Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Szmaragdowy Zakątek 20:04, 15 maj 2014

Do góry
Dzisiaj pojechałam do „szmaragdowego” i już na wejściu po prostu ścięło mnie z nóg. Mój fioletowy rododendron cały oskubany z kwiatów!
W sobotę miał kilkanaście, lekko pękających już, paków kwiatowych. Stałam nad tym ogołoconym krzaczkiem, żal ściskał mi gardło, oglądałam połamane gałązki i zastanawiałam się co mogło się stać ?????
Jakieś gradobicie…bezmyślny wandal….czy może nie zdiagnozowana jednostka chorobowa dopadła
mojego Rh ?????
Pytam babci co się stało, a ona, że…„tak pięknie wyglądały te kwiaty, że zerwała je do wazonu,
żeby…UWAGA… pokazać mi jakie są śliczne…”
Dwie godziny potrzebowałam, żeby się uspokoić…..No cóż babcia to 93 letnia staruszka – trzeba jej wybaczyć…chciała dobrze…
Całe szczęście, że na krzaku są jeszcze zielone pąki – jest nadzieja, że doczekam się w tym roku pięknych kwiatostanów.

Jeden samotny kwiatuszek się został…na pocieszenie chyba….

Aby nie myśleć o oszpeconym rododendronie zajęłam się trawnikiem…program naprawczy przewiduje fundamentalną poprawę wizerunku „zielonego dywanu”. Tak więc wczoraj nawóz kupiony, dzisiaj rozsypany, zanosiło się na deszcz, ale się rozmyśliło….więc jeszcze trawka podlana… Za miesiąc powtórka, a w międzyczasie regularne koszenie.

Jeszcze chciałam zakomplementować Anitki (Anita1978) miksturę na mszyce. Jest REWELACYJNA!!!!! Moje młodziutkie pąki różane wyglądały tak…

A po jednym tylko oprysku …wszystkie paskudy zdechły !!!! Dzięki Anitko!!!!

Bajkowy ogród Weroniki 20:00, 15 maj 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Bukszpany pięknie przyciete, ktoś sie napracował. Szkoda ze nie byłas z M w Piotrkowie moze byśmy sie spotkały.Co M kupił?

Bogdziu M kupił Rh i azalie bez nazw, a ja nie mogłam jechać bo mam bolącą rękę i ratuję się tabletkami i unieruchomieniem, na ile się da. (Cieśń nadgarstkowa albo reumatyzm).
Bukszpany przycięte przed przymrozkiem, i to widać. Chcę je ciąć jako jeden ciąg rozszerzający i coraz wyższy w jedną stronę, (na wzór tego przy goryczkach). Po drugiej stronie ścieżki zamieniliśmy duże kule na płaskie koła bukszpanowe.
Podglądam codziennie wisterię, gdyby nie przymrozek byłaby piękna.

Głóg kwitnie a potem ustąpi miejsca róży obok.

Wilcza Góra 19:59, 15 maj 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
a tu fotki, które wybrała redakcja:

to mały wycinek naszego ogrodu, ale fajnie że jest

Wow! Gratulacje! W takim razie i ja biegnę jutro po Magnolię i żaden deszcz mnie nie zatrzyma
"Baśniowy" Ogród 19:49, 15 maj 2014

Do góry
pozdrówka od białego psiaka

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:44, 15 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

a 2 lata temu 14 maja nie było nawet tego, ani rabat, ani oczka, ani trawy, ani różanek Kawał roboty odwaliliśmy z eMusiem... aż sie wierzyć nie chce Dobrze, że drzewka posadziłam wcześniej... szkielet swoje robi...

No i tu kopara opada!
A jednocześnie to świetna fotka dla tych, co wątpię że na efekty trzeba czekać 20 lat!
Im szybciej sie posadzi tym szybciej są efekty, trzeba się jedynie nie zrażać że jak się sadzi nowe nabytki to rabaty wyglądaja wciąż na łyse. Po 3-4 latach jest juz nie do poznania!

Gratuluje efektów pracy, normalnie gigant baba jesteś!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:42, 15 maj 2014

Do góry
Sebek, pozdrawiam! Czy ja wiem, wszystko na kupie, no i skrzynek się chyba pozbędę w przyszłym roku
Za bardzo mi w nich ziemia przesycha, no i jednak więcej miejsca bym miała bez nich na tym skrawku ziemi... chociaż pod pomidory są super!

Kasia, jeja jak tam było łyso! I ile host stamtąd wykopałam i narozdawałam! A jak urosły!

