Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z widokiem na jezioro

Ogród z widokiem na jezioro

yolka 22:11, 19 cze 2014

Agania napisał(a)
Podpowiedz mi jak się nazywają te czosnki, poluje na nie

Widoki zachodzącego słońca piękne

Agatko, nie wiem jak sie nazywają czosnki, przywlekłam je z poprzedniej działki. Będę zmieniać jedną z rabat więc mogę ci wysłać cebulki. Podaj adres na pw. Cebulki wykopie po przekwitnieciu i zaschnieciu liści. W październiku wsadzisz do ziemi i w przyszłym roku masz kwiaty. Kwitną w kolorze bakłażana - jak dla mnie ładniej brzmi niż bordo
yolka 17:54, 20 cze 2014

Ivvvona napisał(a)
Bardzo ładne czosnki, też jestem ciekawa ich nazwy. a hortensja -super, na dniach zakwitnie

Iwonko niestety nie znam nazwy
paniprzyroda 20:23, 20 cze 2014

Witaj dawno nie zaglądałam. Czy masz doświadczenia, jak kwitną te czosnki w następnych sezonach, czy się namnażają, czy wykopujesz cebulki po przekwitnięciu? Kupowałam je jako czosnek główkowaty Alium sphaerocephalon, jedne z konkretną nazwą Blue Magic.
Jestem ciekawa, jak zakwitną, bo stoją w pączkach już dość długo.
Pozdrawiam.
yolka 20:29, 20 cze 2014

paniprzyroda napisał(a)
Witaj dawno nie zaglądałam. Czy masz doświadczenia, jak kwitną te czosnki w następnych sezonach, czy się namnażają, czy wykopujesz cebulki po przekwitnięciu? Kupowałam je jako czosnek główkowaty Alium sphaerocephalon, jedne z konkretną nazwą Blue Magic.
Jestem ciekawa, jak zakwitną, bo stoją w pączkach już dość długo.
Pozdrawiam.

Witaj. Czosnki sie ładnie namnażają, nie wykopuje ich co sezon, w zasadzie tylko przy zmianach. Mają ładny bordowy kolor i dobrze wygladaja w dużej grupie. Kolor zaczyna sie zmianiać od szczytu główki, głowka za bardzo sie nie powieksza, tylko zmiania kolor. Przszólki zlatują sie wtedy z całej okolicy. Pozdrawiam
paniprzyroda 20:33, 20 cze 2014

Dzięki Posadziłam je w różance i martwiłam się, że są wysokie, ale róże jeszcze młodziutkie, wyrównają się. Jak dobrze, że nie trzeba ich wykopywać
yolka 20:36, 20 cze 2014

paniprzyroda napisał(a)
Dzięki Posadziłam je w różance i martwiłam się, że są wysokie, ale róże jeszcze młodziutkie, wyrównają się. Jak dobrze, że nie trzeba ich wykopywać

Dopiero teraz doczytałam, że masz Blue Magic wieć może będą niebieskie?
paniprzyroda 20:43, 20 cze 2014

Może tak, te bordowe też mam Niebieskie, takie prawdziwie lazurowe kupowałam pod nazwą czosnek błękitny. Są śliczne, rosną na ok. pół metra, główki średnicy ok. 3/4 cm. Będzie wobec tego niespodzianka.
yolka 20:44, 20 cze 2014

moje czosnki zaczynaja zmieniać kolor

jotka 20:53, 20 cze 2014

yolka napisał(a)

Witaj. Czosnki sie ładnie namnażają, nie wykopuje ich co sezon, w zasadzie tylko przy zmianach. Mają ładny bordowy kolor i dobrze wygladaja w dużej grupie. Kolor zaczyna sie zmianiać od szczytu główki, głowka za bardzo sie nie powieksza, tylko zmiania kolor. Przszólki zlatują sie wtedy z całej okolicy. Pozdrawiam

Cieszy mnie to namnazanie
yolka 20:56, 20 cze 2014

jotka napisał(a)

Cieszy mnie to namnazanie

A może powinnam napisać rozmnażanie, brzmi bardziej po ludzku