Ale te ostrokrzewy .... Tragedia... Dzisiaj byłem świadkiem też jakże poważnej tragedii
heheh Sebek byłeś tam gdzieś z tymi chłopakami tak
Ależ musiał być zapach
Na zdjęciu mnie nie ma, ale swoje zdjęcia też mam. Ale zapach dotąd czuję Szkoda, że potem zaczął padać deszcz, bo na początku droga od niego mokra nie była, oj nie
Miejsce gdzie ustawiamy domki:
- chronione przed wiatrem i deszczem
- słoneczne miejsce
- 1,5 do 2 m nad ziemią
- od strony wschód lub zachód
- wyraźnie widoczne wejście
- w pobliżu ulubionych kwiatów i ziół, aby zapewnić owadom pożywienie
- drzewa mile widziane
- dostępna glina, piasek i woda
Mi też by się przydał Mój właśnie bukszpan Ikeowy wygląda tak, właściwie wszystkie Nie wiem czy je można uratować:
Danusiu można je jakoś uratować?
To może być zamieranie pędów i liści uszkodzonych przez niską temperaturę i porażanych wiosną przez grzyb Macrophoma candollei. Źródło infekcji stanowią zarodniki, które wraz z kroplami wody przenoszone są na sąsiednie rośliny. Zdrowe krzewy, w dobrej kondycji bardzo rzadko chorują.
Co robić? - Wycinać chore pędy, a rośliny opryskiwać preparatami grzybobójczymi (jednym z nich) Sarfun 500 SC, Sportak Alpha 380 EC, Topsin M 70 WP.
I to chyba tak jest Danusiu. Teraz wygląda już dużo gorzej, bo go nie ratowałam. Wykopię, wsadzę do donicy i spróbuję reanimacji bukszpanowej.
Skoro mosiężne przeciekają, a Gardena nie no to plastik mi tu nie przeszkadza, poza tym jak podlewałam i trzymałam w ręku, miałam wrażenie, że ręce mi przemarzają jakbym trzymała lód.
Strasznie zimne, bo metal przewodzi i ma temperaturę wody, Ręce kostnieją, można reumatyzmu dostać a plastik jest ciepły. Chętnie bym kupiła drewniane, ale to niemożliwe, wiadomo dlaczego.
Z wszystkich firm jakie kupowałam ze złączek plastikowych Gardeny są najlepsze, chociaż najdroższe, chyba że zacznę kupować jakieś angielskie. Akurat mam okazję za kilka dni.
Mnie nie zależy na Gardenie jak ktoś chce kupowac inne tańsze, niech kupuje i wypróbuje i podzieli się ile wytrzymały bez przeciekania i rozłączania się bez powodu, ja akurat mam Gardenę
Ale dlaczego o to pytasz w kosiarkach? Podejrzewam, że był to wpis czysto reklamowy
Szkoda, tak ładnie jej przygięłam pędy, że kwiatów by było, że och!
Danusiu, cudne widoczki u Ciebie - jak zawsze Róż bardzo szkoda, tak pięknie wyglądały - niestety ta zima spowodowała wiele strat - ja swoje już wykopałam
Jolu, znając Twoje upodobanie do wymuskanego ogrodu, czy ten nowy będzie podobny do tego, czy masz ochotę na całkowitą odmianę? Chyba że już pisałaś o tym, a ja zapomniałam.
Niektóre pędy widać, że są nadłamane, a więc uschły - to normalne w takich przypadkach, utnij je i przyjrzyj się jak to jest w innych.
Tujom może zaszkodzić nawożenie dolistne, jeśli zostało zastosowane za duże stężenie, Można to sprawdzić na przekroju poprzecznym. Zbrunatnienie wystepuje jedynie na warstwie komórek skórki.
Sprawdź czy nie masz miesecznika tujowca no i inna możliwość to fuzarioza pędów. Sprawdź czy przy podstawie pędu widoczne jest zbrunatnienie kory, a na przekroju zgnilizna drewna.