Dzisiaj wygląda tak, a ja nadal nie jestem z jej okolic zadowolona...

Z prawej eksmituję Rh, a będą ciemierniki w bluszczu. Bluszcz tam super rośnie
Z lewej jest nadal wszystko i nic. W tym roku zamierzam się zabrać za tę część, będzie ławeczka z kulkowiskiem bukszpanów dookoła.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:39, 15 maj 2014

Do góry
Kasia - widzę, że chyba czytasz cały wątek Bo to zdjęcie jest mniej więcej sprzed roku
To karmnik ościsty - sagina subulata Szybko przyrasta, ale również szybko się starzeje i trzeba go odmładzać. A jak chwasty się wsieją to potem trudno je z niego wyciągnąć
Tutaj jest inne jego zdjęcie, ale już i tak tam nie rośnie

Po prostu ogród... 19:35, 15 maj 2014

Do góry
reni, kasiula79 - dzięki dziewczyny

anna_studio, Ewa - jutro sobie pogadamy odnośnie wyjazdu, a i liczę na Was jutro

Zostawiam trochę azalii

Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 19:34, 15 maj 2014

Do góry
Oj, chyba się skuszę na cięcie w tym roku. Miło by było w przyszłym roku nacieszyć zmysły tym kwieciem.
A jeśli chodzi o dziczki rozrośnięte w koło, to wykopać je?
Dla lepszego zobrazowania fotka.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:34, 15 maj 2014

Do góry
Miejsce pod basen jeszcze nie dokończone, ale znalazłam juz kamyk

I na koniec - moje ratowanie jedynego kwiatu piwoni drzewiastej - kubeł na patykach chroni jaa przed deszczem
Nie ważne że brzydko, ważne że po ulewach ma znowu kwitnać a nie zgnić!
Słabo widać strzałke

Bajkowy ogród Weroniki 19:34, 15 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

No pięknie zawsze wchodzę jak do bajki lub zaczarowanego ogrodu piękne rh i inne kwitnące, moje floksy szydlaste ładnie się rozrastają
pozdrawiam serdecznie

Zawsze mnie cieszy Twoja wizyta, wiem że o ogrodach masz wielki zasób wiedzy, podczytuję na innych wątkach. Pozdrawiam Aniu bardzo ciepło.

Od strony warzywnika.

Pachną konwalie.

Wciąż kwitną tulipany.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:33, 15 maj 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

A na koniec karmnik

a co to takie ladne ?
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 19:33, 15 maj 2014

Do góry

To rysunek który możne troszkę rozjaśni sytuację
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:32, 15 maj 2014

Do góry
w sobotę udało mi się pokulkować tawułki
nieskromnie powiem, że jestem zadowolona z efektu

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:27, 15 maj 2014

Do góry
Leje i leje, ciekawe jak woda w oczku wyleje....

Woda podchodzi coraz wyżej i zatapia kamienie...
Nasz kawałek miejsca na ziemi 19:27, 15 maj 2014

Do góry
Wcześniej rozważałam te maty z bambusa i nie wiem czy się nie skusze. Coś tam wstępnie nawet nabazgrałam.

przepraszam, za słabej jakości malunki, nie jestem w tym dobra.
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:24, 15 maj 2014

Do góry
kupiłam taki środek.....
tylko kiedy pryskać jeśli ciągle pada ???

Moje ukochane miejsce na ziemi 19:20, 15 maj 2014

Do góry
zaczyna się jakiś problem z różyczkami...
proszę o pomoc !!!!!!!
czy to mączniak ?????
nie wiem czy dobrze widać

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:18, 15 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Próbowałaś podlewać i pryskać klona previcurem i topsinem (na zmianę)... moje niektóre też padały i uratowałam. W tym roku coś sie podziało z moimi dużymi klonami (te wielkie o dużych liściach) i zaczęły więdnąć liście i spadać. Przymrozku nie było, coś po deszczu i wysokiej temperaturze je dopadło.. myślałam, że sie popłaczę, opryskaliśmy i się pozbierały..... na razie odpukać.. ale po tych deszczach zapowiadają upały.. nawet 27 stopni. zmów choroby grzybowe dadzą w dupsko.

tak wogle to chę jeszcze raz pochwalić oczko, wyszło super Piękny zakątek

Pryskałam na koniec lutego topsinem, podlałam też, ale widze że jest coraz gorzej a taki był piękny w zeszłym roku - zobacz!

Aż sie płakać chce
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:17, 15 maj 2014

Do góry
w obi kupiłam jeszcze taką pnącą różę czerwoną za 4,98 zł.
pączki ma ładne ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies