Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:08, 16 maj 2012

Do góry
Teraz wytaczam ciężką artylerię, nadmieniam że sama to robię, faceci w pracy a ja w ogrodzie
Drastycznie zmaleje liczba doniczek na tyłach, ale będzie ładniej, już jest, ale nie skończone

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:05, 16 maj 2012

Do góry
Teraz goździki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:05, 16 maj 2012

Do góry
Mam kilka zajawek na zmiany w ogrodzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:03, 16 maj 2012

Do góry
Nadrobiłam tę dyskusję o pytaniach hehe To prawda czasem zwłaszcza w nawadnianiu ciężko to wyjaśnić bo pytania są bardzo nieprecyzyjne, albo po prostu musiałabym całe szkolenie napisać na kilkaset stron.

Niektóre tematy nie są do odpowiedzi na forum, bo do tego kurs jest potrzebny a nie moje wskazówki...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:00, 16 maj 2012

Do góry
waska napisał(a)
Danusia chyba zapracowana cos malo jej na forum

Praca, przeróbka ogrodu, przygotowania do Chelsea Flower Show, Świąto Róż...pewnie że mało, ale nocy brakuje a spać też trzeba chociaż raz na kilka dni
Bukszpan (Buxus) - uprawa 23:58, 15 maj 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Już, natychmiast Szefowo!
To jest żywopłot bukszpanowy, który przesadzam do siebie od sąsiada. Ma być obwódką wokół róż pnących, ale musi być stanowczo niższy.

A tu taki rozwichrzony, który ma być kiedyś w przyszłości kulą.

Wszystkie chciałabym jak najszybciej przyciąć, no ale właśnie...czy można?

Tego żywopłotu nie tnij, już za późno. Poczekaj aż zakończy rosnąć i ściemnieje z końcem czerwca, wtedy przytnij dość radykalnie.

A z tego drugiego to raczej wyjdzie kula na pniu, zwykłej nie da się zrobić bo nóżka jest wyraźna.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 23:57, 15 maj 2012

Do góry
Wytnij suche pędy. Boję się, że to może być ten groźny grzyb, podlej i opryskaj go Topsinem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:54, 15 maj 2012

Do góry
martula napisał(a)
Danusiu bardzo dziękuję za odpowiedz. Gleba w moim przyszłym ogrodzie jest bardzo słaba (klasa VI) , 50cm ciemniejszej gleby a dalej sam piach różnych kolorów. Już wiem ,że zaprawia się dołki pod rośliny .Zobaczyłam w Twoim ogrodzie daglezję , jest przepiękna i też mi się zamarzyła.Jak przygotować podłoże dla niej ?Wymienić ziemię w jakimś obszarze ,czy wystarczy tylko dołek i lepsza ziemia w niego?

Pod daglezję wykop duży dołek i zapraw ziemią dla iglaków o pH lekko kwaśnym.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:52, 15 maj 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Danusiu, poniżej zamieszczam Twoje zdj. z ogrodu Bressingham. Jest na nim piękna wierzba płacząca. Podpowiedz proszę jak dokładnie nazywa się to drzewo. Chciałabym posadzić wierzbę w miejscu, gdzie kiedyś planuję staw na swoim terenie, niech już rośnie. Tylko nie wiem o co pytać w sklepach, bo teraz raczej pełno jest wierzb karłowych szczepionych do małych ogródków.

To wierzba płacząca (Salix x sepulcralis (syn. S. alba var. vitellina pendula, S. chrysocoma, S. alba'Tristis'))
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:49, 15 maj 2012

Do góry
malwes napisał(a)
Danusiu....i jak pasztecik?

Michałek wpadł i posmakował mu także, jest jeszcze.
Ogród Agam do poprawki 23:15, 15 maj 2012

Do góry
Co 20-30 cm jeśli ma być gęsta obwódka
System automatycznego nawadniania 22:42, 15 maj 2012

Do góry
Mniej więcej co pól metra, ale tam gdzie nie ma nic, nie ciągniemy. Wokół dużych drzew można oplatać pętlę tak jak obrys korzeni, a przy żywopłotach z tui np. dwie nitki z jednej i drugiej strony, albo "slalomem".

Sadzisz rośliny i widzisz potem gdzie tej wody co potrzebuje.
Świerk serbski - Picea omorika 22:33, 15 maj 2012

Do góry
Zależy jak chcesz go prowadzić, jeśli regularną "choinkę" to utnij zbędne przewodniki.
Ja swoje tnę na równą wysokość w pewnych miejscach to jak utnę mają też po kilka przewodników. Tak im zostawiam.
Zakupy w centrach handlowych 22:11, 15 maj 2012

Do góry
Wystrzegajcie się iglaków jesienią, Sebkowi padły chyba wszystkie, a na pewno wie jak się sadzi i pielęgnuje.

Nie kupuję iglastych, często kupowałam różne byliny np. żurawki.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:51, 15 maj 2012

Do góry
martika napisał(a)
Moje bukszpany mają miodówkę, spryskalam je ostatnio Mospilanem. Kiedy powtórzyć oprysk i czy w ogóle?

Miodówka bukszpanowa - obrazki

Tak wyglądają miodówki i objawy ich żerowania.

Psylla buxi - miodówka bukszpanowa jest małym, zielonkawy owadem, ma jasne skrzydła i silne nogi przystosowane do skoków. Wygląda jak mała cykada. Zarówno dorosły owad jak i nimfa (niedojrzałe stadium owada, który przypomina dorosłego) wysysa soki z roślin.

Nimfy wylęgają się z jaj na wiosnę. Wytwarzają one biały, woskowaty materiał, który często otacza ich ciała. Nimfy odżywiają się wysysając soki z pąków i młodych liści. Powoduje to zwijanie liści jak bańki i zahamowanie wzrostu.

Następnie tworzą się owady dorosłe, które są mniej szkodliwe niż nimfy. Samice składają jaja, które pozostają aż do wiosny. Występuje jedno pokolenie rocznie.

Mospilan, Confidor można powtórzyć za 2 tygodnie.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:43, 15 maj 2012

Do góry
malwes napisał(a)

Kreski na listkach bukszpanu to mogą być roztocza z klasy Arachnida o nazwie

Eurytetranychus buxi, który jest dość powszechnym szkodnikiem, który żywi się na górnej i dolnej powierzchni liści. Jeśli się przyjrzymy to wygląda tak, jakby ktoś wziął mała igłę i wykonał drobne białe rysy. Roztocza przebijają naskórek i wysysają soki z nowych liści.

Uszkodzenie są najbardziej widoczne na liściach w drugim i trzecim roku. Patrząc z pewnej odległości, wydaje się że roślina nabiera lekko srebrzystego wyglądu.

Cykl życia roztoczy

Zimują żółtawe jaja na spodzie liści bukszpanu. Jaja wylęgają się w kwietniu, maju.
Dorosłe osobniki są żółtawo-brązowe, mają osiem nóg i przypominają miniaturowe pająki. Roztoczom sprzyjają gorące, suche warunki.
Wzrost populacji jest największy na początku lata. Podczas gorącej i suchej pogody może rozwinąć się od pięciu do ośmiu pokoleń roztoczy. Może to powodować duży wzrost uszkodzeń.

Jak je kontrolować?

Wiele gatunków owadów i innych roztoczy żywią się roztoczami bukszpanu. Aby sprawdzić obecność roztoczy podkładamy białą kartkę, roztocze spadną i będzie widać poruszanie się.

Zimujące jaja opryskujemy Promanalem od spodniej strony liści. Duże zmasowane populacje roztoczy niszczymy preparatami zawierającymi bifentryny, dikofol, dimetoat i fluwalinat i hexythiazox, lambda-cyhalotryny lub malation.

Znalazłam Envidor® 240 EC firmy Bayer, podobno roztocza zwalcza Talstar.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:18, 15 maj 2012

Do góry
Powyżej opisałam cykl rozwojowy, nie miałam świadomości że taki szkodnik istnieje
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:06, 15 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam jeszcze zdjęcie tego owada, który powoduje te pęcherze, popatrzcie czy tak jest u Was.

Monarthropalpus buxi

Tu więcej zdjęć tego co to paskudztwo robi:
http://dkbdigitaldesigns.com/clm/species/monarthropalpus_buxi
Jutro sprawdze ale to chyba nie to. Aż takich spustoszeń chyba nie mam. Tzn mam nadzieję.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:58, 15 maj 2012

Do góry
Mam jeszcze zdjęcie tego owada, który powoduje te pęcherze, popatrzcie czy tak jest u Was.

Monarthropalpus buxi

Cykl rozwojowy

Owad produkuje jedno pokolenie rocznie. Zimuje jako przezroczyste żółto-zielone larwy wewnątrz liści. Podczas pierwszych ciepłych dni wiosny szybko tworzą się żółto-pomarańczowe poczwarki. Dorosłe owady wyłaniają się jako muchy wiosną w początku kwitnienia weigeli.
Dorosła mucha przypomina pomarańczowego komara. Lata od liścia do liścia i składa białe jaja głęboko w tkance liścia. Szczególnie narażone są okazy osłabione i zagłodzone. Jedna samica składa około 30 jaj, które rozwijają się przez 3-4 tygodnie.

Larwy wnikną w liść, wysysają biomasę i zostaną tam przez lato, jesień aż do początku następnej wiosny. Większość uszkodzeń roślin występuje jesienią i końcem zimy.

Zwalczanie opryski środkami kontaktowymi pod koniec kwietnia - na początku maja. Ponadto skuteczna kontrola larw latem przez oprysk środkami systemicznymi (krążącymi z sokami w roślinie) w połowie czerwca.

Sprzymierzeńcami są ptaki (kowaliki np.) które słyszą szum poczwarek w bukszpanie i dziobią je od spodniej strony liścia.

Niskie temperatury nie powodują śmiertelność larw w czasie zimowania, ale wysychają one i giną z powodu braku wilgoci w gorące, suche lata.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:53, 15 maj 2012

Do góry
Jagna napisał(a)

A od tyłu ma pęcherz:

Linka napisał(a)
Ja dziś zauważyłam u swoich bukszpanów dwa rodzaję objawów:

1. takie jakby nadmuchane listki

Poczytaj odpowiedź dla Jagny. To może być to samo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies