Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:15, 16 maj 2012

Do góry
Dobre My ogrodnicy mamy to we krwi, ale chociaż nie nudzimy się
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:05, 16 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wczoraj usiadłam dwa razy, dziś nie bo pada, ale wiem że będę na nim zasiadać bo one mają dla mnie wartość sentymentalną, kupił mi je Witek dawno temu kiedy jeszcze mieszkaliśmy u Babci Jasi, czyli koło 1996 roku - oto fotka archiwalna. Teraz zawędrowały tutaj Wytrzymają pokolenia, tylko je umyjemy porządnie bo przez 15 czy 20 lat jeszcze nie były myte

I zrobiło się nastrojowo, sentymentalnie, ale jak wspaniałe są wspomnienia
leżaczki świetne i pond czasowe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:03, 16 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Leżaczek przyda się wieczorkiem, kiedy rozbłyśnie tafla wody pod ścianą, można będzie z winkiem w zanadrzu spędzić miły wieczór leżąc sobie i nasłuchujac śpiewu ptaków.

A na ścianie domu wiszące, żywe obrazy z roślin

Ależ romantycznie i nastrojowo będzie, fiu fiu...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:54, 16 maj 2012

Do góry
Mam tam jeszcze taki regał ogrodowy, chyba też go przywiozę, jak znajdę pomysła....plecy - lustro

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:52, 16 maj 2012

Do góry
Wczoraj usiadłam dwa razy , dziś nie bo pada, ale wiem że będę na nim zasiadać bo one mają dla mnie wartość sentymentalną, kupił mi je Witek dawno temu kiedy jeszcze mieszkaliśmy u Babci Jasi, czyli koło 1996 roku - oto fotka archiwalna. Teraz zawędrowały tutaj Wytrzymają pokolenia, tylko je umyjemy porządnie bo przez 15 czy 20 lat jeszcze nie były myte

Na okrągło:) 14:46, 16 maj 2012

Do góry
Dzięki wyokrągleniom ogródek wydaje się dużo większy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:40, 16 maj 2012

Do góry
Leżaczek przyda się wieczorkiem, kiedy rozbłyśnie tafla wody pod ścianą, można będzie z winkiem w zanadrzu spędzić miły wieczór leżąc sobie i nasłuchujac śpiewu ptaków.

A na ścianie domu wiszące, żywe obrazy z roślin
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:20, 16 maj 2012

Do góry
Eve napisał(a)

Mam na ich miejsce Pauls Lemon Pillar, jedna Pilgrim nieśmiało odbija na dole.

Danusiu wstrzymaj się z wywalaniem róż, ja skazałam mnóstwo swoich róż na śmierć, te które kocham najbardziej, przycięłam przy samej ziemi, bez nadzieji, że coś z nich będzie. Ku mojemu zdziwieniu, wszystkie! odbiły, nawet te beznadziejne przypadki mają już 30 cm odrosty, tak więc czekaj i nie usuwaj

Z moimi tez tak, zostały tylko kikuty, obcięłam do cna, do ziemi i też wyrosły juz nowe pędy, niektóre na 40 cm; może i powojniki tez się zlitują i tak odbiją
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:17, 16 maj 2012

Do góry
Tak, daję sporo traw, tylko muszę je zdobyć Mam teraz fajne brązowo-zielone. Dużo host, rodgersje, ale kolorów jako takich nie wprowadzam, kwiaty uspokoiłam, będą wyłącznie białe, a kolory białe żółtawe - dzięki liściom różnistym.

Patrzę i widzę, że żółte kolory liści fajnie mi rozweseliły i rozjaśniły cienisty zakątek na tyłach. Leżaczki będą dwa i będą zwróćone w stronę ściany wodnej, Leżąc można będzie kontemplować cichy plusk wody.
Ogród pod starym modrzewiem 14:12, 16 maj 2012

Do góry
Te iglaki takie śmieszne - futerkowe. Od razu mi się skojarzyły z moimi trawkami Holcus mollis
Witaj wśród nas i zdjęcia mile widziane a nawet pożądane.
Biało srebrny ogród 14:02, 16 maj 2012

Do góry
Wieczornik damski, krwawnik niski szary, wilczomlecze, naparstnice, dyptam jesienonolistny o białych kwiatach, mikołajki niektóre, firletka kwiecista o białych kwiatach,

zajrzyj do White Garden w Sissinghurst

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/84-ogrody-angielskie-sissinghurst-castle-garden-jesienia

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/32-ogrody-angielskie-sissinghurst-castle-garden
CIASTO MARCHEWKOWE 13:55, 16 maj 2012

Do góry
Wiesia już pobrała wydruk i poszła po marchewkę
Zakupy w centrach handlowych 13:35, 16 maj 2012

Do góry
Wg mnie wniosek nasuwa się sam Jeśli masz dostęp do szkółek kupuj w szkółkach, wspieraj polskich szkółkarzy, towar raczej jest zadbany.

Jeśli masz tylko market - nie masz wyboru, to lepsze chyba niż Allegro bo przynajmniej widzisz co kupujesz. Chyba, że masz sprawdzonych sprzedawców.
Choroby i szkodniki żywotników, tui, Thuja - przędziorki na tujach 13:00, 16 maj 2012

Do góry
Na tujach mogą wystąpić różne szkodniki m.in przędziorek, ale też miodownica żywotnikowa, miodownica cyprysikowa oraz miesecznik tujowiec. Trudno je posądzać w ciągu miesiąca o takie spustoszenia, to raczej niemożliwe. To się nie dzieje aż w takim zakresie, jakieś odbarwienia, ale nie suche całe pędy.

Musisz zrobić zdjęcia jeśli to możliwe jakieś makro albo chociaż z bliska. Całe drzewo też, zajrzyj do środka czy reszta gałązek jest zielona.

Jeśli tuje były duże sadzone, to wcale bym nie posądzała szkodników, tylko zastanowiła się jakie bryły korzeniowe miały te okazy, może zbyt małe?
Agrowłóknina i lanie wody ciągłe, też mogło spowodować zalanie a nie przesuszenie, co też zabija tuje.
Agrowłókninę ja osobiście tępię, bo rośliny mogą dostać opieńkowej zgnilizny korzeni. POza tym agrowłóknina wg naszych doświadczeń szkodzi roślinom.

Mogłeś też tuje posadzić za głęboko. Rozważ te wszystkie sugestie i zastanów się.

Poczytaj o tym tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Bez zdjęć się nie obejdzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:23, 16 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam na ich miejsce Pauls Lemon Pillar, jedna Pilgrim nieśmiało odbija na dole.

Danusiu wstrzymaj się z wywalaniem róż, ja skazałam mnóstwo swoich róż na śmierć, te które kocham najbardziej, przycięłam przy samej ziemi, bez nadzieji, że coś z nich będzie. Ku mojemu zdziwieniu, wszystkie! odbiły, nawet te beznadziejne przypadki mają już 30 cm odrosty, tak więc czekaj i nie usuwaj
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:13, 16 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz wytaczam ciężką artylerię, nadmieniam że sama to robię, faceci w pracy a ja w ogrodzie
Drastycznie zmaleje liczba doniczek na tyłach, ale będzie ładniej, już jest, ale nie skończone

Teraz widać gdzie się Danusia przed nami chowa fotelik schowany myk za domek i mnie nie ma.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:10, 16 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szkoda, tak ładnie jej przygięłam pędy, że kwiatów by było, że och!

Miałam taką samą i też wymarzła , ale cały czas się łudzę że może jeszcze odbije
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:55, 16 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam kilka zajawek na zmiany w ogrodzie

Już jest pięknie a co dopiero jesienią w jesiennym słoneczku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:38, 16 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, poniżej zamieszczam Twoje zdj. z ogrodu Bressingham. Jest na nim piękna wierzba płacząca. Podpowiedz proszę jak dokładnie nazywa się to drzewo. Chciałabym posadzić wierzbę w miejscu, gdzie kiedyś planuję staw na swoim terenie, niech już rośnie. Tylko nie wiem o co pytać w sklepach, bo teraz raczej pełno jest wierzb karłowych szczepionych do małych ogródków.

To wierzba płacząca (Salix x sepulcralis (syn. S. alba var. vitellina pendula, S. chrysocoma, S. alba'Tristis'))

To jest perfekcyjna odpowiedź. no cóż Mistrzyni świata.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:58, 16 maj 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Aaaale zmiany

Tak się składa, że zobaczysz je jako pierwszy

Aaaaa tu się nie zgodzę

No foch forever z melodyjką i przytupem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies