie ma obaw, że przemarzną. Moje sadzonki z zeszłego sezonu już są przycięte i czekają na wywiezienie do ogrodu starszej Córki i posadzenie do gleby. Na bank zakwitną!

Zaraz poszukam w telefonie zdjęć. Pamiętam, że koleżanka prosiła mnie, by zrobić dla niej z tej „patyczkowej uprawy” fotorelację. Zdjęcia wstawię u siebie, żeby nie zaśmiecać u Patrycji.

Ps. Część „patyczków” pada, nie wypuszcza korzonków. Nie odkryłam jeszcze dlaczego. Ale uprawa w ok. 80 – 90 % kończy się sukcesem.
Muszelka 12:53, 10 mar 2023

Tak wyglądają "patyczki" po ok. 3 tyg. po włożeniu ich do wody.

Muszelka 12:56, 10 mar 2023

Zdarza się, że 3, 4 tyg. "patyczki", oprócz listków, mają również zalążki kwiatów.

Muszelka 13:04, 10 mar 2023

Tu zbliżenie na zalążek kwiatowy.

Taką silną odmianą hortensji, już na etapie "patyczka", jest 'Fraise Melba'. Później wstawię zdjęcia z Melbami rosnącymi w przedogródku młodszej Córki.

To niezwykle pięknie przebarwiająca się odmiana, z pędami nie uginającymi się nawet podczas gwałtownych ulew i gradu. Polecam!
Muszelka 13:11, 10 mar 2023

Zobaczcie przykład:
niegruby "patyczek" wypuścił trzy pędy, z których każdy zakończony jest zalążkiem kwiatu.